fbpx

Vészesen fogy a Team Sky szakmai stábja a doppingbotrány nyomán (frissítve)

A brit Tour de France-győztes profi kerékpáros csapat, a Team Sky úgy tűnik nagyon komolyan veszi, hogy levédje magát az Armstrong-doppingbotrány nyomán kialakult parázs helyzetben, ugyanis az amerikai Bobby Julich után a szakmai stáb újabb két tagjával bontottak szerződést: Steven de Jongh és Sean Yates került ki a szuperteam-ből.

A doppinggal szembeni zéró toleranciát fennállásuk óta zászlajára tűző brit csapat részéről két hete, Armstrong trónfosztása és az USADA nyomozati anyagának nyilvánosságra hozatala után bejelentették, hogy minden versenyzőjüknek és a szakmai stáb tagjainak is alá kell írni egy nyilatkozatot, miszerint soha nem volt közük a doppinghoz semmilyen formában. Ha ezt nem teszik meg, nincs helyük a csapatban, vagy ha aláírják, de bármilyen doppingügyben való érintettség kiderül a múltjukból, az is szerződésbontással jár.

Sean Yates

Egyelőre még nem derült ki pontosan, milyen módon kapcsolódik a két sportigazgató neve a doppinghoz, Yates mindenesetre Lance Armstronggal tekert együtt visszavonulásáig, 1996-ig a Motorola csapatban, és 2005-től 2009-ig szintén sportigazgatói állást töltött be az Armstrongtól elválaszthatatlan belga menedzser, Johan Bruyneel csapatában, az U. S. Postal nyomán működő Discovery Channel-ben. 1989-ben doppingügye is volt a Belga Körversenyen, de technikai okok miatt nem kapott eltiltást.

Steven de Jongh

De Jongh abban a TVM csapatban bringázott, amelyet 1998-ban, a Festina-botrány évében szintén a rendőrség kapcsolt le a Tour de France-on, majd a Rabobankban (2000-2005) és a Quick Step-ben (2006-2009) folytatta pályafutását.

Frissítés: Az elsőként a brit Telegraph-ban megjelenő hír óta a Team Sky részéről Dave Brailsford kommentálta Yates szerződésbontását, miszerint személyes okokból fejezi be munkáját a brit sportigazgató, nem a doppingnyilatkozattal alá vagy nem aláírásával kapcsolatos a döntés. De Jongh esetében ugyanakkor megerősítették a Sky részéről is, hogy a belga elismerte, nyúlt tiltott szerekhez karrierje során, ezért – bár munkájával maximálisan elégedettek voltak és a legjobbakat kívánják neki a jövőben – távoznia kell.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo