fbpx

Vuelta: Sima Sagan-győzelem… lehetett volna

Sajnos a bukások írták a Vuelta a Espana 8. szakaszának forgatókönyvét, 3 topversenyző is feladta ma a versenyt, a cél előtt nem sokkal pedig a toronymagas esélyes Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) volt kénytelen éktelen haragra gerjedni…

A sprint (Fotó: Stefano Sirotti)

A sprint (Fotó: Stefano Sirotti)

Puebla de Don Fadrique  és  Murcia között 182 kilométer várt a mezőnyre, az utolsó 40-en belül kétszer kellett megmászni a Cresta del Gallo emelkedőjét, ami csak 300 méter szintkülönbségű, de helyenként 10%-osnál nagyobb meredekségű volt. Mindezt olvasva nem sokan gondolták, hogy – negatív értelemben – ennyire izgalmas szakasz lesz a mai, de rengeteg baleset alakította a forgatókönyvet. Még közel 50 kilométer volt hátra, amikor megtörtént a legnagyobb tömegbukás.

Viszonylag a mezőny elején esett el valaki, így rengetegen kerültek a földre, köztük top10-re esélyes versenyzők, Dan Martin (Cannondale-Garmin) és Tejay Van Garderen (BMC) akik fel is adták a versenyt. Kiszállt sérülései miatt a francia sprinter Nacer Bouhanni (Cofisis) is, a Lotto versenyzőjét, Kris Boeckmanst pedig kórházba kellett szállítani. Ezzel azonban még nem volt vége, ugyanis a Cresta del Gallo lejtmenetében a kánikulában helyenként olvadó aszfalt is szedte az áldozatait, főleg az első ereszkedés során.

A végelszámolás szempontjából a szökevények ma nem játszottak komoly szerepet, bár a második mászás során rengeteg akciót láthattunk és össze is állt egy hatos (Henao, Rojas, Durasek, Brambilla, Ellissonde és Goncalves). Előnyük azonban jelentéktelen volt a második hegymászás végén, a jobb lejtőzők – Valverde, Rodriguez, Sanchez és a piros trikós Chavez is – egymás után érkeztek meg, majd a megfogyatkozott főmezőny is összeállt.

Újabb akciók következtek a sík úton 10 kilométerre a céltól, és összeállt az Elissonde-Losada-Goncalves hármas, akiknek sok esélyük nem volt hazaérni. A pelotonban azonban nem sokan akartak vezetni, illetve megnyeretni a versenyt a hegyeket túlélő Sagannal, így a szökevények viszonylag sokáig tartották 20 mp körüli előnyüket. De fordult a kocka, ugyanis a legfőbb esélyest kiütötte a nyeregből egy óvatlan kísérőmotoros így a szlovák sztár szó szerint elesett az újabb szakaszgyőzelem lehetőségétől. Önuralmát elveszítve dühöngött emiatt, de érthetően volt nagyon ideges.

Ezek után több csapat is feltűnően érdekelt lett az üldözésben és hamar utol is érték az elmenést, következhetett a mezőnyhajrá. Bár a 13. háromhetesét sorozatban teljesítő Adam Hansen (Lotto-Soudal) még próbálkozott – hátha nem maradt erő az üldözőkben – de nem sikerült hazaérnie. A hajrá kicsit “harmadosztályúra” sikerült, de ez mit sem von le a belga Jasper Stuyven (Trek) érdeméből, hiszen a győzelmet sosem kell megmagyarázni, ráadásul csapata első idei GT-szakaszsikerét szerezte. Az összetettben annyi változás történt, hogy Van Garderen és Dan Martin kiesett a játékból, de a piros trikó továbbra is Esteban Chavezé (Orica-GreenEdge).

Vuelta a Espana 8. szakasz top 10:

1 Jasper Stuyven (Bel) Trek Factory Racing 4:06:05
2 Pello Bilbao (Spa) Caja Rural-Seguros RGA
3 Kévin Reza (Fra) FDJ.fr
4 Giovanni Visconti (Ita) Movistar Team
5 Youcef Reguigui (Alg) MTN – Qhubeka
6 Tosh Van Der Sande (Bel) Lotto Soudal
7 Julien Simon (Fra) Cofidis, Solutions Credits
8 Pieter Serry (Bel) Etixx – Quick-Step
9 Jose Joaquin Rojas (Spa) Movistar Team
10 Nicolas Roche (Irl) Team Sky

Az összetett élmezőny:

1 Esteban Chaves (Col) Orica GreenEdge 31:12:18
2 Tom Dumoulin (Ned) Team Giant-Alpecin 0:00:10
3 Nicolas Roche (Irl) Team Sky 0:00:36
4 Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team 0:00:49
5 Joaquim Rodriguez (Spa) Team Katusha 0:00:56
6 Nairo Quintana (Col) Movistar Team 0:00:57
7 Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team
8 Daniel Moreno Fernandez (Spa) Team Katusha 0:01:18
9 Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale 0:01:19
10 Mikel Nieve (Spa) Team Sky 0:01:21

 

Vuelta rovat a Bikemagon: https://bikemag.hu/vuelta-a-espagna_2015

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo