fbpx

4000 méteres üldözőverseny Ferrolba: a brit világbajnok legyőzte az ausztrált

 A versenyzők előtt álló kegyetlenül nehéz hétvége előtt ma egy viszonylag könnyü, dimbes-dombos szakaszt iktattak be a szervezők. Továbbra is a galíciai tengerpart mentén haladva a gyönyörű hadtörténelmi kikötővárosba, Ferrolba tartott a mezőny, közben több tucatnyi kisebb emelkedőn bemelegítve a hétvégi hegymenetekre.

A BMC készült a mai szökésre, a rajt után már többször is próbálták helyzetbe hozni Cummings-t...

A szakértők előrejelzése szerint a számos kisebb mászás és az esetleges oldalszél a mai szakaszt ideálissá tette egy kisebb-nagyobb szökevénycsoport sikeres célba éréséhez, ellenben a sprinterek csaptai számára elemi érdek volt az egyik utolsó esélyt megragadni a szakaszgyőzelemre. A cél előtt is több jelentős kaptatót iktattak be a szervező, tehát a csapatoknak tényleg keményen kellett volna dolgzni, hogy az utóbbi forgatókönyv érvényesüljön. Az utolsó ilyen mászás a cél előtt 5 km-rel hűen idézte a tavaszi Milánó-San Remo klasszikus Poggióját, ahol a verseny végeredménye legtöbb esetben eldől.

42 km után a kissé ideges mezőnyből egy kiváló versenyzőkből álló hatosfogat vállalta be a szökést, amely az 1-es számú forgatókönyvet helyezte előtérbe. A csoport tagjai az egykor – eltiltása előtt – igen nagy reménységnek kikiáltott Linus Gerdemann (RadioShack-Nissan), a nyár nagy felfedezettje, a belga Thomas de Gendt (Vacansoleil-DCM), Simon Clarke  a Orica-GreenEdge ausztrál sprintere, honfiitársa, a 4000 méteres pályavilágbajnok, Cameron Meyer (Orica-GreenEdge), az elnyűhetetlen tavaszi klasszikus specialista, Juan Antonio Flecha (Sky), az ugyancsak pályaspcialista, omnium világ- és Európa-bajnok Elia Viviani (Liquigas-Cannondale), illetve az brit 4000-es pályacsapat-világbajnok, Stephen Cummings (BMC). Nem rossz sor!

A mezőnyben a Vacansolei és a Lotto volt a legaktívabb, de a végén előkerült a Saxo is, Contadort hozva pontgyűjtő helyere: mindez nem volt elég a szökevények felmorzsolásához...

Előnyük 4-5 perc körül mozgott, a mezőny pórázon tartotta őket, de ezek a kiváló, tapasztalt versenyzők is figyeltek arra, hogy a végére is maradjon az erőből, elszántságból. A diktátor Franco szülővárosához és egy főhadiszállásához, Ferrolba érve 10 km-rel a befutó előtt még bőven kétesélyes volt a szakasz kimenetele, A kisebb-nagyobb emelkedők próbára tették a szökevényeket, de a mezőny sem tudott újítani, a nagy csapatok a hétvégére tartalékolták a “krafttot”, (a Sky-nak egyébként is volt elöl embere Flecha révén), a sprintercsapatok felvezetői pedig hosszabb távon nem rendelkeztek elég erővel a tapasztalt szökevénycsoport gyors felmorzsolásához.

A 4000 méteres üldözőversenyben Cumings erejét jól beosztva megtartotta előnyét Meyer és Flecha előtt

8 km-re a cél előtt a szökevények közül Flecha robbantott, majd egész pontosan a 4 km-es kapunál  Stephen Cummings döntött úgy, hogy a megszokott és sokszor begyakorolt 4000 méteres üldözőverseny próbálja pontosan lemásolni. Nem volt meglepő, hogy a másik 4000-es, az olimpián pontversenyben kiválóan szereplő Meyer veszi fel a kesztyűt, és Flechával a kerekén utána eredt. Tökéletes üldözőverseny alakult ki, csak nem körbe-körbe mentek, hanem egyenesen a kikötőváros főutcáján kijelölt célkapu felé. Itt-ott úgy tűnt, hogy az ausztrál pályamenő beéri a brittet, de Cummingd kiválóan osztotta be erejét ezen a nem éppen rövid távon, és a végén újítva megőrizte előnyét.

Pályán mér voltak nagy sikerei, de országúton ez az első a britnek...

A mezőnyben John Dagenlolb-nak ismét sikerült mindenkit maga mögé utasítani, de az 5. szakaszgyőzelem még várat magára. Elmondhatjuk, hogy ezen a Vueltán továbbra sem láttunk unalmas szakaszt, még ez a kissé egyhangúnak ígérkező galíciai felvezető a hétvége nagy erőpróbái előtt is igen izgalmasra sikeredett!

Steve Cummings csendes, visszahúzódó figurája az élmezőnynek, a brit világbajnok pályaversenyző most igencsak nagyot alakított a Vuelta 13. szakaszán!

A 13. szakasz végeredménye:

1. Stephen Cummings (GBr) BMC Racing Team 4:05:02
2. Cameron Meyer (Aus) Orica – GreenEdge 0:00:04
3. Juan Antonio Flecha Giannoni (Spa) Sky Procycling
4. Simon Clarke (Aus) Orica – GreenEdge 0:00:14
5. Linus Gerdemann (Ger) Radioshack-Nissan
6. Thomas De Gendt (Bel) Vacansoleil-Dcm Pro Cycling Team
7. John Degenkolb (Ger) Argos-Shimano 0:00:40
8. Allan Davis (Aus) Orica – GreenEdge
9. Ben Swift (GBr) Sky Procycling
10. Lloyd Mondory (Fra) AG2R La Mondiale

Az összetett állása:

1. Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha Team 44:50:35
2. Alberto Contador Velasco (Spa) Saxo Bank – Tinkoff Bank 0:00:13
3. Christopher Froome (GBr) Sky Procycling 0:00:51
4. Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar Team 0:01:20
5. Robert Gesink (Ned) Rabobank Cycling Team 0:02:59
6. Daniel Moreno Fernandez (Spa) Katusha Team 0:03:29
7. Nicolas Roche (Irl) AG2R La Mondiale 0:04:22
8. Andrew Talansky (USA) Garmin – Sharp 0:05:17
9. Laurens Ten Dam (Ned) Rabobank Cycling Team 0:05:18
10. Bauke Mollema (Ned) Rabobank Cycling Team 0:06:01

A 12. szakasz összefoglalója

A 11. szakasz összefoglalója

A 10. szakasz összefoglalója

A 9. szakasz összefoglalója

A 8. szakasz összefoglalója

A 7. szakasz összefoglalója

A 6. szakasz összefoglalója

Az 5. szakasz összefoglalója

A 4. szakasz összefoglalója

A 3. szakasz összefoglalója

A 2. szakasz összefoglalója

Az 1. szakasz összefoglalója

Ki nyerheti a 67. Vuelta a Espana-t?

A Vuelta a Espana rajtlistája, esélyesek

A 2012-es Vuelta a Espana útvonala

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo