fbpx

Van der Poel dráma, Pedersen győzelem a világbajnokságon

Gyakorlatilag országúti kerékpárversenyzésre alkalmatlan időjárási körülmények között vívtak meg a világ legjobb kerékpárosai az országúti világbajnokságon Yorkshire-ben. Szenvedés, küzdelem jellemezte az egész versenyt, melynek végén a dán Mads Pedersen szökésből nyerte meg a világbajnoki címet. A verseny nagy vesztese Mathieu Van der Poel, aki a győztes szökésről 13 km-rel a cél előtt szakadt le.

A világbajnokság utolsó napján, vasárnap rendezték az elit férfiak futamát Yorkshire-ben.  Sajnos az időjárás előrejelzés nem tévedett és az U23-as férfiak időfutamversenyéhez hasonló körülmények vártak az elit férfiak mezőnyére. A sok eső miatt rövidíteni kellett a távon is, mert az útvonal egy részén tó képződött, így végül csak 261 km-t kellett teljesíteni a versenyzőknek. A világbajnokságon megszokott módon zajlott a verseny eleje, kisebb-nagyobb szökevénycsoportok léptek el, melyeket végül mindig bekebelezett a mezőny, hogy az utolsó pár körben eldöntsék a világbajnoki trikó sorsát.  A legnagyobb szökést a Nairo Quintana (Kolumbia), Richard Carapaz (Kolumbia), Primoz Roglic (Szlovénia), Jan Polanc (Szlovénia), Magnus Cort (Dánia), Petr Vakoc (Csehország), Silvan Dillier (Svájc), Maciej Bodnar (Lengyelország), Jonas Koch (Németország), Hugo Houle (Kanada) és Alex Howes (USA) 11 fős csoport alkotta, de ők is az említett sorsra jutottak.

5 körrel a cél előtt Lawson Craddock (USA) indult meg, majd csatlakozott hozzá Stefan Küng (Svájc). Ezután a mezőnyből többen próbálkoztak még és folyamatosan változott a szökés összetétele, egyedül Küng volt a biztos ember elöl. 33 km-rel a cél előtt indult meg a VB legesélyesebbnek tartott versenyzője Mathieu Van der Poel, akivel az olasz Matteo Trentin tartott. 30 km-nél végül kialakult a győztes szökés melyet a Van der Poel, Trentin, Moscon, Küng, Pedersen ötös alkotott. Az előnyük kis mértékben, de folyamatosan nőtt a mezőnnyel szemben, viszont még ekkor teljesen benne volt a versenyben, hogy hátul megindulnak és utolérik őket. A holland csodagyerek Van der Poel sokat dolgozott, de Moscon is kivette a részét a munkából.

Óriási meglepetésre az utolsó körben kb 13 km-rel a cél előtt Van der Poel megadta magát, pontosan nem lehet tudni, hogy mi történt vele, de valószínűleg eléhezett, annyit zuhant hirtelen a teljesítménye. Ezután már csak négyen maradtak az élen, ami az olaszoknak kedvezett, hiszen ők ketten (Trentin, Moscon) voltak a szökésben. A mezőny látszólag feladta az üldözést, így ez a négyes mérkőzhetett meg a világbajnoki címért. Küng diktált óriási tempót a meredek emelkedőn, melynek következtében Moscon leszakadt, és már csak hárman maradtak. A célegyenesbe érve a végletekig elhúzták a hajrát, amit végül Trentin indított meg, de a dán Mads Pedersen nagyon könnyen megelőzte az olaszt és megszerezte a világbajnoki címet Dániának. Küng nem tudta megelőzni Trentint, így a hosszú ideig szökésben lévő svájci egy vb bronzzal lett gazdagabb.

Eredmény:

1 Pedersen Mads Denmark 6:27:28
2 Trentin Matteo Italy ,,
3 Küng Stefan Switzerland 0:02
4 Moscon Gianni Italy 0:17
5 Sagan Peter Slovakia 0:43
6 Valgren Michael Denmark 0:45
7 Kristoff Alexander Norway 1:10
8 Van Avermaet Greg Belgium ,,
9 Izagirre Gorka Spain ,,
10 Costa Rui Portugal ,,

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo