fbpx

3000 kerékpárt – köztük gyereküléseseket is – használhatnak majd a bécsiek a megújult közbringarendszerben

A hónap eleje óta a bécsi közlekedési vállalathoz, a Wiener Linienhez tartozik az osztrák főváros közösségi biciklihálózata, amely új nevet is kapott. A WienMobil Rad őszre Bécs összes kerületében elérhető lesz, háromezer bringa áll majd a felhasználók rendelkezésére – köztük gyereküléssel felszereltek is. Virtuális dokkolókkal is bővítik a rendszert.

© Wiener Linien / Alexandra Gritsevskaja

Buszok, villamosok és metrókocsik után biciklikkel bővült a bécsi közlekedési vállalat járműparkja. 2022. április 1-től ugyanis a Wiener Linien működteti Bécs közösségi kerékpárhálózatát, a WienMobil Radot, amely az eddigi Citybike-ot váltja le. Az új rendszer ezer kerékpárral indult és mindenhol van dokkolóállomás, ahol a Citybike-nak is volt. Őszre háromezer bringa áll majd a városlakók rendelkezésére, köztük ötven gyereküléssel is felszerelt kerékpárral. Ezeken kilenc hónap és hat év közötti gyerekeket lehet szállítani. Rendelkezésre áll ezenkívül egy hétsebességes Smartbike is, amelyet GPS segítségével lehet megtalálni.

© Wiener Linien / Alexandra Gritsevskaja

Városszerte összesen kétszáz dokkolóállomás lesz majd, amelyek közül ötven virtuális lesz. Előbbieket egy piros oszlop jelöli, utóbbiakat pedig bárhol ki lehet majd jelölni – például rendezvények alkalmával. A már meglévő dokkolók mellé őszig azokba a városrészekbe is telepítenek dokkolóállomásokat, ahol eddig nem volt elérhető a szolgáltatás. Így Bécs összes kerületében – a külső kerületekben is – lehet majd WienMobil Radot bérelni és visszaadni.

A hálózat fenntartását és karbantartását a Nextbike végzi, ahol egy több mint húszfős csapat foglalkozik a kerékpárokkal. Ráadásul a környezetvédelem jegyében ők maguk is e-teherkerékpárokat és elektromos kisbuszt használnak a kerékpárok begyűjtéséhez, újraelosztásához.

© Wiener Linien / Alexandra Gritsevskaja

A kerékpárokat a Nextbike mobiltelefonos alkalmazásával lehet kikölcsönözni, egy felhasználó egyszerre négy kerékpárt bérelhet ki például a barátoknak vagy családtagoknak. Az alkalmazás révén még arra is lehetőség van, hogy a felhasználók használat előtt 15 perccel már lefoglalják maguknak a biciklit.

Az alaptarifa 60 cent fél óra használatért, az éves bérlet pedig 49 euró. Akinek ilyenje van, annak az első fél óra ingyenes. A Wiener Linien törzsutasai kedvezményes áron használhatják a kerékpárokat, nekik 30 cent a 30 perces bérleti díj, az éves bérlet pedig 25 euró. Alaptarifával az egy napi WienMobil Rad használat maximum 14,90 euró.

A WienMobil Rad hálózat üzemeltetésére Bécs városa 2031-ig évi 2,3 millió eurót biztosít, ami egyszeri 7,5 millió eurós létesítési költséggel egészül ki.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo