Bringás TV-Shop anno 1932

A régmúlt időkre hajlamosak vagyunk egyfajta mindent megszépítő nosztalgiával gondolni, holott kacagtató, korunk TV Shopjában reklámozott termékek szellemiségével rokon dolgokból a múltban sem volt hiány. Ez alól a kerékpáripar sem volt kivétel, ezt néha ma is tapasztalhatjuk. A következőkben egy fővárosi kerékpár-kereskedő 1932-es katalógusából válogattam, szigorúan a komolytalanságot szem előtt tartva.

lang01.jpg

Ezt a rugós izét ha lehet egy kellemesen berágott kormánycsapággyal kombináljuk, így garantáltan nem leszünk urai a kerékpárunknak.

lang02.jpg

Aki nem bízik a rugóban annak itt van még egy extra lábtámasz, amely nem utolsósorban egyfajta easyrider pozitúra felvételére is alkalmassá tesz minket.

lang03.jpg

Ha esetleg a menetszél nem lobogtatná kellőképpen a kormányra szerelt zászlót, rásegíthetünk akár egy csinos propellerrel. Hogy is élhetnénk e hasznos kis kellék nélkül? Az viszont disznóság, hogy a nemzetiszínű zászló alapból nem jár hozzá…

lang04.jpg

Akinek az előző, komolyabb megjelenésű típus nem jön be, az választhat infantilisebbet is. Nem árt, ha egy ilyen kiemelt érdeklődésre számot tartó kiegészítőből még választék is van.

lang05.jpg

A rajzszegek kb. ilyen elosztásban szokták követni egymást a külsőben. Az is tuti, hogy miután testsúlyunk 45%-ával lesúlyozva egyszer már átmentünk rajta, épp annyira fognak kiállni a futófelületből, hogy ez az igazán elmés szerkezet kiszedje onnan.

lang06.jpg

Sokkal hatékonyabb, ha a rajzszegeket elszórni készülő deviáns elemeket ellen villára szerelhető nikkelezett tartóban tárolt szúró-vágó készségünket vetjük be.

lang07.jpg

Az egyszerű, leszerelés nélküli lánctisztítás problémaköre újra és újra lázba hozza a tervezőket. Talán mindenki emlékszik arra a műanyag szerkentyűre, amely a kilencvenes évek elején hódított, láncvillára kellett szerelni, úgy, hogy a lánc belefoglaltasson. Feltöltve tisztítólöttyel a hajtókar forgatásával egyidőben szorgos kis kefék megpuccantották a láncot. Nos az itt bemutatott kis készség erre a problémakörre adott manuális választ. Az erősen kérdéses, hogy az ábrán milyen lánc látható…

lang08.jpg

Aki az előző művelethez lusta, ahelyett az ügyes kis körkefe folyamatosan elvégzi a piszkos munkát. Mindössze az érdekelne, hogy hány kilométer alatt zabálja meg a lánc a kefét, és a sörtéket hogy rángatjuk utána ki a szemek közül. Figyelem, az ábrán egy régi collos osztású lánc látható!

lang09.jpg

És ismét egy ékes bizonyíték arra, hogy nincs új a nap alatt. A Fichtel & Sachs agyakat ezzel az ügyes kis dologgal tuningolva indulhatott a kerékpáros flatlandezni a Hősök Terére. Márhogyha egy-egy ilyen mutatványt a csendőrök nem kardlapozással honorálták volna a harmincas évek Budapestjén.

Hozzászólások