fbpx

Utensilnord: a kínzókamrától a bonyhádi sikerekig…

Radonics Máté

Radonics Máté

Eseménydús heteken van túl hazánk egyetlen kontinentális besorolású kerékpáros-csapata az Utensilnord Ora24.eu. A szlovéniai Grand Prix Sencur-t követően (ahol sajnálatos módon szinte semmi sem jött össze) a versenyzők a CSC Kerékpáros és Futólabor teljesítménydiagnosztikáján vehettek részt. Az eredményekről Fülöp Tibor a „Kínzókamra” vezetője számolt be: 

„A fiúk csaknem mindannyian már korábban is megfordultak nálunk, így nem voltak ismeretlenek számunkra a paramétereik, és ők is tisztában voltak azzal, hogy mire számíthatnak a „kínzókamrában”. Most a hosszú edzőtábor és a nehéz versenyek után jól lehetett mérni a fáradtságot, ezért néhányan egy kicsit visszafogottabb teljesítményt nyújtottak, elsősorban az anaerob erőkifejtés tekintetében. Ettől függetlenül azt gondolom, hogy hasznos volt számukra is a konkrét tényekkel, számadatokkal szembesülni, hiszen a további edzésmunka tervezése, illetve a terhelés-pihenés arányának optimalizálása nem működhet hatékonyan a kontroll megléte nélkül.

CSC-szerszámok

CSC-szerszámok

A kondicionális képességeket tekintve a legjobb formában Simon Péter volt, aki ezt azóta remek versenyteljesítménnyel is bizonyította, de rajta kívül többen produkáltak biztató eredményeket, elsősorban azok, akik nem vettek részt hosszú nemzetközi versenyen vagy nem voltak betegek az elmúlt napokban, tehát kipihenten érkeztek hozzánk.

Látható, hogy jó képességű sportolókból áll a csapat magyar sora, megfelelő arányban vannak a tapasztalt, rutinos versenyzők, akiknek viszont a regenerációra nagyobb figyelmet kell fordítaniuk, mert egyrészt nagyobb versenyterhelést is kapnak, másrészt kicsit talán lassabban is regenerálódnak, mint fiatalabb társaik.”

A diagnosztikát követően hétvégén a rossz időjárási körülmények miatt mostanra halasztott bonyhádi szezonnyitó következett. Lovassy Krisztián és Palotai Péter betegség miatt nem tudott rajthoz állni, míg Dér Zsolt egyéb magánjellegű dolgai miatt igazoltan maradt távol. Ennek ellenére a csapat fantasztikusan szerepelve bezsebelte az elit kategória első és harmadik helyét, míg az U23-as összevetésben taroltak. Stubán Ferenc csapatvezető az alábbiakban értékelte a látottakat:

„Mind az öt versenyzőm teljesítményével elégedett vagyok. Külön kiemelném Cador Ridát, aki Szlovéniában nagyot bukott, így lényegében sérülten versenyzett. Kusztor Péter és Simon Péter remek formában vannak, de Radonics Máté is végig jól tekert, holott éppen egy kisebb betegségből épült fel. Csapatunk zöldfülűje, Holló Botond is végig aktív volt, aminek nagyon örültem. A verseny előtti taktikai utasításban arra kértem őket, hogy a rövid táv miatt ne várjanak sokáig, mozgassák a sort és próbáljanak elszakadni. Kuszti, Simon és Holló ezt tökéletesen végre is hajtotta, majd egy hetes sorral Cador és Radonics is felért hozzájuk. Az utolsó előtti körben újra Simon Peti indított, amire már csak Kusztor tudott reagálni.

Simon Péter és Kusztor Péter

Simon Péter és Kusztor Péter

Ennél már csak nehezebb versenyek várnak ránk, hisz hétvégén következik a Banja Luka-Beograd, majd Olaszországban a larcianoi és a toszkán egynaposok jönnek, ahol várhatóan az itáliaiak mellett ismét lesz magyar induló is. Május 3. és 5. között pedig Lengyelországban a Szlakiem Grodow Piastkowich versenyen állunk rajthoz, ahol egy sík etap mellett egy hosszú időfutam és két hegyi szakasz is vár ránk. Számunkra ezek lesznek az igazán sorsdöntő megmérettetések, hisz ezen Europe Tour versenyeken érhetjük el kitűzött céljainkat, azaz a 3 fős világbajnoki kvalifikációt.”

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo