fbpx

A legmagasabb szinten versenyző magyar országútissal beszélgettünk – Interjú Király Mónival

Magyar országos bajnoki címek, WorldTour versenyeken való részvétel, külföldi győzelmek és mégis alig hallunk Király Móniról, hazánk egyik legkiemelkedőbb országúti versenyzőjéről. Ez ránk, mint kerékpáros médiára, nézve is szégyen, ezért megkerestük őt, hogy meséljen egy kicsit magáról és a terveiről.

Bikemag: Hogyan kezdődött a kerékpáros karriered?
Király Móni: Pontosan 1998. Július 31-én jelentkeztem az akkori Mosonmagyaróvári Sport iskolába és másnap augusztus 1-jén már rajthoz is álltam életem első kerékpáros versenyén a Szigetköz-kupán, ami ráadásul kritérium versennyel kezdődött (ekkor már volt „versenybicajom”, igaz 3 számmal nagyobb, de ezt is csak hajtani kellett.)

Bikemag: Mikor szerettél bele ebbe a sportba?
Király Móni: Szerintem, ez szerelem volt első látásra, az első verseny után tudtam innen már nincs megállás.

Bikemag: Sok évi kemény munkával jutottál a jelenlegi szintre. Mesélnél róla egy kicsit részletesebben, hogy hogyan történt?
Király Móni: Nagyon hosszú lenne ekkora időszakról bővebben beszélni. Ami benne van az rengeteg hazai kupa, verseny és bajnokság, szlovák, osztrák, cseh, szlovén maraton és verseny általában a fiúk között. Több száz elküldött jelentkezés különböző csapatokhoz sok éven keresztül, aminek gyümölcse az utolsó 6 év, amit külföldi csapatnál töltök.

Csak a fontosabb állomásokat említeném, először 2012-ben keresett meg a Squadra Scappatella osztrák bejegyzésű csapat melynél 3 évet töltöttem el, az első évben UCI bejegyzésű csapat volt majd az utolsó 2 évben csak szimpla nemzetközi csapat. 2015-ben az akkori női országúti szövetségi kapitány próbálkozott a válogatott működtetésével, így jutottunk ki a Giro D’ Toscana-ra. Ekkor a jelenlegi csapatom vezetője közölte velem, figyelemmel fogja kísérni a szereplésemet ezen a versenyen… Hazaérkezés után 2 nappal már küldték a szerződést. Most a 3. szezonomat kezdem a Michela Fanini UCI bejegyzésű olasz kerékpáros csapatnál.

Bikemag: Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?
Király Móni: A tavalyi évben a Giro Trentino-n sikerült a zöld trikót (hegyi trikót) megszereznem és 7. lettem az összetettben, talán mondhatom, hogy innen kezdődött az eredmények jobbra fordulása a tavalyi évben.

Bikemag: Melyik volt a legemlékezetesebb versenyed?
Király Móni: A legemlékezetesebb versenyem ami volt (2016-2017)… és mindig is lesz a Giro D’Italia, ami a Női World Tour versenysorozat 10 napos állomása.

Bikemag: Mik a terveid 2018-ra?
Király Móni: Legalább olyan évet szeretnék mint a tavalyi az eredmények szempontjából. Közelebb kerülni a világranglista első száz helyezettjéhez, mert az olimpia évében az első száz induló automatikusan kvalifikálja magát az olimpiára. Jelenleg a 139. helyen állok. Ez azért biztató, mert 2016-ban még kívül voltam a 400-on.

Bikemag: Milyen versenyeken fogsz indulni?
Király Móni: A szezont Valenciában kezdem február végén. Az éves program 11 World Tour egy napos futam, három több napos World Tour verseny, köztük a női Giro D’ Italia, több UCI kategóriás verseny és természetesen a hazai bajnokságok.

Bikemag: Milyen egy profi versenyző élete?
Király Móni: Lehet furcsán hangzik de általában edzéssel, utazással telik vagy kicsomagolsz vagy becsomagolsz.

Bikemag: Mennyit vagy kint? Mennyit itthon?
Király Móni: Az idei szezont korán kezdtem itt Olaszországban, már január 2-án megérkeztem. Az első csapat meeting január közepén lesz és egy 2 hetes blokkal zárul, majd bő 10 napra hazanézek és vélhetőleg február közepén jövök vissza, azt még nem tudom meddig leszek Olaszországban… Az elmúlt 2 év tendenciája szerint május 1-ig biztosan nem tudok hazamenni.

Túl sokat nem tudok otthon lenni, de az a kevés idő bőven elég az otthoni kikapcsolódásara… A Giro D’italia után szoktunk kapni egy kis pihenőt akkor több időd töltök otthon.

Bikemag: Köszönjük! További sok sikert!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo