fbpx

A kerékpárok is törzskönyvet kaphatnak augusztustól!

Törzskönyvet kapnak azok a kerékpárok, amelyeket az interneten keresztül regisztrálnak tulajdonosaik a „Bikesafe.hu” kerékpár adatbázisba. Az országos kerékpár regisztrációs rendszer 2014 óta működik eredményesen, mára több mint 55.000 kerékpárt regisztráltak. A Rendőrség elsődleges adatbázisként használja a rendszert lopott kerékpárok felderítéséhez, azonosításához és visszaszolgáltatásához.

„A kerékpár törzskönyv – hasonlóan, mint az autóknál – egy egyedi plasztikkártya, amely tartalmazza a kerékpár fontosabb adatait, ám a bringáknál a kerékpár fényképe is látható rajta.” – mint azt Neubauer Tamás rendőr alezredes, a Bikesafe kerékpár regisztráció programkoordinátora elmondta. A rendőrségi helyszíni regisztrációs programok során a rendőrök igazoló kártyát állítanak ki és felragasztják a regisztrációt igazoló matricát is a kerékpárra. Ezzel szemben a magánszemélyek online regisztrációjának igazolására eddig nem készült kézzel fogható dokumentum. Ennek fejlesztésére készítettük el a kerékpár törzskönyvet, melyet mostantól minden online regisztráló kézhez kap, ezzel minden regisztrált kerékpár igazolvánnyal rendelkezik majd.”

Az online regisztráció során otthonról, akár telefonunk segítségével azonnal felvihetjük a kerékpár adatait a biztonságos adatbázisba. A folyamat során minden olyan egyedi azonosítót, fotót és dokumentumot feltölthetünk, amellyel azonosítható a bicikli és igazolható, hogy annak ki a tulajdonosa. Ha ellopják a kerékpárt, az adatbázisban szereplő adatok azonnal a Rendőrség rendelkezésére állnak a feljelentéshez, ami nagyban segítheti a megtalálást, és esélyt ad a tulajdonosnak, hogy visszakapja kerékpárját.

„A Bikesafe program a gyarapodó adatbázissal évről-évre hatékonyabbá válik, csak az idei évben 5 kerékpárt kapott vissza a tulajdonosa a Bikesafe regisztráció segítségével. Négy esetben a lopott és megtalált kerékpárt kapta vissza a tulajdonosa, míg egy bringát egy görbe este során egy virágboltnál hagyott a gazdája, de elfeledkezett róla. Őt a regisztrált bringája alapján találtuk meg és kapta vissza azt.” – mondta el a program koordinátora.

Akik szeretnék kerékpárjukat online regisztrálni, és kiváltani a törzskönyvet, bármikor megtehetik a Bikesafe.hu honlapon 2000 Ft egyszeri díj ellenében.
A díj biztosítja a regisztráló személy banki azonosítását és tartalmazza a kerékpár végleges regisztrációját, a törzskönyv elkészítését, valamint a regisztrációt igazoló biztonsági matricát és ezek postázását. A törzskönyv a kerékpár eladásakor átadható az új tulajdonosnak, a regisztráció pedig ingyenesen átruházható a vevőre, így a kerékpárhoz a törzskönyvet csak egyszer kell kiváltani.
Akiknek már regisztrált bringájuk van a Bikesafe-ben, azok 50% kedvezménnyel tudják a törzskönyvet utánrendelni.

A programot egy civil alapítvány működteti, amely több mint 30 éve több sikeres bűnmegelőzési programmal szolgálja a biztonságot. A program nonprofit és reklámmentes, ezért az adatokat bizalmasan kezelik és nem adják ki reklámcélra. A kerékpár regisztrációs program a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával és együttműködésével valósulhat meg, mely a díjmentes rendőrségi regisztrációt is garantálja.

További részletek a program honlapján!

Hozzászólások

Címkék:

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo