DCG Tour – Tour de Hongrie sajtótájékoztató

Tegnap Miskolcon a Pálos Étteremben a Kerékpársport 2000 Alapítvány ismertette a DCG Tour – Tour de Hongrie – 33. Magyar kerékpáros Körverseny útvonalával, a meghívott csapatokkal kapcsolatos információkat. A sajtótájékoztatón részt vett OROSZ Lajos, Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere és HALÁSZ Rezső, Bükkszentkereszt polgármestere is. Mindkét vezetö kiemelte, hogy nagy örömmel tölti el öket az esemény, kiemelt sportágként kezelik a kerékpárt és terveik szerint a jövöben is támogatják a versenyt és kisérörendezvényeit.

Előzmények:

2005 decemberében a Magyar Kerékpáros Szakági Szövetség a december 8-i elnökségi döntést követően, immár új szervezővel a miskolci illetőségű Kerékpársport 2000 Alapítvánnyal írt alá szerződést a verseny további rendezésének feltételeiről 2006-2008 közötti időszakra. A szervezés tulajdonképpen egy szoros együttműködés keretében valósul meg, és egy sor újdonsággal szolgál az eddigiekhez képest.
A sajtótéjákoztatón szó esett az útvonalról is. A szervezök elmondták, hogy a versenyútvonal az eredeti tervek szerint Veszprémböl indult volna, Esztergomon, Budapesten, Eger városán keresztül, Békéscsaba érintésével érkezett volna meg az Északi Régióba. Sajnálatos módon az elözö szervezö mindent megtett, hogy ezek az önkormányzatok legalábbis várakozó álláspotra helyezkedjenek 2006-ban. A 3 kontinensröl, 14 országból érkezö, összesen 138 versenyö így a megye határait idén nem lépi át, de jövöre még nagyobb létszámmal, több profi csapat részvételével az eredeti terveknek megfelelöen kerül lebonyolításra a Tour.
Versenyútvonal:

Az előző pontokban leírtak alapján a versenyt a következőkben leírt szakaszokkal lehet megrendezni:

1. szakasz (2006.07.26. szerda): Miskolc-Kazincbarcika – 146,0 km
2. szakasz (2006.07.27. csütörtök): Kazincbarcika-Sátoraljaújhely – 206,0 km
3. szakasz (2006.07.28. péntek): Sátoraljaújhely-Bükkszentkereszt – 182,0 km
4. szakasz (2006.07.29. szombat): Bükkszentkereszt – 8,7 km
Összesen: 542,7 km (135,7 km/nap)

Kritérium Gála (2006.07.29. szombat): Miskolc – 42,0 km

Az Alapítvány megkezdte az előkészületeket, hogy a verseny az eredeti terveknek megfelelően 2007-ben a fővárosból kiindulva és Szlovákiát érintve, egy kibővített útvonalon kerüljön megrendezésre.

tdh01.jpg

Domborzati viszonyait tekintve minden idők legnehezebb terepe vár a DCG Tour – Tour de Hongrie – 33. Magyar Kerékpáros Körverseny 138 indulójára. A rekord létszámú induló kivételesen erős mezőnyt jelent. 3 kontinensről, 14 országból összesen 23 csapat fogadta el a meghívást, amelyek közül 5 UCI continental team. Ezeken felül több olyan volt profi csapat és is indul, amelyek komoly erőt képviselnek, sőt a “sprinterkirály” Mario CIPOLLINI volt csapattársát is megcsodálhatják a saját csapata élén.
Az eddigiekhez képest változás:

– Domborzati viszonyait tekintve minden idők legnehezebb terepének számít.
– Minden szakaszról légifelvétel készül
– A verseny Miskolcon fejeződik be egy Kritérium Gálaversennyel
– Hazánk kerékpáros történelmének legerősebb mezőnye indul: 3 kontinens, 14 nemzetének 23 csapata, amelyből 5 UCI kontinentális profi csapat, 138 versenyzővel.
– A meghívott csapatok között 5 magyar csapat szerepel, amelyek a Szövetségen keresztül kerülnek értesítésre
– A verseny kísérő rendezvényei:
1. Biztonságos Kerékpározásért Program-sorozat
2. A sporttörténelmi sikernek definiálható TdH OPEN elnevezésű amatőr verseny a profikkal megegyező körülmények között, a 4. szakasz útvonalán. A maga nemében a legnagyobb ilyen jellegű amatőr megmozdulás, értékes pénzdíjakkal.
3. A helyi önkormányzatokkal közösen, tradicionális kerékpáros megmozdulásokkal összhangban a befutók helyszínén tömegsport rendezvények. A résztvevők között értékes tárgyjutalmak kerülnek kisorsolásra.
– Külföldi szaksajtó komoly érdeklődést tanúsít az esemény iránt
– Mind a Tour de France szervezőjétől – az ASO cégtől, mind az egyik legnagyobb lengyel verseny-szervező cégtől komoly segítséget kaptunk, hogy a megfelelő színvonal biztosítva legyen

Résztvevő csapatok:

TEAM RACEINEUROPE.COM – Ausztrália