fbpx

A Katyusa csapata etikai okokból szorult ki a WorldTourból

Az olasz Gazzetta dello Sport információi szerint a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségtől (UCI) az orosz Katyusa csapatának minap elküldött indoklásban az áll, hogy etikai okokból nem újították meg a WorldTour licencüket.

A Katyusa részéről időközben megerősítették – ahogy azt korábbi közleményükben már jelezték – hogy a Nemzetközi Sport Döntőbírósághoz fordulnak jogorvoslatért. Az UCI licencbizottsága az elmúlt két év eredményeit összesítő ranglista, az anyagi hátteret és a működőképes szervezetet igazoló dokumentáció és az etikai kritériumok alapján ítéli oda az első osztályú státuszt, és nyilván utóbbi kritériumok parametrizálhatók a legnehezebbek.

A Katyusa csapata egységet mutat a történtek ellenére is

A kerékpársportban az „etikai hiányosságok” jó eséllyel a doppinggal kapcsolatosak. Ilyen szempontból a Katyusa csapatában két pozitív eset volt 2009-ben (Colom és Pfannberger, mindketten EPO-val dőltek meg), a fiatal sprinter, Gyenyisz Galimzsjanov 2012-ben bukott ugyancsak EPO-val, Kolovnyev 2011-es doppingügyét lehet még felhozni a Tour de France-on, valamint vádolják azzal is, hogy eladta a 2010-es Liege-Bastogne-Liege-t Alexander Vinokurovnak.

Joaquím Rodriguez, Vjacseszlav Jekimov és Gyenyisz Mencsov a 2013-as mez bamutatóján

Mencsov, Ignyatyev, Gusev és ugyancsak Kolovnyev neve felmerült a padovai nyomozással kapcsolatban, az új menedzser, Jekimov pedig hosszú évekig Armstrong csapattársa volt a U.S. Postalban, ahol az USADA-akták szerint szisztematikus doppingolás folyt. Tegyük hozzá azonban, hogy ennyi „szennyest” több más csapat háza táján is össze lehetne gyűjteni, melyek most a WorldTour mezőny tagjai…

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo