fbpx

2015 legjei: az év magyar kerékpárversenyzője, edzője

2015. legjei sorozatunkban a legjobb magyar teljesítményeket is díjazzuk, lássuk kik voltak szerintünk az év legjobb kerékpárversenyzői különböző szakágakban, korosztályokban.

Az év magyar kerékpárversenyzői

Az év magyar kerékpárversenyzői

A választásnál elsősorban a legjobb elért nemzetközi eredmények estek latba, hiszen ezek alapján mérhető le, hogy mennyit ér egy-egy teljesítmény a világelitben elvárt szinthez képest, valamint a különböző időeredményeket is próbáltuk eszerint nézni. Nem minden szakág minden kategóriájában hirdetünk győztest, nyilván a legnépszerűbbekben igen, valamint a kivételes egyéni teljesítményeket is díjaztuk, még akkor is, ha adott szakág eseményeit jóval kevesebben követik, mint mondjuk a Tour de France-t.

Kezdjük a királykategóriával, az év országúti kerékpárversenyzője: Kusztor Péter

Kusztor 3. helye az Osztrák Körverseny 2. szakaszán

Kusztor 3. helye az Osztrák Körverseny 2. szakaszán

Ketten, Kusztor Péter (Team Amplatz BMC) és Lovassy Krisztián (Differdange-Losch) magasan kiemelkedtek idén a lehetséges merítésből, ők tekertek nemzetközi kontinentális csapatban (Lévén a magyar UCI-bejegyzésű csapat idén nem részesült a megszokott támogatásban éppen magyar részről, nem nyílt lehetőségük részt venni annyi nemzetközi versenyen, hogy elkapják a megfelelő ritmust 2015-re). Kusztor és Lovassy között viszont nagyon nehezen döntöttünk, az UCI ranglistán Kusztor, a ProCyclingstats-on Lovassy van előrébb. Lovassynak sikerült bajnoki trikót szerezni időfutamban, Kusztor etikailag vitatható körülmények között épphogy lemaradt a mezőnyverseny aranyérméről. Nemzetközi szinten Kusztor az egész évet tekintve kiegyensúlyozottabb, jobb teljesítményt nyújtott, Lovassy viszont a hazánkban reflektorfényben lévő Magyar Körversenyen volt jobb, dobogóra is állhatott az utolsó szakaszon. Krisztián a Pálya Európa-bajnokság „országúti” számaiban is eredményesen szerepelt. Ami nálunk mégis Kusztor mellett döntött, a szám szerint legjobb idei magyar eredmény országúton, ugyanis az Amplatz-BMC 31 éves kerekese egy HC(!) kategóriás körversenyen, az Osztrák Körön tudott szerezni egy fényes 3. helyezést.

Szalontay Sándor

Szalontay Sándor

Az év pályaversenyzője: Szalontay Sándor

Pályán sokkal egyszerűbb volt a dolgunk, hiszen Szalontay Sándor jelenleg nem csak szakágában áll a legközelebb a nemzetközi élvonalhoz, hanem az összes olimpiai szakágat együttvéve számolva is, beleértve országutat, mountain bike-ot, BMX-et. Szalontay szeptemberben 10,039 másodperccel új magyar rekordot állított fel 200 méteren, nemzetközi versenyt tudott nyerni, szerepelt a legfontosabb világversenyeken, ahol már stabilan kvalifikál a sprint futamokra a világ legjobbjai közé.

Benkó Barbara

Benkó Barbara

Az év női mountain bike versenyzője: Benkó Barbara

Ha a férfiak között Szalontay tart legelőrébb a nemzetközi szinthez képest, akkor a hölgyek között kétségkívül Benkó Barbara. Korábbi világbajnoki top3-as utánpótlás eredményei után idén úgy tűnik az elit felnőtt mezőnyben is sikerült előrébb lépnie, ehhez fejben is összeszedte magát és a felkészülési metóduson is nagyban változtatott. Papíron az MTB XCO Eb-n elért top10-es eredménye a legcsillogóbb, de remekelt a kőkemény Bundesligában és világkupa-futamokon is egy lépéssel közelebb került a top10-hez.

Juhász Zsolt

Juhász Zsolt

Az év férfi mountain bike versenyzője: Juhász Zsolt

Hasonlóan nehéz kiválasztani, hogy még az UCI-világranglistán is egymáshoz nagyon közel tanyázó Juhász Zsolt és Parti András közül kinek ítéljük oda a megtisztelő címet. Ráadásul amit a Waberer’s Areus MTB Team – gyakorlatilag külső támogatás nélkül – letett az asztalra, az mindenképpen csapatmunka (beleértve Vígh Zoltán eredményeit is). Magyarországnak jelen állás szerint egyedül férfi mountain bike-ban van jó esélye olimpiai kvótára, könnyen előfordulhat, hogy a teljes magyar kerékpársportot pont a fent nevezett két versenyző közül képviseli majd valamelyik. Amiért – ha nehezen is – de Zsolt mellett döntöttünk, a stabilabb eredmények a legnagyobb nemzetközi versenyeken. Andrásnak sajnos volt egy komoly hullámvölgye, de reméljük jövőre már nemcsak az olimpiai kvótáért hajtanak majd mindketten csúcsformában tavasszal, hanem éppen egymás közt is férfias küzdelemben dönthetik el, ki utazzon Rióba.

Hegedűs László

Hegedűs László

Az év triál versenyzője: Hegedűs László

Ha azt mondtuk, hogy olimpiai szakágakat tekintve talán Szalontay Sándor van jelenleg a legközelebb a világ legjobbjaihoz, akkor nem olimpiai számokat nézve Hegedűs László, a legjobb magyar triálos. Tulajdonképpen csak néhány francia profi szokta megelőzni a világversenyeken, nem kell ecsetelni, hogy teljesen más támogatói háttérrel. Hege idén talán élete eddigi legjobb eredményét érte el Európa-bajnoki negyedik helyével, amit nem sokkal később világkupa 5. helyezések is követtek… Itt nincs kérdés, hacsak annyi nem, hogy miért nem kap méltóbb támogatói megbecsülést hosszú évek óta ilyen sikerekkel a tarsolyban?

Az év utánpótlás versenyzői

Annak ellenére, hogy központilag továbbra sincs előremutató koncepció utánpótlás fejlesztésre, sejtszerűen mégis több helyen elkezdődött bíztató munka az országban, lehetőséget biztosítva a gyerekeknek a fejlődésre. Csak pár nevet ragadnánk ki, akik elismerésre méltó eredményt tettek le az asztalra:

Karl Ádám a Jugendtouron

Karl Ádám a Jugendtouron

Országúton a 17 év alattiak között Karl Ádám szerzett idén összetett hatodik helyet az osztrák ASKÖ RadJugendtour-on, ami Európa egyik legfontosabb korosztályos utánpótlásversenye. A Tipográfia versenyzője korábban az Európai Ifjúsági Játékokon is szerzett egy kilencedik helyezést.

Megyaszai Lilla a DH-vb-n ujjáldozattal szerzett érmet

Megyaszai Lilla a DH-vb-n ujjáldozattal szerzett érmet

Mountain bike-ban Megyaszai Lilla vitte a prímet idén, aki az andorrai világbajnokságon harmadik lett a junior downhill versenyen, korábban pedig enduro szakágban is ért el sikereket. Persze ne menjünk el a két tehetséges XCO-s srác, Dina Márton és Valter Attila teljesítménye mellett se, akik az Európa bajnoki váltónk 6. helyéhez járultak hozzá nagyszerű körökkel!

Valter Tibor

Valter Tibor

Az év edzője mountain bike-ban: Valter Tibor

Hosszú évek óta példaértékű Valter Tibor munkája Csömörön, egészen kisiskolás kortól kezdve foglalkozott gyerekekkel, de hosszú és sikeres versenyzői pályafutásának tapasztalataira alapozva felnőtt szinten is hozzájárult korábban többek között Juhász Zsolt és Szatmáry András sikereihez. Amivel idén is maradandót alkotott, a Cube Csömör UCI-bejegyzésű szekciójának életre hívása, Dina Mártonnal, Valter Attilával, Kádi Józseffel, Erdélyi Attilával, Simon Péterrel és a „játékosedző” Buruczki Szilárddal. A csapattagok sokat fejlődtek nemzetközi szinten is, sőt, országúton még a Tour de Hongrie-n is indultak.

Rusovszki Gábor

Rusovszki Gábor

Az év edzője országúton: Rusovszki Gábor

Rusovszki Gábor nevelőedzőként nem csak a Tipográfia fiataljainak edzéseit irányította, de a korosztályos országúti válogatottakat is sokszor kísérte világversenyekre, lelkiismeretes, kitartó munkával járult hozzá idén is a sikerekhez, melyek közül Karl Ádám már említett Jugendtour 6. helye a legfényesebb.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo