fbpx

A Giro d’Italia 2015 hivatalos albuma magyar fotóstól

Mindig hittem benne, hogy a könyveim és a fotóim által csökkenteni tudom a távolságot az elérhetetlen világsztárok és a rajongók között – mondja Bálint Richárd – kiadó, fotós, szerkesztő, aki csodálatos albumot készített Giro d’Italia Face to Face 2015 címmel a tavalyi olasz körversenyről.

GirodItalia_FacetoFace_Yearbook2015_07

Nemrég jelent meg a számos nemzetközi sikert elért profi magyar fotós, Bálint Richárd legújabb fotóalbuma, Giro d’Italia Face to Face 2015 címmel. Ez a hír többek között azért érdemel kiemelt figyelmet és jelent igazi szenzációt, mert a világ egyik leghíresebb kerékpárversenyéről készült album a verseny hivatalos évkönyve is egyben. Az impozáns nyomdai produkció minden egyes oldalán emberi történetek drámai, vicces és könnyfakasztó pillanatai tárulnak elénk szokatlan közelségből. Az egyedi látásmód mellett, a könyv másik specialitása, ahogy elénk tárja Itália gyönyörű tájaiból azokat, ahol a kerékpárosok a harcukat vívták. Sem a Giro-t, sem más kerékpárversenyt nem láthattunk még úgy, ahogy ezt Bálint Richárd megmutatja nekünk ezen a kétszázhatvannégy oldalon. A vizuális élmény önmagában is magával ragadó, de a képek köré írt hosszabb-rövidebb történetekkel együtt, olyan élményben lesz részünk, mely azonnal a könyvespolcok kedvenc darabjai közé emeli ezt a kivételes alkotást.

GirodItalia_FacetoFace_Yearbook2015_05 (1)

Bálint Richárd közel 19 éve fotózik sporteseményeken, eddig 48 országban mintegy 250 nagy rendezvényen fordult meg a világban. A mai napig összesen tíz, a mostani Giro d’Italia Face to Face 2015 albumhoz hasonló könyve jelent meg, többek között a dél-afrikai futball világbajnokságról, valamint az FIA Rally Világbajnokságról. A WRC sorozatban összesen kilenc albumot találhatunk az ő neve alatt, amiket nem pusztán fotósként, hanem mint író és kiadó is jegyez. A ralihoz kapcsolódó Face to Face közösség, mely a fotós köré szerveződő rajongók Facebook csoportját jelenti, több mint 320 000 rajongót számlál.

GirodItalia_FacetoFace_Yearbook2015_02

Richárd 2015-ben, a tőle már megszokott egyedi stílusban fotózta a Giro d’Italia-t is, majd pár hónappal később egy olyan új Face to Face albumot tett le az asztalra, amely az ő pályáján is egy fontos mérföldkőnek számít. A projekt külön érdekessége, hogy a szerző életében az olasz körverseny volt az első kerékpárverseny, amin részt vett. A kétszázhatvannégy oldalas könyv friss, formabontó és egyedi. A szerző által teremtett értékekhez egy tehetséges magyar grafikus, Erdész Ádám tette még hozzá saját izlésvilágát, és emelte világszínvonalú produkcióvá a 2015-ös év egyik vitathatatlan könyvszenzációját.

GirodItalia_FacetoFace_Yearbook2015_04

Pályám kezdetén (1999-2000), más fotósokhoz hasonlóan én is folyamatosan kerestem azokat a lehetőségeket, ahol a fotóimat publikálhatom, amikor azonban azt láttam, hogy egy újságban, könyvben vagy naptárban élvezhetetlen minőségben jelennek meg a képeim, gyorsan elment a kedvem attól, hogy elküldjem mindenfelé a fotóimat – mondja a fotós a könyv megjelenése kapcsán. – Ezen a ponton kezdett el foglalkoztatni az a gondolat, hogy hol és hogyan tudnám megmutatni az értékeimet és azt az igényességet, amiből mindezt teremtem. Gyorsan rájöttem arra, hogy erre csak akkor lesz esélyem, ha nem a világot próbálom megváltoztatni magam körül, hanem egy saját világot teremtek. Ehhez önálló, komplett projektek beindításával kezdtem hozzá, amelyekben minden öröm és nehézség nekem jutott. A legtöbb művész számára nehéz feladatot jelent és legtöbbször fájdalmas tapasztalatokkal jár, ha üzletemberré kell alakulnia. Csúszós kényszerpálya ez, ami számos bukást és sárban fetrengést tartogat. Hatványozottan igaz ez akkor, ha ezek az üzleti játszmák óriás cégekkel, nagy tétekben zajlanak, hiszen minden világméretű sportesemény alapját a szikár üzlet adja, amihez kívülállóként csatlakozni szinte lehetetlen. Nekünk magyaroknak, a szurkoláson és a rajongáson kívül semmilyen kötődésünk sincs azokhoz a sportokhoz amiket fotóztam és fotózom. Így tehát nekem kellett megtanulni olyan színvonalon dolgozni és olyan projekteket készíteni, amikkel végül beléphettem ebbe a zárt üzleti világba. A Giro d’Italia Face to Face 2015 album is egy ilyen belépőjegynek tekinthető.

GirodItalia_FacetoFace_Yearbook2015_06

A Bálint Richárd nevével fémjelzett „Face to Face” albumok lapjain, egy eddig nem látott világba kaphatunk betekintést. Kedvenc fotósunk képeivel olyan szokatlanul közel kerülhetünk a versenyzőkhöz, mint soha ezelőtt.

GirodItalia_FacetoFace_Yearbook2015_03

Nem szeretném lebecsülni azoknak a fotósoknak a munkáit akik egy műteremben alkotnak, de én inkább a soha vissza nem térő pillanatokra vadászom. Minden győztes csak egyszer halad át a célvonalon és emeli a kezét a magasba. Én a másodperc ezred része alatt exponálok, amiből egy időkapszula lesz. Ha ebbe az aprócska időkapszulába sikerül belesűrítenem a szenvedést, az örömet, a drámát, a katarzist, egy egész pályafutást vagy egy fél életet, ilyenkor mondhatom azt, hogy sikerült megmutatnom, az elkapott pillanat és az örökkévalóság kapcsolatát. Ezért hiszek abban, hogy minden évben érdemes újra és újra elindulni egy ismeretlen úton az ismeretlenbe. Fényképezőgéppel a kezemben.

GirodItalia_FacetoFace_Yearbook2015_01

A Giro d’Italia Face to Face 2015 egy impozáns fotóalbum a kerékpározás és a sport szerelmeseinek, a Giro d’Italia rajongóinak, valamint a fotózás megszállottjainak. A Bálint Richárd által teremtett rózsaszín csodára nem csak ő lehet méltán büszke, hanem mi is mindannyian. Életem során a sors szárnyalni és zuhanni is egyaránt megtanított, de hiszek abban, hogy aki egyszer megtapasztalta, hogy milyen a világ rózsaszínben, az soha többé nem fogja szürkének látni – mondja a fotós.

Bálint Richárd könyve már rendelhető. Akit érdekel, az alábbi oldalon megtalálja: www.girofacetoface.com

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások