fbpx

3 millió itthon gyártott kerékpár, jöhetnek a céges e-bike flották?

A hazánk vezető elektromos kerékpár gyártója az Accell-Hunland Kft. a napokban ünnepelte a 3 milliomodik elkészült kerékpárt, a sajtótájékoztatón pedig többet megtudtunk a hazai elektromos fejlesztés irányiról is.

pedelec_accel_hunland

Míg itthon, a hazai piacon kb. 3 500  elektromos bringa kelt el az elmúlt évben, addig az Accell-Hunland Kft-nél 350 000 elektromos kerékpár készült a tószegi gyárban a tavalyi évben, ezzel elmondhatjuk, hogy hazánk igazi ebike gyártó nagyhatalom. Az Accell Group cégcsoporton belül a magyar üzem az elektromos gyártás központja, amely mostanra 98,5%-ban már elektromos kerékpárokat készít.

Az ebike piacon igazi forradalom zajlott Európa fejlettebb részén, pl. Németországban 6 évvel ezelőtt még csak 4 000 pedelecet adtak el, addig tavaly ez a szám már 1,2 millió volt, hasonló robbanásra a kerékpár piacon utoljára a mountain bike kerékpárok indulásakor volt példa. Az Accell Group tavaly több mint 1 millió kerékpárt gyártott, melynek mostanra 48 %-a már elektromos kerékpár volt, ez a szám idénre várhatóan meghaladja az 50 %-ot, mondta el Vass Attila a hazai gyár igazgatója. A magyar piac és a magyarországi eladások nem voltak fókuszban a gyár számára az elmúlt 10 évben, a fő márkái döntő többségét exportálják, de ez egyre inkább változik, ennek eleme, hogy mára van hivatalos kereskedő partner is az ebikeshop személyében, ahol a cég kerékpárjai itthon is megvásárolhatók.

Itthon is egyre növekszik az igény az elektromos kerékpárok iránt, melyet az Aktív Magyarország is támogat, mint azt Révész Máriusz kormánybiztos elmondta, ezért indul november 23-ával elektromos kerékpár vásárlást támogató pályázat. A most induló pályázat elsősorban a munkába járást segítő elektromos bringákra vonatkozik, emellett elindult a hazai nemzeti parkok e-bringás bejárását segítő program is, melynek keretében a hazai nemzeti parkok összesen 210 elektromos kerékpárt szereztek be, a közbeszerzésen győztes Accell Hunlandtól Kft-től, melyekkel a nemzeti parkjaink “be-ebiciklizhetők” lesznek.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a mostani támogatási program a kezdet, jövőre több területre is szeretnék kiterjeszteni az elektromos kerékpárok vásárlásának támogatását. Ennek eleme, hogy az Aktív Magyarország egyeztet a Pénzügyminisztériummal olyan adószabályok kidolgozásáról, melyek támogatják a cégek számára a kerékpár és elektromos kerékpár flották vásárlását és fenntartását. A kormánybiztos elmondta, hogy terveznek teher/cargo elektromos kerékpár támogatási programot, amely segíti majd a pedelec kerékpárok hatékony felhasználását a szállításban és szolgáltatásban is.

Hozzászólások

Címkék:

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo