fbpx

Villogtak a Tour főszereplői a Romandiai Körversenyen

A héten Svájcban zajlott a Romandiai Körverseny, ahol a Tour de France-ra készülő topfavoritokkal is találkozhattunk, Nairo Quintana, Chris Froome és Thibaut Pinot, de a sprinterek közül Marcel Kittel is letette a névjegyét!

13063397_1157146364326492_8896804992578276483_o

A WorldTour-sorozatba tartozó, április 26-ától május 1-jéig tartó körverseny egy 4 kilométeres prológgal kezdődött La Chaux-de-Fonds városában, ami alapján messzemenő következtetéseket még nem lehetett levonni. A legfőbb esélyes Tom Dumoulin-t (Giant-Alpecin) a spanyol Ion Izagirre (Movistar) verte meg.

Marcel Kittel

Marcel Kittel

Másnap egy hóhelyzet miatt rövidített szakasz következett mindössze 100 kilométeres távon, Moudon-ban Marcel Kittel nyerte a sprintet, a statisztikákat kedvelők kedvéért jegyezzük meg, hogy a német először nyert idén WorldTour-ba sorolt versenyen.

Quintana és Zakarin

Quintana és Zakarin

A harmadik etapon 174 kilométer végén hegyi befutó következett Morgins-ban, ahol a Nairo Quintana (Movistar) nevéhez írták a győzelmet, pedig a célvonalon nem ő haladt át először. Az orosz Ilnur Zakarin (Kathusa) ugyanis bírta a kolumbiai tempóját az emelkedőn, a végén pedig lehajrázta, csak éppen rászorította kicsit a palánkra. Buta hiba volt, hiszen megnyerte volta tisztán is a szakaszt, Quintana verve volt.

Thibaut Pinot

Thibaut Pinot

A kolumbiai átvette az összetettben a vezetést, felhúzhatta a sárga trikót, amit a másnap Sion körül rendezett 15 kilométeres – emelkedővel tarkított – időfutamon is megtartott. A kronót Dumoulin most sem nyerte meg, ezúttal a némi meglepetésre kiugróan jó időfutamot hajtó francia Thibaut Pinot (FDJ) mögött lett második.

Chris Froome

Chris Froome

Szombaton, a 172 kilométeres királyetapon Chris Froome (Sky) napja következett az esőben, aki az első hegyi szakaszon tetemes hátrányt szedett össze, így összetettben nem volt veszélyes Quintanáékra. Froome már a befutó emelkedő elején támadott, a szökevénytársak leszakadtak, legtovább az összetettben is jól álló amerikai Tejay Van Garderen (BMC) bírta, de az utolsó kilométerekre ő is lemaradt.

Michael Albasini

Michael Albasini

Vasárnap aztán a svájciak is örülhettek Geneve városában, ugyanis a dombok által megrostál mezőny élén 177 kilométert követően Michael Albasini gurult át elsőként. Albasini is vigasztalódhatott így hazai pályán az elveszített Amstel Gold Race után. Az összetettben már nem történt változás, Quintana nyerte a körversenyt Pinot előtt.

Keystone_Jean Christophe Bott_2

Összetett végeredmény:

1 Nairo Alexander Quintana Rojas (Col) Movistar Team 16:20:20
2 Thibaut Pinot (Fra) FDJ 0:00:19
3 Jon Izagirre Insausti (Spa) Movistar Team 0:00:23
4 Ilnur Zakarin (Rus) Team Katusha 0:00:26
5 Tom Dumoulin (Ned) Team Giant-Alpecin 0:00:57
6 Rui Alberto Faria da Costa (Por) Lampre – Merida 0:01:12
7 Simon Špilak (Slo) Team Katusha 0:01:16
8 Mathias Frank (Swi) IAM Cycling
9 Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo 0:01:24
10 Tejay van Garderen (USA) BMC Racing Team 0:01:27

Fotók: Tour de Romandie Press, Keystone/Jean-Christophe-Bott

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo