fbpx

A legjobb gyermekbringák 2014-ben

Minden bringás apuka életében eljön a pillanat, amikor gyermekével a sportról kezd el beszélgetni. Előjön a kérdés, hogy a gyerek mit szeretne, melyik sport érdekli. Apuka pedig felteszi a kérdést, hogy “Mountain bike vagy országúti?”

fotó: ZumZum Bikes

A vzz kialakításából adódóan 10-50 mm rugózást biztosít – fotó: ZumZum Bikes

De mielőtt még eddig a pontig jutnánk egy gyerek nevelésében, addig sok pár cipő elkopik, sok nadrág kiszakad és ha nem akarjuk, hogy ez a sor a focilabdákkal folytatódjon, akkor résen kell lennünk!

A gyermekek kerékpározási szokásai változnak, a korábbi műanyag motorok, majd kitámasztókerekes bringákból egyre kevesebbet látok. Ezzel szemben, a futóbiciklik száma egyre növekszik, ami szerintem a gyerekek ügyességének fejlődése szempontjából nagyon jó, hiszen ezekkel sokkal korábban megtanulnak egyensúlyozni. Ugyan a műanyag futómotorok korábban is ott voltak minden gyerekes családban, de azok három kerékkel rendelkeznek, így ott nincs egyensúlyozásra kényszerítve a lurkó. Ahogy az elején már utaltam rá, a gyerekeknek ezekkel a bringákkal tuti nagyobb öröm lesz a mozgás, mint egy áruházi műanyagdarabbal és nagyobb az esélye, hogy hosszú távon a kerékpározás mellett tegyék le a voksukat. A szerkesztőségben több gyerekbringa is megkaphatta volna a legjobb címet, így nem kivételeztünk, bemutatunk többet is.

Az első a világbajnok és többszörös világkupa győztes Steve Peat tervei alapján készülő ZumZum gyerekbringa, ami fából készült. A váz kialakításából adódóan természetes rugózási rendszert kapott és 18 hónapos kortól javasolt bringa.

fotó: ZumZum Bikes

fotó: ZumZum Bikes

A ZumZum-ot kettő vázméretben, 10 és 12″-os kerékmérettel készítik. Az alapanyagtól nem kell megijedni, hiszen laminált fából készült, hogy esőben is használható legyen. A kormányban egy NFC Chip került elhelyezésre, ami minden szükséges információt tartalmaz a bringáról a felhasználó számára (pl. garancia). A chip okostelefonnal olvasható, így a játszótéren könnyebb megtalálni a gyerekünkhöz tartozó bringát…

Míg az előző fabringa általánosabb, addig a Specialized átalakított bringája igazi fanatikus szülői igényekhez igazodik. A Specialized Hotwalkból S-Walk-ká alakított bringa számos ponton eltér az eredetitől. Ilyen például a gyári menetes és nehéz villanyak könnyebbre cserélése.

fotó: mtbr.com

fotó: mtbr.com

A legszembetűnőbb dolog a fényes fekete feliratozású, de matt fekete festésű váz, ami egyszerre teszi elegánssá és profizmust sugárzóvá a bringát. A részletekbe mélyedve erről megerősít a tárcsafék, amihez először felfogatást kellett hegeszteni a vázra, majd kis mértékben átszabni az agyat, hogy a szűk helyen elférjen a féktest és a tárcsa is.

A kormányzás is teljes egészében minőségi alkatérszek felhasználásával valósul meg: a Tange kormánycsapágyak, hézagolóval felhelyezett Tune kormányszár és S-Works karbon kormány. A bringa teljes tömege így 4,2 kilogramm lett.

fotó: mtbr.com

fotó: mtbr.com

Végül, de nem utolsó sorban pedig következzen egy igazi grammhuszár gyerekbringa, ami csupán 2,12 kilogramm, de az árát jobb lenne nem is firtatni. A váz és a villa is egyaránt Reynolds 725-ös csövekből készültek, míg a kiegészítők mindegyike is igazi prémium minőségű: a Tune és Schmolke márkákból találjuk a legtöbbet a bringán. Viszont van olyan is, amit nem veszünk észre, ez pedig a Schwalbe XX Light (95 grammos) belső gumija, amit a 12″-os gumihoz szabtak méretre.

Az egyedi készítésű Greenhorn bringa - fotó: Portus Cycles, fotós: www.christianmetzler.com

Az egyedi készítésű Greenhorn bringa – fotó: Portus Cycles, fotós: www.christianmetzler.com

Bónuszként pedig egy videó a Greenhorn készítéséről:


.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo