fbpx

A Csirke búcsúja: Rasmussen dopping beismeréssel vonul vissza

A 2007-es Tour de France-ról sárga trikóban hazazavart favorit, kétszeres Tour-hegyikirály Michael Rasmussen is mindent bevallott a holland Rabobank csapatában folytatott dopping programjáról, többek között EPO, növekedési hormon, tesztoszteron használatát.

A Csirke becenévre hallgató 38 éves dán kerékpáros, aki egyszerre visszavonulását is bejelentett az aktív kerékpársporttól, a hollandiai Hering városában beszélt múltjáról egy sajtótájékoztatón. Ha a korábbi menedzser, Theo De Rooy, majd a közelmúltban Thomas Dekker, Danny Nelissen, Marc Lotz és Grischa Niermann nyilatkozatai után bárkiben kétség maradt volna a holland csapatban folyó dopping program működéséről, a Tour de France-győzelem kapujából hazaküldött Rasmussen coming out-ja a pont az i-re.

„1998 és 2010 között doppingoltam, konkrétan EPO, növekedési hormon, tesztoszteron, DHEA, inzulin, IGF-1, kortizon és vértranszfúzió voltak a doppingszerek és módszerek.” – kezdte Rasmussen, aki az elmúlt két évben a dán Christina Watches kontinentális csapatát erősítette. Ezalatt az idő alatt mountain bike versenyzőként 1999-ben cross-country világbajnokságot nyert, majd profi pályafutása során (2001-2002 CSC; 2003-2007 Rabobank) négy Tour de France szakaszgyőzelmet zsebelt be, és kétszer hazavihette a hegyi királynak járó pöttyös trikót a Tour de France-ról.

„Az antidopping szervezeteknek részletesen bevallottam, mikor, hogyan, mit használtam. Azonban megállapodtunk, hogy az információk bizalmasan kezelendők, ami azt jelenti, hogy erről jelenleg nem mondhatok többet, de később ennek is eljön az ideje. Tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy csaltam és becsaptam az embereket és versenyzőtársaimat, és felkészültem, hogy vállaljam a jogi következményeket és a büntetésemet.” – mondta el a Csirke a sajtótájékoztatón.

Rasmussent a 2007-es Tour de France után „doppingvétségért” meszelték el, vagyis nem produkált pozitív tesztet, hanem rábizonyították, hogy adott évben hazudott a holléti nyilatkozatában. Visszaesőként így 8 év eltiltás járna neki, amit két évre is mérsékelhet a dán szövetség az együttműködés fejében. Ez azonban tulajdonképpen irreleváns, hiszen a dán kerékpáros egyszerre bejelentette a visszavonulását is a versenyzéstől.

Rasmussen, amikor a későbbi győztes, Alberto Contador sem tudta lerázni hegyen:

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo