fbpx

11,3 km hosszú új kerékpárút köti össze a Karancs-völgye településeit

Egyre több élményt kínál Nógrád megye egyik legszebb régiója

Karancsalja, Karancslapújtő és Karancskeszi között most már biztonságosan közlekedhetnek a gyalogosok és a bringások is, ugyanis 11,3 kilométer hosszú kerékpárút és 5,4 km járda épült a településeken. Ráadásul látóhatáron belül van a szakasz folytatása Salgótarján felé.

A három település még 2016-ban fogott össze, hogy javítsanak a védtelen közlekedők biztonságérzetén. A 2206-os főúton jelentős a busz- és a teherautó-forgalom is, ráadásul a belterületi részeken nemhogy kerékpárút, de sok helyen még járda sem volt. A települések sikerrel pályáztak az Európai Unió TOP forrására, így összesen 1,3 milliárd forintot kaptak a fejlesztésre. Ennek eredményeként Karancsalja, Karanlapújtő és Karancskeszi is új, biztonságos járdákat kapott összesen 5,4 kilométer hosszon, míg kerékpárútból a három község között 11,3 km-es szakaszt építettek. A közeljövőben fontos cél, hogy a kerékpárút egészen a régió központjáig, Salgótarjánig fusson. Az ezzel kapcsolatos tervezési munkák már folyamatban vannak. A kerékpárút mind a napi munkába járást, mind pedig a turisztikai célokat jól fogja szolgálni.

„A Kormánybiztosi Iroda egyik fontos célja, hogy az ország egyik legnehezebb sorsú régióját, Nógrád megyét feltegye Magyarország aktív turisztikai térképére, hiszen a Karancs meredek hegyvonulatai és az országhatáron kanyargó Ipoly folyó nem csak gyönyörűek, de rengeteg mozgási lehetőséget is kínálnak”, mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a kerékpárút átadóján, aki külön méltatta azt a példátlan összefogást, amelyet a három érintett település alakított ki a közös cél elérése érdekében.

A fenti célt szem előtt tartva a közelmúltban kerékpárút és kerékpárpálya épült Balassagyarmaton, turista- és zarándokszállások újultak meg Szécsényben, Szügyben és Romhányban, valamint hamarosan új vízitúra megállóhelyek is létesülnek az Ipolyon. Gyakori vendég errefelé a Tour de Hongrie nemzetközi kerékpárverseny, de Palócföld rendszeresen látja vendégül a Vándortáborokat is, sőt, 2022-ben a Vándorviadalt is itt rendezik majd meg.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo