fbpx

XCO világkupa Les Gets 2019: világbajnokok az élen; Benkó Barbara 26.

2019 júliusának második hétvégéje ismét versenyekkel telt, ezúttal az Alpok francia felén. A múlt heti andorrai futamról való távolmaradást követően ismét a mezőnyben láthattuk Mathieu van der Poel-t.

15 év után tért vissza a cross-country mezőny krémje a legendás helyszínnek számító Les Gets-be. A télen síparadicsomként, nyáron mountain bike mekkaként üzemelő üdülőhelyen fergeteges hangulat fogadta a versenyzőket.

A hétvége programját a pénteki Short Track futamok nyitották, ahol a nők mezőnyében Kate Courtney (Scott SRAM) diadalmaskodott, az utolsó két körben látott önálló szökését követően, megszerezve ezzel az első rajthelyet vasárnapra. Jolanda Neff (Trek Factory Racing) és a hazaiak kedvence Pauline Ferrand-Prevot (Canyon SRAM) próbálták ledolgozni a hátrányt, de nem sikerült felülmúlniuk a világbajnok tempóját. Másodikként a francia versenyző ért célba, míg Neff-et a legvégén még Elisabeth Brandau is lesprintelte. Benkó Barbara (Ghost Factory Racing) sokáig a mezőny elején helyezkedett, végül a 18. helyet szerezte meg.

A férfiaknál újra a pályán láthattuk a holland csodagyereket, Mathieu van der Poel (Corendon Circus) 6 hét pihenő után indult újra versenyen. A rajtot követően már-már szokásához híven Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing) lőtt ki legjobban, és hatalmas tempót diktálva rángatta szét a mezőnyt. A brazil versenyző az utolsó körben próbálta leszakítani ellenfeleit, de van der Poel hárította a támadás és az utolsó kanyarban bemutatott előzést követően a leggyorsabbnak bizonyult a sprintben. Avancini második lett, míg harmadikként Victor Koretzky (KMC Ekoi Orbea) végzett, az utolsó métereken került Nino Schurter (Scott SRAM) elé.

Mathieu van der Poel vegyes hétvégét zárt – @Bartek Wolinski/RedBull Content Pool

A francia XCO pálya nyomvonala 3,4 km hosszú volt és 163 m szintet tartalmazott. A nem túl technikás körből a nők hetet, míg a férfiak nyolcat tettek meg. Abszolút az erő döntött, bár a rendkívül poros talaj bőven adott lehetőséget a hibázásra.

Les Gets XCO pálya 2019

 

XCO nők

A verseny főszereplője egyértelműen Kate Courtney volt, a második kört követően előre állt és végig vezetve, hiba nélkül nyerte a futamot. Legfőbb vetélytársa múlt héthez hasonlóan Jolanda Neff volt, aki szinte lemásolta múlt heti teljesítményét. Nagyon rosszul indult számára a verseny, az első körökben a középmezőny elején találta magát és közel 1 perc hátrányt begyűjtött az amerikai vetélytárshoz képest. Ezt követően folyamatosan dolgozta le hátrányát, volt, hogy 20 másodpercre is megközelítette az éllovast, végül a második helyen érkezett.

Kate Courtney, Les Gets 2019 – @Bartek Wolinski/RedBull Content Poo

A harmadik helyért hatalmas csata zajlott a pénteken szintén bronzérmes Brandau, Ferrand-Prévot és az első elit évét teljesítő Sina Frei (Ghost Factory Racing) között. Brandau végül itt is megszerezte a dobogó legalsó fokát, kétgyermekes anyukaként ért fel a világkupa pódiumra. A német bajnok elmondta, hogy most gyerekek nélkül, a nemzeti válogatottal jött, így sokkal jobban tudott pihenni és a versenyzésre koncentrálni. Sina Frei beállította élete legjobb elit eredményét egy negyedik hellyel, míg a franciák nemzeti ünnepén Pauline egy ötödik helyezéssel boldogította a népes publikumot.

Női dobogó Les Gets 2019: 4. Frei; 2. Neff; 1. Courtney; 3 Brandau; 5. Ferrand-Prevot – @Bartek Wolinski/RedBull Content Pool

Benkó Barbara a 26. helyet szerezte meg.

XCO férfiak

Ki más lőhetett volna ki a rajtból a legjobban, mint Henrique Avancini? A brazil bombaformában van és már az első emelkedőn tesztelte az ellenfeleket. Meglepetésre, az előzetes esélyesek közül van der Poel szakadt le először, a hollandnak láthatóan nagyon rosszul esett a vasárnapi futam, végül csak a 16. pozícióban futott be.

Nino Schurter, Les Gets 2019 – @Bartek Wolinski/RedBull Content Pool

Az élen eközben komoly nevekből álló csoport alakult ki, Avancini mellett Nino Schurter, az emelkedőkön erős tempót menő Gerhard Kerschbaumer (Torpado Ursus), a kiállva elképesztő áttételt tipró Stephane Tempier (Bianchi) és a múlt heti versenyt vezető Ondrej Cink (Kross Racing Team) egymást váltották az élen.

Férfi dobogó Les Gets 2019: 4. Tempier; 2. Kerschbaumer; 1. Schurter; 3. Avancini; 5. Cink – @Bartek Wolinski/RedBull Content Pool

Az utolsó körre végül Schurter és Kerschbaumer párosa távolodott el az üldözőktől, a világbajnok az utolsó emelkedőn harcolt ki egy pár méter előnyt az olasz bajnokkal szemben, amit a célig meg is tartott, megszerezve ezzel a 32. világkupa elsőségét. A svájci versenyző így hatalmas lépést tett a világkupa-összetett megnyerése felé. Avancini múlt héthez hasonlóan ismét bronzérmes lett, míg a negyedik pozícióért Tempier az utolsó métereken szakította le Cink-et.

A sorozat augusztus első hétvégéjén folytatódik Olaszországban.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo