fbpx

Vuelta a Espana: miért piros a sárga trikó, pontversenyek, egyebek…

A másik két háromheteshez hasonlóan augusztus 22-én kezdődő Vuelta a Espana-n, azaz a spanyol kerékpáros versenyen is különböző diszciplínákban mérik össze tudásukat a kerékpárosok, melyeket az alábbiakban ismertetünk. A Giro d’Italia-hoz hasonlóan itt sem a Tour de France-ról ismert sárga mezt viseli az összetett éllovas.

trikok

Évtizedeken keresztül a Vueltán is sárga – illetve „aranysárga” – trikót hordott a Vuelta összetettjét vezető bringás is, de a szponzor miatt 2010-től ez változott pirosra, és ettől függetlenül is jól fogadták a szurkolók, hogy a spanyol körverseny megkülönbözteti magát a Tour de France-tól.

A piros trikó szponzora idén a francia Carrefour kereskedelmi hálózat, a generálban élen álló versenyző viselheti. A Vueltán a befutókon (10-6-4 mp) és a részhajrákon (3-2-1 mp) is szerezhető időjóváírások teszik majd még izgalmasabbá az összetett versenyt, hiszen így a nem hegyi etapok végén kijelölt emelkedő hajrákon is kínálgatni fogják egymást a végső győzelemre pályázók.

enjeux_maillot_vert_2015A pontversenyt vezető kerékpáros – a Tour de France-hoz hasonlóan – a Skoda által szponzorált zöld trikót viselheti, de Spanyolországban nem változtattak idén a klasszikus pontozáson. A befutókon az első 15 versenyző kap pontot (25-20-16-14-12-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1), részhajrákon pedig az első 3 (4-2-1).

enjeux_maillot_blanc_bleu_2015A hegyi pontverseny trikója érdekes kinézetű, fehér alapon különböző nagyságú kék pöttyök díszítik, támogatója az állami lottó. Hasonlóan a zöld trikóért folyó küzdelemhez pontokat kell gyűjteni, méghozzá a kategorizált emelkedőkön, ahol attól függ az osztott pontok száma, hogy mennyire kemény a hegy.

enjeux_maillot_blanc_2015A Vueltán minden nap végén kiosztják a kombinációs – fehér – trikót is, ebben a diszciplínában a fenti három összevetés alapján alakul ki a sorrend, röviden azt mondhatjuk, hogy a legjobb összetett menők közül arra kerül ez a mez, aki a legjobb helyezéseket gyűjti a hajrákon és a hegyi hajrákon.

enjeux_prix_combativite-vodafoneA Tourhoz hasonlóan a Vueltán is van csapatverseny, minden szakaszon a csapat három legjobb pozícióban beérkező versenyzőjének idejét veszik alapul. Szintén kiosztják az adott szakaszon legagresszívebb versenyzőnek járó piros rajtszámot is, valamint a Vueltán a legsportszerűbb versenyzőt is díjazzák.

Kapcsolódó cikkek:

Vuelta a Espana 2015: útvonal, szakaszok, szintrajzok

Vuelta a Espana: Marcel Kittel és a leggyorsabbak hiányoznak majd

Vuelta a Espana: a Tour győztese, Froome is ott lesz!

Fantasztikus Vuelta: Quintana, Nibali, Valverde és Froome is???

Teljes a háromhetes kerékpáros körversenyek mezőnye

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo