fbpx

A „füles” okozhatta a halálos balesetet, de az ügyészség a mentőst vádolja…

Sajnos egy tragédia kapcsán merül fel sokakban a kérdés: van-e helye a kerékpáros (és nem csak kerékpáros) közlekedésben a fülesnek, illetve a zenehallgatásnak… Az MTI keddi közleménye szerint ez is szerepet játszhatott tavaly ősszel egy 16 éves lány halálos balesetében.

A kép illusztráció - fotó: Jabra Sport

A kép illusztráció – fotó: Jabra Sport

Az eljárás ott tart, hogy a Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség a mentőautó vezetőjét gyanúsítja halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt, miután Békéscsaba lakott területén megkülönböztető hang- és fényjelzést használva tavaly novemberben a zebrán gázolt el egy 16 éves lányt. A mentő közel 90 km/h-s sebességgel haladt át a piros jelzésen, és elütötte a kijelölt gyalogos-átkelőhely mellett kb. 1 méter távolságra a zöld jelzésen kerékpárral közlekedő lányt, aki kórházba szállítása után belehalt súlyos fejsérülésébe.

A KRESZ 49. § (2) bekezdése szerint a megkülönböztető fény- és hangjelzést együttesen használó gépjármű vezetője – a rendőr és a vasúti átjárót biztosító jelzőberendezések jelzéseit kivéve – a közúti jelzéseket, továbbá a 24-43. §-okban foglalt rendelkezéseket figyelmen kívül hagyhatja, ha magatartásával a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, és meggyőződött arról, hogy a közlekedés többi résztvevője az akadálytalan továbbhaladást lehetővé tette – olvasható a Békés Megyei Főügyészség közleményben.

A KRESZ szerint tehát jogosan vádolható a sofőr, hiszen nem győződött meg arról, hogy figyelmen kívül hagyhatja-e a tilos jelzést, a kerékpáros megadta-e az elsőbbséget. Az MTI szerint azonban nem elhanyagolható információ, hogy a fülhallgatóval zenét hallgató lány nem hallotta a megkülönböztető jelzést, és ez vezetett a tragédiához.

Sokszor vitatkoznak kerékpárosok, de gyalogosan közlekedők, futók is, hogy milyen veszélyekkel jár, ha valaki a hangos zene miatt nem hallja és nem tud reagálni a hangok által közvetített információkra, melyek sokszor legalább olyan fontosak, mint amit látunk magunk körül. Jelen esetben nem csak a fiatal lány számára lehetett végzetes a füles, de a mentőautó sofőrje is komoly bajba került miatta, még ha a KRESZ szerint az ő gondatlansága is hozzájárulhatott a tragikus balesethez.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo