fbpx

2018-as Schwalbe újdonságok: a kékek bezöldültek

A gumiipar talán a világon az egyik legszennyezőbb ágazat, főleg ha teljes életciklusra vetítve nézzük, viszont a járművek 90%-ához nélkülözhetetlenek a kerekeken feszülő fekete csodák. A Schwalbe már eddig is figyelt a környezetvédelemre, de ezt tovább fokozták! És persze bemutattak új modelleket is.

Immáron három éve létezik a GreenGuard defektvédelmük, ami nem csak hatékony, hanem környezetbarát újrahasznosított alapanyagból készül, a belsőik újrahasznosítása pedig még régebbre nyúlik vissza. Most pedig a „cycling and recycling” jelszó alatt bemutatkozott a Green Compound. Az új alapanyag egy része fenntartható módon a kaucsukfa nedvéből készül, a másik része pedig különböző gumik újrahasznosításából. Az eladások nagy részét kitevő trekking külsők 70-80%-a ilyen alapanyagból fog készülni hamarosan. Jelenleg az új Road Cruiserek készülnek “ultrazöld” módon, és ez az első külsőgumi a piacon, aminek a futófelülete is újrahasznosított anyagból van!

Hasonló durranás a gumikeverékek között az Addix bevezetése, ami rögtön tucatnyi modellnél lesz elérhető. 13-féle monti gumi kapja meg az Addix-ot az EVO szériából, ami ötvözi a kiváló gördülési ellenállást, a maximális tapadást és a tartósságot. Pedig ez utóbbi nem volt haverja az első kettőnek 🙂 2015 óta harmincan dolgoztak azon, hogy ez a keverék megszülethessen.

Négyféle színnel különböztetik meg felhasználási területek szerint. Az Addix Speed gumikon piros csíkot találsz, ezeket XC versenyésre optimalizálták. Kék csíkos az Addix Speedgrip, ami már inkább az all mountain és trail használatra készül, a tartóssága pedig 62%-kal magasabb, mint a jelenlegi PaceStar gumikeveréknek és 35 %-kal jobban is tapad! Az Addix Soft-ot narancs csíkkal jelölik, és enduro illetve downhill versenyzésre célszerű használni, hiszen oda optimalizálták. Ideális akár elektromos montikra is. Végül, de nem utolsó sorban pedig itt a rózsaszín csík az Addix Ultra Soft jelölésére, ami egy extrém puha keverék dh és enduro felhasználásra, illetve a nagyon hideg napokra. Külön ajánlja a német gyártó a különböző színek keverését, tehát például előre egy Ultra Soft, hátra egy Speed, ahogy a pálya, vagy a versenyző kívánja.

A gravel biking és a cyclocross nagyon kedvelt szakág manapság, mondhatni egyfajta trend lett, ezért tovább bővült a One család két új modellel. Az X-One Speed alacsony gördülési ellenállású, szélein apró mintázattal rendelkező gumi, ami főleg száraz döngölt talajon nyújtja a legjobb formáját, de aszfalton is kiválóan használható. A OneStar gumikeveréknek köszönhetően könnyű, könnyen gyorsítható. Kapható lesz belőle belső nélküli Tubeless Easy, defektvédelmes RaceGuard illetve MickroSkin verzió is, 33-622-es szélességben.

A G-One Bite már inkább terepesebb gumi, apró nyitott mintázattal, terepre, vagy nagyon rossz minőségű aszfaltra, murvás utakra. A masszív oldalsó bütykök növelik a kanyarsebességet, ha pedig Tubeless Easy kivitelben belső nélkül használod, akkor kiváló menetkomfortot biztosít. A gravel bringák között itthon nem nagyon terjedt még el a 650B-s kerekek használata, de a jó hír az, hogy 54-584-es méretben azaz 27.5×2.1-esben is kapható lesz a 40-622-es mellett.

A GreenGuard-os gumikon kívül a trekking kategóriában itt a mindenesnek szánt Marathon GT Tour. Dual Guard defektvédelemmel rendelkezik, amit gyakorlatilag csak egy százas szög tud majd átlyukasztani, és vélhetően ennek is brutális futásteljesítménye lesz, akárcsak a többi Marathon külsőnek, melyek egyfajta etalonként vannak jelen a városi bringások illetve túrázók körében. Négyféle méretben lesz kapható: 26×2.0”, 37-622, 40-622, és 47-622.

A Schwalbe gumikat keresd a kedvenc bringaboltosodnál!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo