fbpx

Te tudod, mikor, milyen szemüveglencsét érdemes használni?

Manapság sokféle napszemüveglencse létezik a klasszikus feketétől a különböző színeken keresztül a fényre sötétedőkig, nem beszélve a polarizált típusokról. Vajon mindenki tudja, hogy ez a sok lencse milyen helyzetre való? Ha nem, akkor mi most segítünk.

Hihetnénk, hogy a sokféle színű lencse megszületésebén is komoly szerepet játszik a divat, hiszen a napszemüvegek az alapfunkciókon felül divatkellékként is működnek. Saját tapasztalatból mondhatjuk, hogy a nagyobb sportszemüveg márkáknál, mint például a Rudy Projectnél, viszont biztosan nincs így, mindegyik lencsének megvan a maga területe, ahol érdemes használni.

Multilaser Red lencse

Mielőtt megnéznénk, hogy melyik lencse mire jó, vegyük át, hogy egy minőségi lencsének milyen alapvető tulajdonságoknak kell megfelelni.

Védje a szemet a káros ultraviola sugárzástól. Mindenki tudja, hogy az UV sugárzás mennyire káros, így valószínűleg senkinek nem kell részleteznem, hogy mennyire fontos ez.
Védjen a külső fizikai behatásoktól. Bogarak, por, felcsapódó kavics vagy bármilyen tárgy, egyik sem kellemes és egészséges, ha a szemünkbe kerül.
Csökkentse a ragyogást, növelje a kontrasztot. Egyszerűen jobban látunk, észleljük szemünkkel a környezetünket.
Torzításmentes legyen. Se a színt, se a teret ne torzítsa, mindkettő komoly problémát tud okozni. Ez a legnehezebb a gyártók számára, a torzításmentes lencsék előállítása, sokaknak nem is sikerül, pl ezért ne vegyünk Kínából hamis szemüveget.

Multilaser Blue lencse

A lencséket fényáteresztési tulajdonságuk alapján szokták kategorizálni (0-tól 4-ig, ahol a 0 legvilágosabb, a 4 pedig a legsötétebb), ez ami legjobban meghatározza a használhatóságukat. Fontosabb, mint hogy az adott lencse milyen színű legyen, mert pl egy nekünk tetsző színű, kis fényáteresztésű lencsét hiába próbálunk egy sötét erdőben használni, arra alkalmatlan lesz, vagy az ellenkezője, amikor erős fényben transparent (víztiszta) lencsét szeretnénk használni, az sem túl jó választás.

Multilaser Orange lencse

Az egyik legnagyobb gyártó, a Rudy Project lencséin keresztül nagyon jól be lehet mutatni, hogy fényáteresztés alapján melyik lencse milyen helyzetre való, ráadásul van egy nagyon jó táblázatuk is ehhez, és ezenfelül személyes tapasztalattal is rendelkezem jó pár lencséjükkel, amiket meg tudok osztani veletek.

ImpactX2 lencse

A kategóriák 0-tól 4-ig:

0-ás kategória, sötétben
Víztiszta (Transparent) lencse, 80-100% fényáteresztési tulajdonsággal. Ebbe a kategóriába tartozó lencse funkciója legfőképp a szem fizikai védelme rossz látási viszonyok között. Én például a 24 órás mtb versenyeken viseltem éjszaka transparent lencsét, hogy a por ne kerüljön a szemembe, de ezenkívül nagyon borult időben vagy szakadó esőben is jó választás.

1-es kategória, borús időre
Világos lencsék, 43-80% fényáteresztési tulajdonsággal, melyek ideális viseletek borús időben vagy sötét erdőben. Kevés lencsét gyártanak kifejezetten erre a célra, inkább a fényre sötétedők fedik le ezt a tartományt, a Rudy Projectnél is az ImpactX lencsék világos “vége” ez a kategória.

2-es kategória, közepes fényre
Közepesen sötét lencsék, 18-43% fényáteresztési tulajdonsággal. Az ide tartozó lencsék közepesen napsütéses, illetve enyhén borult időben is használhatók, és a világosabb erdőket is bátran bevállalhatjuk velük. A Rudy Projectnél ilyen lencse pl a Racing Red vagy Smoke.

3-as kategória, erős napsütésre
Nagyon sötét lencsék, 8-18% fényáteresztési tulajdonsággal, melyek kiválóan használhatók erős fényben országúton, és vízparton, vízen is megállják a helyüket. Ide tartoznak a kedvenceim a Multilaser (tükrös színes) lencsék, melyek nem csak jól szűrik a fényt, hanem jól is néznek ki 🙂 , és a jolly joker, gyakorlatilag minden körülmény között használható ImpactX fényre sötétedő lencsecsalád sötét “vége”.

4-es kategória, extrém fényre
Extrém sötét lencsék, 3-8% fényáteresztési tulajdonsággal. Kifejezetten magashegyi körülmények során, gleccsereken, vagy sivatagban alkalmazható lencsék – Hi-Altitude. Kerékpározás során ritkán fordul elő, hogy ilyet kelljen használnunk.

A fényáteresztési képesség mellett a színek szerepe sem elhanyagolható, mint fent már említettem nem csak divatból színezik a lencséket. Általánosságban elmondható, hogy

-a piros, barna, és sárga színek erősen kontrasztosító hatásúak, így kiválóan használhatók rossz látási viszonyok (pld. köd, havazás), vagy rossz terepviszonyok (pld. egy hegyi ösvény) során
-a “Laser” azaz fém-oxidos bevonattal ellátott (“tükrös”) lencsék csökkentik a szúró fényeket
-a “Laser” azaz fém-oxidos bevonattal ellátott (“tükrös”) lencsék közül a kívülről piros színűek áttekintő színe kékes, míg a kívülről kék, zöld, illetve narancssárga színűeké sárgás, pirosas
-a “Hi-Altitude” lencse kizárólag magashegyi körülmények között használható, vezetéshez való használata tilos

 

Az elmúlt időszakban háromféle Multilaser (piros, narancs, kék), egy ImpactX2 és Transparent lencsét használtam.

Nálam erős fényben egyértelműen a Multilaser Red, ami a kékes árnyalatával és alacsony fényáteresztő képességével jött be nagyon, nyugtatja a szemem az erős fényben és a színhőmérsékletét is szeretem. Viszont arra érdemes figyelni, hogy sötétben, főleg erdőben elég korlátozottan, pontosabban nem használható.

 

A Multilaser Orange lencsét kicsit sötétebb körülmények között szeretem viselni, erős fényben is használható, de kicsit sárgább tőle a világ, viszont erdőbe beérve sokkal jobban lát vele az ember, mint a fent említett pirossal, persze közepes vagy erős fényben igazán érzi magát jól benne az ember.

 

A Multilaser Blue egy érdekes lencse, a Multilaser lencsék közül talán a legjobban kontrasztosít, fényáteresztésben a piros és a narancs között található, és sárgás-pirosasban látunk benne mindent. Országúton szeretem, főleg a magyar kátyús utakon, a többi lencsénél egy picit jobban kiemeli az úthibákat.

Impact2X lencsék, a baloldali 10 mp után, a jobb oldali 1 perc után a fényben

Az ImpactX2 fényre sötétedő lencsét mindig úgy reklámozzák, hogy egy lencse mindenhova, ami igaz is, 74% és 9% között változik a fényáteresztése, tehát elég széles spektrumot fed le. Erős és minimális fényben is használható és akár még lencsén belül is változik a fényáteresztése (pl amikor fentről tűz rá a nap akkor a felső része sötétebb mint az alja, a nap nem zavar minket, de az utat is látjuk). Erdőben, nyílt terepen, lényegében bárhol megfelelő védelmet nyújtanak a szemünknek. Egy késő délutáni edzésről hazamenni bennünk sötétedéskor egy álom, nagyon szépen kivilágosodnak.Ezenfelül ezek a lencsék sokkal ellenállóbbak, mint a Multilaser lencsék, nehezebben karcolódnak meg, és soha nem törnek el. Cserébe a színhőmérsékletük nem olyan szép, mint egy színes lencséé, halvány kékes árnyalattal szürkítenek, ami nem egy óriási probléma, sokan ezt kedvelik kifejezetten, úgy néznek ki a tárgyak velük, mint a valóságban.

Egy dolgot még fontos megemlíteni, vigyázzunk a lencsékre, tisztítsuk őket rendszeresen megfelelő tisztítószerrel!

A Rudy Project lencsékről részletesen ide kattintva olvashattok.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo