fbpx

Vuelta 2017 – újabb szökevényszakasz, újabb Contador-villanás

Nem panaszkodhatnak a szökevény típusú versenyzők az idei Vuelta a Espanán, hiszen a csütörtöki 204, 4 kilométeres  6. szakasz Villa-real és Sagunt között ismét nekik kedvezett. Mindeközben a fő esélyesek sem tétlenkedtek, a szerdai szakaszhoz hasonlóan ismét két színtéren zajlottak a napi események.

 

Egyszer hopp, másszor kopp, tartja a mondás, és ezt a mai szakaszon leginkább Tejay Van Garderen (BMC) érezhette a bőrén, hiszen míg tegnap ő volt az összetett esélyesek között a nap nyertese, addig ma a nap vesztese, miután az utolsó emelkedőn és 3 kilométerrel a cél előtt is bukott.

No de ne szaladjunk ennyire előre!

A csütörtöki napon a szerdaihoz hasonlóan 2. és 3. kategóriás emelkedőkön kellett áthaladnia a mezőnynek a célig, annyiban változott csak a helyzet, hogy a nap végén nem hegyi befutó volt, hanem még nagyjából 36 és fél kilométert kellett haladni az utolsó hegytetőtől a célvonalig. Ennek ellenére, vagy más szemszögből nézve épp ezért  – többek között, mivel az utolsó emelkedő, a Puerto del Gabri 2. kategóriás volt – a 6. szakasz is inkább a szökevénygyőzelemnek kedvezett.

Annak rendje és módja szerint ma is sokan vágtak neki a szakaszgyőzelem reményében, a szakasz elején kialakult egy 34 fős szökevénycsoport, amely aztán folyamatosan morzsolódott szét a nap folyamán. Kezdettől fogva benne volt azonban a szökésben Enric Mas (Quick-Step Floors), Pawel Poljanski (Bora-Hansgrohe) és Tomasz Marczynski (Lotto-Souldal), és az utolsó nagyjából 30 kilométeren ők hárman alkották az első számú szökevénycsoportot. Ebből a trióból végül Marczynski került ki győztesen.

Másféle izgalmakkal szolgált eközben a fő esélyesek egymás közötti csatája. A legaktívabb versenyzőnek ma (is) Alberto Contador (Trek-Segafredo) bizonyult, aki az utolsó emelkedőn támadott, és vele csak Chris Froome (Team Sky), Tejay Van Garderen , Carlos Betancur (Movistar) és Jan Polanc (UAE Team Emirates) tudott lépést tartani, valamint Contador csapattársa, Jarlison Pantano, aki a nagy szökevénycsoportból marad vissza.

Később Contador és Froome magára maradt, majd szintén kis idő elteltével a többek között  Vincenzo Nibali (Bahrain- Merida), Fabio Aru (Astana), Esteban Chaves és a Yates-fivérek (mindhárman Orica-Scott) nevével fémjelzett csoport beérte őket. Az esélyesek tehát nagyrészt egy csoportban haladtak át a célvonalon, míg időközben a másodjára is bukott Van Garderen ekkor már a következő csoport mögött, egyedül haladt. Az összetett tekintetében tehát az ő hátrébb csúszása az egyedüli lényeges említésre méltó esemény a mai napon.

Top10 a szakaszon:

1 Tomasz Marczynski (Pol) Lotto Soudal 4:47:02
2 Pawel Poljanski (Pol) Bora-Hansgrohe
3 Enric Mas (Spa) Quick-Step Floors 0:00:08
4 Luis Leon Sanchez (Spa) Astana Pro Team
5 Jan Polanc (Slo) UAE-Team Emirates
6 Warren Barguil (Fra) Sunweb 0:00:26
7 Giovanni Visconti (Ita) Bahrain-Merida
8 Christopher Froome (GBr) Team Sky
9 Fabrio Aru (Ita) Astana Pro Team
10 Jack Haig (Aus) Orica-Scott

Top10 összetettben:

1 Christopher Froome (GBr) Team Sky 22:54:37
2 Johan Esteban Chaves Rubio (Col) Orica-Scott 0:00:11
3 Nicolas Roche (Irl) BMC Racing 0:00:13
4 Tejay van Garderen (USA) BMC Racing 0:00:27
5 Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida 0:00:36
6 David de la Cruz (Spa) Quick-Step Floors 0:00:40
7 Fabrio Aru (Ita) Astana Pro Team 0:00:49
8 Adam Yates (GBr) Orica-Scott 0:00:50
9 Michael Woods (Can) Cannondale-Drapac 0:01:13
10 Simon Yates (GBr) Orica-Scott 0:01:26

Kép forrása: lavuelta.es

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo