fbpx

Wheelmen: Lance Armstrong, a Tour de France és a sporttörténelem legnagyobb csalása

Még a nemrég beharangozott Armstrong-film előtt, jövő kedden jelenik meg az Egyesült Államokban a Wheelmen (Kerekesek) című könyv, a Wall Street Journal riportereinek tollából, amiben többek között Armstrong egykori élettársa, a népszerű amerikai énekesnő vallomása is olvasható Lance Armstrong dopping-módszereiről.

armstrong

Az amerikai Daily News cikke szerint Sheryl Crow Armstronggal volt a tiltott vértranzfúzió végrehajtása közben is, és a szövetségi nyomozóknak vallott is arról, amit látott, például amikor 2004-ben Belgiumba tartottak a texasi kerekes magánrepülőgépén.

A bukott kerékpáros dopping-módszereiről szóló könyvben (teljes címe: “Wheelmen: Lance Armstrong, the Tour de France and the Greatest Sports Conspiracy Ever.” – Kerekesek: Lance Armstrong, a Tour de France és a sporttörténelem legnagyobb csalása) így írnak az esetről:

„Ahelyett, hogy eltitkolta volna a transzfúziót, Armstrong teljesen nyíltan csinálta ezt élettársa előtt. Megbízott Crow-ban, hogy nem fog elárulni semmit a sajtónak vagy másnak a csapat dopping-programjáról. Ő ezt úgy magyarázta, hogy egyszerűen hozzátartozik a sporthoz – minden kerékpáros ugyanezt teszi.”

A Wall Street Journal riporterei, Reed Albergotti és Vanessa O’Connell által jegyzett könyv arról is említést tesz, hogy Sheryl Crow úgy válaszolt a bíróság kérdéseire 2011-ben, hogy a szövetségi nyomozást vezető Jeff Novitzky – sok más tanú esetéhez hasonlóan – garantálta, hogy semmilyen büntetőjogi következménye nem lesz, ha őszinte vallomást tesz.

Armstrong akkor még menekült a büntetés elől, mert az esküdt szék indoklás nélkül ejtette az ügyet 2012-ben (mint ismeretes, a texasi botrányhős az amerikai antidopping ügynökség, az USADA nyomozása után bukott meg). Az akkori ügynek azonban még koránt sincs vége, ugyanis az Igazságügyi Minisztérium továbbra is pereli Armstrongot és a szűk köreibe tartozó személyeket azokért a dollármilliókért, amivel az állami postahivatal dotálta éveken át a bukott bringás csapatát.

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo