fbpx

Vuelta: Contador bukta, Lopez nyerte a mai játszmát (videó)

Kőkemény hegyi etap várta ma a Vuelta mezőnyét a végén egy hegyóriással. Bár a táv csak 129 kilométer volt, de mindig ezek a legőrültebb, akciódúsabb szakaszok.

A 15. etapon már a táv elején óriási volt a tempó, a formálódó szökevénycsoportnak csak a gyorsasági hajrá szempontjából volt jelentősége, hogy Matteo Trentin (Quick Step) tudjon gyűjteni pár pontot a zöld trikóhoz. Erős hegyi menők nem voltak a bolyban, így a főmezőnyből támadók már az első komoly emelkedőn vagy a lejtmenetben utolérték a szétszakadó elmenést.

Az első komoly akciót Adam Yates-től láthattuk, a szakaszgyőzelemre is esélyes versenyzők közül a brit mert támadni Romain Bardet (Ag2R) és Steven Kruijswijk (Lotto NL-Jumbo) társaságában, még az első hosszú meredek hegyen. Később, az itiner szerint két hegyre bontott, de gyakorlatilag 28 kilométer hosszan a Hoya de La Mora csúcsára vezető emelkedőn Yates lerázta szökevénytársait és egyedül vágott neki egy nagyon hosszú hegymenetnek.

25 kilométerre a céltól a főmezőnyből Alberto Contador (Trek-Segafredo) és Miguel Angel Lopez (Astana) támadott, a Team Sky engedte őket, hiszen mindkettőjük zsebében 3 perc fölötti hátrány volt Froome-hoz képest. Csakhamar utolérték a Yates-ről leszakadókat, Bardet-t és Kruijswijket, akik közül Kruijswijk viszonylag hamar leszakadt, már a hegy meredekebb részén.

A főmezőnyben eközben Vincenzo Nibali-n (Bahrain-Merida) kívül mindenki némán tűrte a Sky tempóját, Mikel Nieve durva sebességgel közlekedett a sor elején, utolérte hamar az akciózó Cápát is. Yates egész jól tartotta magát elöl, de előnye akkor kezdett rohamosan fogyni, amikor a hegy második felében Lopez ritmust váltott, lerázva Contadort és Bardet-t is.

Lopez utolérte Yates-t, akinek esélye nem volt tartani a kolumbiai tempóját, Contadornak és Bardet-nek pedig a főmezőnybe is nehéz volt beállni, végül le is szakadtak és a spanyol hátrányt szedett össze az ellenfelekhez képest. Rajongói nyilván hangosan üdvözölték a célban, hiszen legalább megpróbált időt hozni Froome-on, de a “szív” úgy tűnik már kevés ehhez, ahhoz olyan motor kell, ami a fiatal Lopezben dolgozik.

Lopez megnyerte a szakaszt idei második győzelmét szerezve, Froome-éktól Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin) tudott kicsit meglépni a végén, amivel feljött az összetett dobogó 3. fokára, a harmadikként befutó Wilco Kelderman-t (Sunweb) hátrébb szorítva. Chris Froome (Sky) magabiztosan őrizte meg a piros trikót, csapata, különösen Nieve és Poels elképesztő erős a hegyeken, nehéz lesz tőle elvenni a trikót. Holnap pihenőnap, kedden pedig időfutam következik, ahol Froome mögött alaposan átalakulhat az összetett állás.

Vuelta a Espana 15. szakasz eredménye:

1 Miguel Angel Lopez (Col) Astana Pro Team 3:34:51
2 Ilnur Zakarin (Rus) Katusha-Alpecin 0:00:36
3 Wilco Kelderman (Ned) Team Sunweb 0:00:45
4 Johan Esteban Chaves Rubio (Col) Orica-Scott 0:00:47
5 Christopher Froome (GBr) Team Sky
6 Michael Woods (Can) Cannondale-Drapac 0:00:50
7 Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida 0:00:53
8 Wout Poels (Ned) Team Sky
9 Louis Meintjes (RSA) UAE Team Emirates
10 Pello Bilbao (Spa) Astana Pro Team 0:01:02

 

Összetett állás:

1 Christopher Froome (GBr) Team Sky 62:06:25
2 Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida 0:01:01
3 Ilnur Zakarin (Rus) Katusha-Alpecin 0:02:08
4 Wilco Kelderman (Ned) Team Sunweb 0:02:11
5 Johan Esteban Chaves Rubio (Col) Orica-Scott 0:02:39
6 Miguel Angel Lopez (Col) Astana Pro Team 0:02:51
7 Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 0:03:24
8 Michael Woods (Can) Cannondale-Drapac 0:03:26
9 Alberto Contador Velasco (Spa) Trek-Segafredo 0:03:59
10 Wout Poels (Ned) Team Sky 0:05:22

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo