fbpx

A L’Équipe szerint Quintana nyer… – reakciók a 2015-ös Tour útvonalára

1937 óta nem volt olyan kevés időfutam kilométer, mint amennyi 2015-ben lesz a Tour de France-on. Erről, a kockakövekről és az esélyekről beszélnek a jelenkor legjobb GT menői.

nibali pezsgő tour 2014

A címvédő, Vincenzo Nibali elgondolkozik a Giro-Tour duplán. Az idei olasz bajnok 2008-ban már megpróbálkozott a dologgal, végül 11. és 20. lett összetettben. Hat évvel ezelőtt, az akkor a még csak 23 éves cápa borzasztóan elfáradt, ám ma már máshogy látja a lehetőségeit:

„Vino nemet mondott mindhárom GT-re, a Giro-Tour duplára viszont van lehetőségem. Ha elindulok a Giro-n az kicsit megnehezíti Aru dolgát, hiszen azért fogok oda menni, hogy a legjobbamat nyújtsam.” – utalt ezzel arra, hogy az Astana lehetséges, hogy kétfejű sárkány lesz az Olasz Körverseny első napjaiban. Reagált a macskaköves szektorokra is: „Örülök neki. Szerintem ma helye van a kerékpársportban a kockaköves etapoknak. Gyakran vannak a Giro-n makadám utak, miért ne lehetnének a Tour-on kockakövek?”

1919627_699138306802218_2090803691751010438_n

Chris Froome volt az egyetlen az igazán nagyok közül, aki nem volt ott a prezentáción. A 2013-as kiírás győztese igazoltan volt távol: csapatával edzőtáborban készül a 2015-ös szezonra. A kenyai-brit véleménye a Sky honlapján jelent meg. Logikus, de érdekes gondolatokat fogalmazott meg:

„Elég kiegyensúlyozott körverseny menőnek tartom magam, és az az idei Giro útvonala a maga 60 kilométernyi kronójával és a nehéz hegyi befutóival feküdhet nekem. Ha elindulok a Giro-n, valószínűleg össze tudom szedni magam és csúcsformában lehetek a Vueltán is, ahol reális esélyem lehet a győzelemre. (…) Kétségtelen, hogy a jövő évi Tour a hegyekről fog szólni. (…) Alberto Contador lesz az, akit le kell győzni.” – foglalta össze gondolatait Froome, aki kihangsúlyozta, hogy még semmi sem eldöntött a jövő évi programjával kapcsolatban.

Alberto Contador (Fotó: Tinkoff-Saxo)

Alberto Contador (Fotó: Tinkoff-Saxo)

Alberto Contador szerint az első hét kulcsa, hogy időveszteség nélkül megúszd: „Jó formában kell lenned már az első szakasztól. Egy rövid időfutammal kezdődik a Tour, de már itt is lesznek időkülönbségek. (…) Hiába rövidek az első hét emelkedői, gyakran nagyobb különbségek alakulnak ki mint a hegyekben. Nagyon fontos, hogy erős csapatod legyen. Ez különösen igaz a 4. szakasz kockaköveire, amelynek a nehézségét még meg kell vizsgálnunk, mielőtt véleményt mondunk. (…) Tetszik ez a Tour, nehezebb, mint az elmúlt években és megköveteli, hogy jól regenerálódjak a Giro után, de alaposan fel fogok készülni.” – erősítette meg sokadszorra is a spanyol, hogy jövőre GT duplázásra készül.

A francia sportlap, a L’Équipe megtartotta szokásos szavazását, ahol a megkérdezett szakírók hét, hat és öt pontot oszthattak a dobogójelöltekre. Végül Nairo Quintana lett a győztes 57 ponttal. Négy egységgel mögötte végzett az idei Vuelta győztese, Alberto Contador, utána pedig a 2013-as Tour sárga trikósa, Chris Froome. A címvédő, Vincenzo Nibali csak a negyedik lett, akit a legjobb francia, Thibaut Pinot követ a rangsorban.

Contador, Froome, Quintana...

Contador, Froome, Quintana…

Az így kialakult rangsor persze csak játék, de természetesen Quintana is nyilatkozott az útvonalról:

„Papíron fekszik nekem az útvonal. Kevés időfutam kilométer, rengeteg hegy…Még mindig nincs véglegesítve a versenynaptáram, de valószínűleg 100 %-ban a Tourra fog épülni az edzéstervem és a győzelemért fogok harcolni.” – mondta a 2014-es Giro rózsaszín trikósa, aki szintén nem hagyta szó nélkül a rázatók újbóli megjelenését: „Az egy olyan nap lesz – látva az idei Tour-on történteket –, ahol teljes koncentráció szükséges. Valószínűleg nem ott lehet megnyerni a Tour-t, de el lehet veszíteni.”

A kolumbiait kérdezték Valverdéről is: „Természetesen nyugodtabbnak érzem magam, hogy a világ number one-ja az én oldalamon lesz.”

Reagált a másik fél is: „Jó párszor kijelentettem már, hogy tudom mi lesz a szerepem és ezt tovább erősíti az a tény is, hogy mennyire fekszik Naironak az útvonal. Ha ott leszek a startnál szerintem jó páros leszünk, ahogy jó páros voltunk a Vueltán is, amíg ő el nem esett. Ez a Tour jó lesz a csapatnak…” – és ezután természetesen Valverde elmondta azt is, hogy az ő versenynaptára sincs még tisztázva…

 

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo