fbpx

UVEX Sportstyle 114 miniteszt

Az UVEX Sportstyle 114 többféle keretszínben kapható, divatos foncsortükrös, illetve két világosabb lencsével „felszerelt” sportszemüveg-szett. Mivel körképünk a szemvédelmet helyezi a „fókuszba”, érdemes megemlíteni, hogy az UV-szűrésről elnevezett német márka (UV-EX!) az 1930-as évek óta kínál elsőrangú biztonságot e téren. 2016-os újdonságai közt a legfejlettebb technikai megoldásokkal felvértezett prémium szemüvegek mellett többféle sporttevékenységhez egyaránt alkalmas, kedvezőbb árfekvésű modellek is szerepelnek: ilyen például az UVEX Sportstyle 114.


Ha egy szemüveggyártó palettája olyan széles, mint az UVEX-é, akkor abban bárki megtalálhatja az igényeihez, fejformájához, stílusához, ízléséhez tökéletesen passzoló „cvikkert”. Bár a Sportstyle 114 a gyártó értelmezésében nem kerékpár-specifikus modell, mindazonáltal pontosan olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amely e célra alkalmassá teszi. A széles, alacsony profilkialakításnak köszönhetően a periférialátás példás, egyértelműen sportos dizájn, a keret maga kéttónusú, elölről nézve matt fekete, oldalról pedig narancsszínű. Természetesen több színkombinációban is elérhető, a tesztpéldány szerintünk helyből jól eltalált, „vállalható” változat.

A vékony keret a két darabból álló, cserélhető lencsét felülről tartja, egyben biztosítva az orrtámasztékot. A szár ugyancsak vékony, rendkívül rugalmas, amely segíti a pontos illeszkedést, viszont igényli a fejhez való tapadást. Ezt a német tervezők a száron hosszan elhelyezett, puha és tapadós szilikon gumírozással, illetve az ugyancsak puha orrtámasszal biztosítják. A pehelysúlyú Sportstyle 114 tesztkörképünk legkönnyebb szemüvege, emellett stabil, még keskeny fejformán is biztosan áll. A szokásosnál hosszabb szár viszont a fül mögött nem hajlik be, amelynek a hátrányát is megtapasztaltuk: „konfliktusba kerülhet” a sisak állítómechanikájával. Mivel a fejvédőt vesszük fel először, annak működését, biztonságát nem befolyásolja, ellenben a műanyag alkatrészen fekvő szár nem tapad megfelelően. Több tesztalanyon és bukóval kipróbáltuk, volt akinél a probléma egyáltalán nem jelentkezett, volt ahol igen, bár a csúszkálás inkább montizás közben volt zavaró. Sem a szár és az orr-támasz nem állítható, de a rugalmasságnak köszönhetően ennek nem éreztük hiányát.


A Sportstyle 114 kerete tehát közel tökéletes konstrukció, minőségi darab, biztos fogással. A mellékelt lencsék fejlett többrétegű bevonatot alkalmazó darabok, szám szerint három pár, amelyből az alapértelmezett Litemirror típus 100% UVA-, UVB- és UVC-védelemmel, 3-as szűrőfaktorral, „foncsortükrös” külsővel rendelkezik. Ezt próbáltam ki először, és kellemes meglepetést okozott. Kezdjük ott, hogy a kora reggeli ellenfényben nem tapasztaltam zavaró tükröződést, a kontraszt is egész erős volt. Ahogy a nap állása emelkedett, a kontraszt tovább nőtt, az ég besötétült, az autók szélvédőin pedig már alig láttam tükrözést. (A szemüveget levéve viszont igen!) Ezt azt jelenti, hogy bár nem szerepel a technikai paraméterek közt, ez a lencse valamilyen polarizáló bevonatot is kapott. Ebben a tekintetben magasabb szintet produkált, mint a tesztben szereplő egyik speciális polarizált szemüvegmodell!

A 114-eshez mellékelt másik két lencse „sima” tükröződésmentes bevonattal rendelkezik, tehát az éget nem festik a természetesnél kékebbre. Ezzel el is érkeztünk a lencsecseréhez, ami példásan egyszerű: a tesztben szereplő modellek közt az egyik legjobb, egyetlen finom mozdulat kell hozzá. Ilyen, amikor német mérnökökre bízunk egy ergonómiát, egyszerűséget és pontosságot igénylő feladatot! Egyik lencseszett sem mutat torzítást, sem a látómezőben, sem lefele a telefon kezelése közben. Képük nem olyan tiszta, kontrasztos és „ragyogó” mint a legdrágább modelleké, mindazonáltal a teljesítmény bármilyen kerékpáros használathoz elegendő.


A foncsoros 3-as szűrésfaktorától nem kell megijedni, nem olyan sötét, mint amilyennek mondja magát. Az árnyas ösvényeken szemem „fotokromatikus” képességére voltam kénytelen hagyatkozni, de semmi tragédia nem történt, az összes utamba került követ, sziklát, fadarabot sikerült elkerülni. Ellenben nyílt terepen nemcsak az eget festette képeslapszerűre, hanem a szemet is kímélte. A közepes fényáteresztő képességű, kissé barnásszürke lencse meleg tónusú, így az erdőhöz pont megfelelő tulajdonságokkal bír, kiemeli a részleteket, montizáshoz nekem egyértelműen ez volt a nyerő. Borús, fátyolfelhős időben országútizáshoz is megfontolandó választás, kissé sötétít, kontraszterősít. Az áttetsző lencse esti kerékpározáshoz lenne megfelelő választás, bár erre a teszt során már nem maradt idő. A lakásban az is jónak tűnt.


Az UVEX Sportstyle 114 modell „személyében” ismét egy kiváló sportszemüveget ismerhettünk meg, nehéz fogást találni rajta, esetleg a szárkialakítást említhetnénk, de az is személy-, illetve bukófüggő. Pici „kanyarítás” a fül mögött tökéletessé tehetné, ha az enyém lenne nekiállnék a „tuningnak”. A teszttapasztalat alapján a Sportstyle 114 a kerékpározás többféle válfajához ideális társ, nem túl drága, az optikája relatíve magas szintű, a dizájn pedig egyszerű, nem hivalkodó, akár még utcai használathoz is „vállalható”.

Előnyök:

  • pontos, kényelmes illeszkedés
  • mindhárom lencse hasznos tulajdonságokkal bír
  • egyszerű lencsecsere
  • relatíve magas szintű optikai teljesítmény
  • kedvező ár

Hátrány:

  • a szár bizonyos esetben ráfekszik a bukó állítómechanikájára

Ajánlott fogyasztói ár: 14 110 Ft.

További információ a forgalmazó honlapján.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo