fbpx

A hat legfontosabb kiegészítő, amire szükséged lesz, ha már megszeretted a terepfutást.

Ha bringásként elkezdesz futni, akkor két dologra számíthatsz:
1. Unalmasnak, lassúnak és nehéznek tartod, úgy érzed, hogy nem fejlődsz és villámgyorsan abbahagyod.
2. Elkezded élvezni a más típusú fáradtságot, majd idővel már érezed a fejlődést, és ahogy egyre a jobban bírod a távokat is, elkezdesz gyorsulni.

Ilyenkor szokott átbillenni az ember és a kellemetlen és unalmas sport olyan mindennapi rutinná válik, amit ha kihagysz, akkor egyből hiányzik. Na ez az a pillanat, amikortól nincs megállás, és érdemes beszerezni a terepfutó cipő mellé pár szuper hasznos eszközt! A következőkben ezekről a fontos kellékekről lesz részletesebben szó.

Futóöv

Számomra nincs futás futóöv nélkül, ez a legalapvetőbb futófelszerelésem, ami nélkül ki sem lépek a lakásból. Olyan mint a bringás mezen a 3 hátsó zseb, mindent el tudsz rakni, amire akár a rövidebb edzések során is szükséged lehet. Tökéletesen elfér benne egy fél literes soft kulacs, az autó-, vagy a lakáskulcsod, 1-2 db gél, papírzsebkendő és a telefon. Fontos a jó méretválasztás, mert ha túl szoros, akkor kényelmetlen viselet, ha túl nagy, akkor pedig lecsúszik rólad, főleg ha megpakoltad, és amiatt lesz zavaró. Tehát mielőtt vásárolsz, próbáld fel, hogy jó méretet válassz!

Kézikulacs, vagy soft kulacs

Futásnál pont olyan fontos a jó frissítés és a megfelelő hidratáció, mint a kerékpározásnál. A rövidebb edzésekhez felesleges a futómellény használata, bőven elég egy kézikulacs, főleg, ha útközben van lehetőség újratölteni. Miért jobb a soft kulacs, mint egy sima kerékpáros kulacs? Mert egy ilyen kulacsban nem lötyög a folyadék, még akkor sem, amikor már csak félig van, hiszen kialakításának köszönhetően a folyadék fogyásával együtt összemegy. Gondolom senkinek sem kell magyarázni, hogy milyen hatása van futás közben a merev kulacsban lötyögő víznek. A softkulacsokhoz már beszerezhető olyan kiegészítő fej, amivel a bizonytalanabb vízvételi helyeken meg tudjuk szűrni a vizet. Ez praktikus lehet magashegyi futásoknál, mert egy kristály tisztának tűnő vízben is lehetnek olyan baktériumok és fertőzések, amiknek köszönhetően egy ideig a mellékhelyiség rabjává válhatunk.

Esőkabát

A futás egyik nagy előnye, hogy az eső nem lehet akadály. Ha nagy a sár és szakad az eső, akkor nem szívesen vesszük elő a bringát, mert jobban kopnak az alkatrészek és körülményes a tisztítása. Viszont a futás is csak akkor élmény, ha nem fázunk meg a szakadó esőben, na ezért kell egy jó esőkabát. De milyen is a jó esőkabát? Legyen vízálló, de legyen légáteresztő, legyen könnyű és minél kisebbre össze lehessen csomagolni, ha épp nincs rá szükségünk. De itt még nem ér véget az esőkabátok nagy útvesztője, hiszen vannak olyan kényelmi fejlesztések, aminek köszönhetően még jobb lesz egy kabát. Ilyen például a hát részen a szélesítés, aminek köszönhetően alá tudjuk húzni a futómellényt, vagy a kapucniban lévő kis fejpánt, aminek az a célja, hogy ne fújja le a szél a fejünkről. Tehát ha kabát vásárlásra szánod magad, akkor jól járj utána, hogy mit veszel, mert egy jó darabot akár 4-5 éven keresztül fogsz használni.

Futómellény

Mi is az a futómellény? A futómellény nem egy ruhadarab, hanem egy olyan feszes hátizsák, ami nagyon hasonlít a mellényekre. Egy ilyen mellénynek az a célja, hogy a legergonómikusabban elpakolhasd a hosszabb futásokra a szükséges dolgaidat. A mai futómellényeknél már nem divat az italzsákos megoldás, mivel szinte minden gyártó a mellkas kulacsokat részesíti előnyben. De miért is jobb e a megoldás, mint a klasszikus italzsák? Mert itt jobban követheted, hogy mennyit folyadékot fogyasztottál és mennyi tartalékod van még a zsákban, valamint egyszerűbb utántölteni, továbbá jobb lesz a zsák súlyelosztása is. A zsákoknál két féle méretezés létezik, az egyik a futó méretére utal, a másik pedig a zsák űrtartalmára. Mindenképp érdemes személyesen kiválasztani a megfelelő méretet, mert minimális állításra van lehetőség, de teljes méretkülönbségeket nem lehet megoldani a zsákokon található állító pántokkal.

Hólánc

Ez az az eszköz, aminek köszönhetően akkor sem kell abbahagyni a futást, amikor fagyosak a körülmények. Tehát egy jó lánccal, akár a tükör jégen is lehet futni, sőt egy ónos eső után még jobban fog, mint száraz terepen egy jó terepcipő. Milyen a jó lánc? Futásra, csak a futóboltokban vásárolható lánc a megfelelő, mert ezek kapcsolódnak úgy a cipőhöz, hogy futómozgás közben sem fogod elhagyni, nem fordulnak ki belőle a szögek. Lehet, hogy ijesztő lesz elsőre a 10-15 ezer forintos ár, de ezt sem egy alkalomra veszed, egy jó lánc hosszú éveken keresztül a társad lesz azokon a jeges napokon.

Futóbot

Bot? Minek a bot egy futónak, hiszen futni akarunk nem kirándulni! A terepfutás nem csak a gyönyörő lejtőkön történő légies könnyedségű mozgásról szól. Itt is meg kell szenvedni egy jó lejtőzésért, mint a bringánál, és minél meredekebb és hosszabb egy emelkedő, annál lassabban fogunk feljutni. Ezeknek az emelkedőknek a leküzdésében segít nekünk a futóbot. A helyes bothasználattal, akár 30% terhelést levehetünk a lábainkról, ami nagyon jól jön majd az önfeledt lejtőzéskor. Mit is kell tudni a botokról? Általában két dolgot kell nézni, az egyik a bot anyaga, a másik pedig, hogy összecsukható, vagy fix. Az olcsóbb botok rendszerint alumíniumból, a drágábbak és könnyebbek pedig karbonból készülnek. Mindkettőnek megvan a maga előnye, az alu botnak az ára kedvezőbb, a karbonnak pedig a kialakítása, mivel merevebb és könnyebb. Melyik a jobb, praktikusabb? Az összecsukható, vagy a fix bot? Az összecsukható botok előnye, hogy amikor nem használjuk, akkor összecsukva kisebb helyet foglalnak, el tudjuk tenni a zsákba, vagy a futóövünkre. A fix botot végig a kezünkben kell vinni, de sokkal könnyebbek, hiszen nincs bennük erősítés és az összecsukást szolgáló mechanika. Bármelyiket is választod, célszerű ezt is először kézbevenni, megfogni, és megtapasztalni, hogy milyen érzés tartani, hiszen egy pár botot sem egy szezonra vásárolsz.

(X) A cikkünket a Salomon támogatta.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo