fbpx

Zöld utat kapnak a kerékpárversenyek is?

A Magyar Közlönyben megjelent legfrissebb kormányrendeletben változnak a sportrendezvény-szervezés szabályai, innentől nem csak zárt kapuk mellett lehet majd sporteseményt rendezni, hanem bizonyos feltételek betartása mellett, ez a kerékpáros rendezvényekre is hatással lehet. Nézzük pontosan, hogy mi van a közleményben.

A Kormány 241/2020. (V. 27.) Korm. rendelete a szabadtéri rendezvényekről részletesen a Magyar Közlönyben ide kattintva olvasható. Számunkra viszont, a 2. § lehet igazán érdekes, ami kimondja:

[message_box title=”MESSAGE TITLE” color=”blue”]2. § (1) Ha a rendezvényre vonatkozó jogszabályban, valamint az e rendeletben meghatározott feltételeket a rendezvény szervezője (a továbbiakban: szervező) biztosítja, a szabadtéri rendezvény – az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről (III.) szóló 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelettől eltérően – megtartható, a szabadtéri rendezvény helyszínén való tartózkodás megengedett.
(2) Az (1) bekezdés szerinti feltétellel a szabadtéri sportrendezvény a sportrendezvényekkel és sportedzésekkel
kapcsolatos intézkedésről szóló 170/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet 1. § (1) bekezdés a) pontjától eltérően nézők
részvételével megtartható.
(3) E rendelet alkalmazásában szabadtéri rendezvény az olyan rendezvény, amely teljes időtartamában minden oldalról fallal körülhatárolt, fedett épületen kívül zajlik.
(4) Szabadtéri rendezvénynek minősül az a (3) bekezdés szerinti rendezvény, amely során a nézőket az időjárás
viszontagságaitól sátorral védik (például cirkuszsátor).
(5) Szabadtéri rendezvénynek minősül az a (3) bekezdés szerinti rendezvény, amely a rendezvény céljából épített fallal körülhatárolt, fedetlen vagy részben fedett létesítményben zajlik (például stadion, uszoda, szabadtéri színpad, szabadtéri mozi).
(6) E rendelet alkalmazásában rendezvény különösen a sportrendezvény, valamint
a) a színházi előadás,
b) a mozi,
c) a cirkusz,
d) a muzeális intézményen kívül rendezett képzőművészeti kiállítás,
e) az irodalmi és könyvszakmai rendezvény,
f ) a közgyűjtemény, közművelődési intézmény, illetve közösségi színtér által szervezett rendezvény
[az a)–f) pont a továbbiakban együtt: kulturális rendezvény].[/message_box]

Tehát az első pontban olvasható, hogy a szabadtéri rendezvények nem csak zárt kapuk mögött tarthatóak meg, ha a szervezők vállalják a szabályok betartását, ami a bonyolult jogi szöveget értelmezvén azt jelentheti, hogy innentől kerékpárversenyeket is lehet rendezni, hiszen a legnagyobb probléma a rendezvények zárt kapussá való tétele volt.
(a jogászunk válaszát még várjuk ebben a kérdésben, azért szerepel a feltételes mód- szerk).

 

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo