fbpx

2014, a párharcok éve!

Froome vs. Nibali, Cancellara vs. Sagan, Cavendish vs. Kittel… Még el sem kezdődött igazán a tél, de az egyszeri kerékpársport-rajongó már azt keresi, vajon mire számíthat a következő idényben, mely versenyek lesznek különösen izgalmasak, illetve a legnagyobb sztárok melyik háromhetes Grand Tourt helyezik versenynaptáruk középpontjába. Lássuk, mire számíthatunk a legnagyobb sztároktól 2014-ben!

Chris! Fogunk-e mi valaha hatalmasat küzdeni a Sárgáért is?

Chris! Fogunk-e mi valaha hatalmasat küzdeni a Sárgáért is?

Az előttünk álló versenyidény hasonlóan épül fel, mint az eddigiek. Március-áprilisban rendezik a tavaszi klasszikusokat, ezek sorában az öt nagy monumentumból négy: a Milano San Remo, Tour of Flanders, Paris-Roubaix és a Liège-Bastogne-Liège. Ezek azok az egynapos versenyek, amelyeken győzni a legnagyobb dicsőség minden versenyző számára. Bár Európán kívül már korábban elkezdődik a szezon többnapos versenyekkel, az első két igazán népszerű egyhetesre márciusban kerül sor, egyik a Párizs – Nizza, a másik pedig az itáliai Tirreno Adriatico, melyek már a Grand Tourokra való felkészülést szolgálják. A május a Giro d’Italia hónapja, júliusban rendezik a Tour de France-t, ami az idény csúcsa. Augusztus végén Vuelta a Espana, vagyis a spanyol körverseny, szeptemberben világbajnokság, októberben pedig az ötödik nagy monumentummal, a Giro di Lombardiával tulajdonképpen befejeződik a legnagyobb presztízzsel rendelkező futamok sorozata.

Minden kerékpárversenyző álma, hogy indulhasson a világ legnagyobb kerékpárversenyén, a Tour de France-on. Minél jobb egy versenyző, annál jobban nőnek a célok is. Szakaszt nyerni, viselni az összetett elsőségért járó Sárga Trikót, illetve kivívni a végső győzelmet. Aki megnyerte akár egyszer is a francia körversenyt, az elmondhatja magáról, hogy bekerült a kerékpársport halhatatlanjai közé. Tavaly a SKY Procycling kiválósága, a kenyai születésű, de brit színekben versenyző Christopher Froome nyerte a legfontosabb Grand Tourt, tulajdonképpen ellentmondást nem tűrően. Sem a legnagyobb riválisnak kikiáltott Alberto Contador, sem pedig a Movistar két kerekese, Nairo Quintana, illetve az eredetileg kapitánynak jelölt Alejandro Valverde nem volt képes a langaléta brit megállítására. Aki emlékszik arra, hogyan váltott ritmust Froome a Mount Ventoux-n, az tudja, senkinek nem volt esélye még csak megszorítani sem.

Vajon ellenállhatatlan lesz-e Froome 2014-ben is?

Vajon ellenállhatatlan lesz-e Froome 2014-ben is?

2014-ben is természetesen a SKY kapitánya lesz a legnagyobb esélyes, de már nagyon komoly párharcokra és kemény küzdelemre van kilátás, Froome-nak a Tour lesz a legfontosabb állomása a versenyidényben és elsősorban az olasz Vincenzo Nibalitól várja a szakma, hogy ellentartson a címvédőnek. A brit-kenyai 2013-ban ott volt a Tirreno Adriaticón, emlékezetes hete volt ez a versenyszezonjának, hiszen akkor vereséget szenvedett Nibalitól. Jövőre inkább a Párizs – Nizzát választja felkészülésre, elsősorban az útvonal miatt (hasonlóan, mint Nibali), majd ott lehet a másik két legfontosabb felkészítő verseny egyikén, a Criterium Internacionalon, vagy a Dauhnie de Liberén. Legfontosabb segítője ismét Richie Porte lehet, de Peter Kennaugh, Vasil Kiryienka és Kanstantsin Siutsou is várhatóan csatasorba áll majd a brit sikeréért folytatott harcban. Porte jövőre megkapja a bizonyítási lehetőséget kapitányként is, mégpedig a Giro d’Italián, az idényt pedig hazája körversenyén, a Tour Down Underen kezdi meg.

Nibali-Contador meccset is láthatunk még élesben

Nibali-Contador meccset is láthatunk még élesben

A Touron Froome kihívójaként ismét indul Alberto Contador is, aki tavaly végül lemaradt a dobogóról, és a Froome-Quintana-Rodriguez hármas után csupán a negyedik helyet szerezte meg, ami egy Contador számára, valljuk be, nem a legszebb eredmény. A Tonkoff-Saxo kerekese februárig egyáltalán nem versenyez, a Tour of Algavrén kezdi meg a felkészülést, aminek középpontjában a francia körverseny áll. Márciusban a Párizs-Nizza vagy a Tirreno a cél, aztán a katalán körverseny, majd a baszk körverseny következik. Utolsó állomás a királyi háromhetes előtt a Dauphine lesz. Kőkemény felkészülés ez a Pisztolyos számára, de a cél érdekében megéri szenvedni. A Tour után Alberto elindul a Vueltán is, és ha már ott van, 2012 után természetesen ismét meg akarja nyerni. Első számú segítői idén is Roman Kreuziger és Nick Roche lesznek, akik egyes versenyeken kapitányi szerepet is kapnak majd, és húzóember lehet Michael Rogers is. A csapatösszeállítás nincs meg teljes egészében, de ez december elején még teljesen természetes. Bjarne Riis, a Tinkoff-Saxo vezetője alighanem elégedett lenne két Contador-féle GT-győzelemmel.

Nibali és Scarponi jövőre egy csapatban

Nibali és Scarponi jövőre egy csapatban

Idén a Giro d’Italián aratta le a babérokat Vincenzo Nibali, jövőre már neki is a gallok és a világ kedvenc háromhetese lesz a fő cél. Ennek megfelelően építették föl neki az Astanát, és a felkészülés szakaszait is. A kazah csapat Jakob Fuglsang teljes idényét annak rendeli alá, hogy segítse Nibalit céljai elérésében. A kőkemény dán rider ennek megfelelően oda megy, ahová a Cápa, és mindenben segíti kapitányát, legyen az felkészülés vagy maga a verseny. Nibali idén a Tirreno helyett Froome-hoz hasonlóan a Párizs – Nizza rajtlistáján lesz ott, de nagyon fontos állomása a versenyidénynek a Milano-San Remo egynapos monumentum is. Az Astana már idén decemberben megkezdte a felkészülést, 10-étől 21-éig Spanyolországban edzőtáboroznak. Az új idényben Argentína, a Tour de San Louis az első versenyhelyszín, majd Omán következik.

Purito 2012-höz hasonlóan a Giróra és a Vueltára készül

Purito 2012-höz hasonlóan a Giróra és a Vueltára készül

Azok közül, akik idén a legközelebb voltak hozzá, hogy megszorítsák Froome-ot, a spanyol Alejandro Valverde a Movistarból jövőre is ott lehet a Touron, Purito, azaz a katalán Joaquim Rodriguez viszont a Giro-Vuelta duplára készül, ezt a minap jelentette be Jekimov a Katyusa részéről. A két hispán rivális teljes versenynaptára azonban még nem ismert. A Tour tavalyi második helyezettje, Nairo Quintana céljairól egyelőre annyit árult el, hogy a három GT-ből egyiken mindenképpen elindul, de azon dobogós céllal. Hogy melyik verseny lesz a választása, még szintén nem derült ki egyértelműen, de spanyol oldalak már tudni vélték, hogy a kolumbiai hegyimenő megpróbálkozik a Giróval.

Quintana az év sportolója lett Kolumbiában idén, 2014-ben egy GT-sikerért valószínűleg meg is koronáznák a dél-amerikaiak...

Quintana az év sportolója lett Kolumbiában idén, 2014-ben egy GT-sikerért valószínűleg meg is koronáznák a dél-amerikaiak…

Robert Gesink, a Belkin sztárja, és Teejay Van Garderen, a BMC amerikai sihederje is teljes erőből a Tourra készülnek. Mindkettőjüknek a jó szereplés a célja, Van Garderen harcol a csapatban a kapitányi pozícióért, tőle és Gesink részéről is várjuk a kiugró eredményeket, valamint nem szabad megfeledkezni a Lotto belga kerekeséről, Jurgen Van den Broeck-ről sem, aki többször volt már lőtávolban a sárga trikótól, de idén is egy komoly baleset hátráltatta vélja elérésében.

Rui Costa Tour-összetettért hajt majd

Rui Costa Tour-összetettért hajt majd

Szót kell ejtenünk két világbajnokról is. A 2012-es év legjobbja, a belga Philip Gilbert jövőre már nem a tavaszi klasszikusokat helyezi előtérbe, hanem a szeptemberi világbajnokság a fő cél. Nyilvánvaló, hogy vissza akarja hódítani a szivárványos trikót Rui Costától. Ehhez Gilbert több tavaszi klasszikust is feláldoz, csupán egy-két nagy futamon indul, többek közt az öt monumentum egyikét, a Flanderst szemelte ki. A vb-re pedig a kőkemény Vueltán fejezi be a kőkemény felkészülését. A regnáló világbajnok, Rui Alberto Costa 2014-ben a Lampre Merida kerekeseként, a csapat első számú embereként fog az összetettbeli sikerekért harcolni. A háromhetes Grand Tourokból kettőt vállal majd, ezek egyike, a fő versenye a Tour de France lesz. Costa pont azért igazolt el a Movistartól, mert Alejandro Valverde és Nairo Quintana árnyékában nem kapta meg a bizonyítási lehetőséget, amit Mario Galbusera úr megad neki.

Letaszíthatja-e Sagan a klasszikusok trónjáról Cancellarát?

Letaszíthatja-e Sagan a klasszikusok trónjáról Cancellarát?

Néhány gondolat az idei klasszikusok sztárjáról. A svájci Fabian Cancellara meghosszabbította szerződését a Trek csapatával, majd örömében kijelentette, hogy nagyon szeret kerékpározni, de az élet nem csak a versenyzésből áll… 2014-es versenyprogramját nem is hozzák nyilvánosságra az új év január 10-éig. Ha képes, minden bizonnyal meg akarja védeni címeit a legnagyobb tavaszi egynaposokon, ahol egyik legnagyobb riválisa ismét a szlovák terminátor, Peter Sagan lehet. A Cannondale bohém kerekese 2013-ban megnyerte a TDF zöld trikójàt, nyilvánvalóan ez lehet a legfontosabb célkitűzése az új szezonban is.

Érdekes kérdés az is, mire lehet képes sokak kedvence, Tom Boonen?

Érdekes kérdés az is, mire lehet képes sokak kedvence, Tom Boonen?

Nagy kérdés lesz a következő szezonban, hogy magukra találhatnak-e a Schleck-testvérek, ha jövőre nem, talán már soha… Mindkettőjük számára a Tour de France a fő cél, ehhez Andy Ománban kezd, majd a Párizs-Nizzát, a Criterium Intenacionalt, a Baszk Körversenyt, az ardenneki klasszikusok egyes állomásait, a luxemburgi körversenyt és a Tour de Swisst választotta. Kőkemény felkészülés lesz, annyi bizonyos. Frank bátyó Ausztráliában, a Tour Down Underen kezd, majd Nizzában csatlakozik öccséhez, és együtt folytatják a felkészülést. Az elmúlt évek alapján nehéz elképzelni, hogy Andy Schleck ismét a legjobbját tudja nyújtani, de ha mégis csak így lesz, annak a szurkolók fognak legjobban örülni, hiszen a Tour de France-on egy csúcsformában lévő Froome-Nibali-Contador-Valverde-Rodriguez-Andy Schleck hatos csatát szívesen megnéznénk 2014 augusztusában.

A sprinterek helyzete könnyebb, ők nem az összetett győzelmeket helyezik előtérbe, hanem a háromheteseken a pontversenyért járó trikókat szeretnék megkaparintani, illetve a megnyert szakaszok számát gyarapítani. Ezen kívül a világbajnoki győzelem lehet fontos. A versenynaptárak még sok fatörzslábúnál nincsenek meg, de azért a főbb célok már körvonalazódnak.

2013 Kittelé volt a Touron, visszavág-e 2014-ben Cavendish?

2013 Kittelé volt a Touron, visszavág-e 2014-ben Cavendish?

Mark Cavendish és az OPQS versenynaptára még nem ismert, de annyi bizonyos, hogy a Manxi Rakéta nagyon készül az idényre. Tavaly a Giro d’Italián aratott Cav, öt szakaszgyőzelmével hazavihette a Maglia Rossát, vagyis a vörös trikót, amely mindig a pontversenyben első helyen álló kerekes vállán feszül. A Touron azonban nagy pofont kapott, ugyanis csupán két etapsikert tudott prezentálni, és bizony háromszor kikapott Marcel Kitteltől, az Argos Shimano fiatal német kerekesétől. Cav és csapata ennek megfelelően nagyon készül. Leigazolták Mark Renshaw-t a Belkintől utolsó felvezető embernek, így az biztos, hogy a tavalyi brit bajnokot a lehető legjobb vonat húzza majd a sprintszakaszok végén: Tony Martin, az időfutam világbajnok és a holland Niki Terpstra munkája után közvetlenül a hajrá előtt Gert Steegmans, a bivalyerős belga, Alessandro Petacchi, a Lamprétől érkezett villámlábú kerekes, és a sor végén az ausztrál Renshaw segíthet majd. Hogy aztán pünkösdi királyság lesz-e a fehérmezes Kittel uralkodása a leghíresebb háromhetes körversenyen, és a Sprinterkirály brit visszavág? Kiderül ez is 2014 júliusában, hiszen mindkettőjük legfontosabb célja a Tour de France lesz.

Szót kell ejtenünk napjaink talán harmadik számú sprinteréről, a félelmetes fatörzsekhez hasonlító combokkal megáldott, szintén német André Greipelről. A Lotto versenyzője is a francia körversenyt nézte ki magának, sőt kimondva győzelmeket akar szerezni a következő évben! E triumvirátus összecsapása is remek küzdelemnek ígérkezik. De még sok víz lefolyik a Szajnán, amíg a legnagyobb sztárkerekesek megkezdik a testet-lelket felőrlő három hetet, hogy a végén valaki sárga-,zöld-, illetve pöttyös trikóban mennybe menjen a párizsi Diadalív árnyékában. Mindenesetre addig sem fogunk unatkozni, hiszen a Giro d’Italia és a felhozó versenyek, illetve az ardenneki klasszikusok számos kellemes és izgalmas percet tartogatnak számunkra. Csak már legyünk túl a télen…

 

 

Nagy Gergely

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo