fbpx

A dopping hírek élén most a világbajnok, Philippe Gilbert szerepel

Lance Armstrong elmeszelése óta reneszánszukat élik a kerékpáros dopping hírek a sportsajtóban, tegnap a holland NRC Handelsblad, Philippe Gilbert volt Lotto-csapattársára hivatkozva gyanúsította meg az országúti világbajnokot, hogy korábbi csapatában kortizonnal doppingolt.

Philippe Gilbert (Fotó: Stefano Sirotti - sirotti.it)

Philippe Gilbert (Fotó: Stefano Sirotti – sirotti.it)

„Mindig is nagy alázattal és a lehető legtöbbet kihozva magamból végeztem a munkámat. A Lotto csapatánál töltött évek előtt, közben és utána is nyertem nagy versenyeket, a legtöbbet hasonló stílusban. Remélem, hogy elég ennyit mondanom.” – kommentálta a gyanúsítást a Classicissima megnyerésére készülő Gilbert  Milánóból.

A holland lap szerint a nevét felfedni nem kívánó csapattárs a következőket mondta: „Gilbert a csapatorvostól, Jan Mathieu-től kapta a kortizont, aki Gilbert több győzelme után is hangoztatta, neki is része van a sikerben.” Egy másik, hasonlóan „névtelen” Lotto-bringás elismerte, hogy ő is kapott kortizont Mathieu-től, s hozzátette: „Mathieu azt mondta nekem, hogy Gilbert ugyanezt csinálta.” A csapatorvos, Mathieu a gyanúsításokra így felelt: „Sérülések kezelése okán használtunk kortizont, de mindig az előirtak szerint, és sose doppingolás céljából.”

Az anti-anabolikus szteroid hormont valóban használják gyulladások csökkentésére, de káros mellékhatásai miatt – például csontritkulást okozhat, károsítja az ízületeket és az immunrendszert, és rengeteg ásványi anyagot von ki a szervezetből – egyre kevésbé kedvelt szer az orvoslásban. Doppingszerként a mindenki által ismert adrenalinhoz hasonló hatása miatt alkalmazzák ezt a stresszhormont, ugyanis ha bekerül a véráramba, a „menekülés” érdekében kizsigereli a szervezetet, átlépve korlátait. Leépítő hatásai miatt egynapos versenyeken kedvelt dopping.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo