fbpx

Utánpótlás korú országúti kerékpárosaink az „Ifi Békeversenyen”

Május 5-étől 8-áig a Course de la Paix Junior világkupa versenyen vett részt az ifjúsági válogatott a csehországi Terezinben, a történtekről szakvezetőjük, Rusovszki Gábor küldött beszámolót:

Országunkat Peák Barnabás és Karl Ádám a Tipográfiából, Istlstekker Zsolt az SzKE-ből, a KSI versenyzője Beke Marcell, Szöllősi Ferenc a Szingó Balaton Team-ből és Kiss Hunor a DKSI-ből képviselte.

KarlÁdám és Szöllősi Ferenc

A négynapos versenyen 21 ország 22 csapata indult, a rajtnál 132 versenyző sorakozott fel. Az első versenynap Litomericéből indult. A táv 102 km volt, két gyorsasági és két hegyi hajrával. A verseny szűk, jellemzően rossz minőségű hegyi utakon zajlott.  A győzelmet a tavalyi vb-n bronzérmes dán Pedersen szerezte meg. A zűrzavaros befutón sok volt a bukás, több derékszögű kanyar és körforgalom is olajos volt, így rengetegen estek. Sajnos az utolsó kilométeren az elöl harcoló Karl Ádám alól kiütötték a kerékpárt, de a 3 kilométeres szabály alapján nem kapott időhátrányt. Ezen a délutánon a  mentőnél hosszan kígyózott a sor…

Másnap két félszakasz várt a versenyzőkre, délelőtt egy 11 kilométeres időfutam versenyt rendeztek. A pályán egy 500 méter hosszú 12%-os hegy nehezítette a versenyzők életét. A nagy szélben  Peák Barnabás közel 46-os átlagot hajtva a 22. helyet szerezte meg.

Délután 60 km várt a mezőnyre, Roudnice nad Labem környékén dimbes-dombos terepen ismételten a szél volt a főszereplő. Az utolsó kilométerre együtt zúdult be a mezőny, a cél előtti macskaköves emelkedő senkinek sem esett jól. A mieink közül Karl Ádám hajrája sikerült a legjobban. 12. helye azért is dicsérendő, mert egy bukást is ki kellett kerülnie.

KarlÁdám12.

Szombaton következett a királyszakasz, 100 kilométeren két brutális heggyel. A rajt Teplicében volt. 60 km után egy körpályára terelték be a mezőnyt. Dubiból  a Horni Krupkára vezető 15%-s emelkedőn darabjaira hullott a sor. Peák Barnabásnak sikerült az első tízes csoportban felérnie. A hosszú lejtmenetben felzárkózott az élcsoportra egy 20 fős sor. A második kör elején a gyorsasági hajrá után az élen hatalmas tempót diktáltak, hogy az élen hajtó orosz Kazanovot utolérjék.

Amint megkezdték a második hegyet, megint kezdett az élcsoport szétszakadni. Örömmel láttuk, hogy Barna még mindig elöl van. Ekkor szakadt le az élről az összetettben vezető francia Brunel három társával. A hegytetőre érve a 10 km-es fennsíkon, már csak kisebb dombok voltak. A kocsisoron ekkor azt láttuk, hogy a sárga mezes francia csoportját stéhereztetik, mindez 30 méterre a zsűri szeme láttára. Az altenbergi befutón végül Peák Barnabás a 22. helyen ért be.

A vasárnapi utolsó szakaszon újabb nehéz terep várta a mezőnyt. Terezinből indult a verseny, 96 km után egy sík és három hegyi kör után értek vissza a városba. Nagy volt a tempó, mert az összetettben élen állók nem akarták, hogy szökés legyen. Sajnos a véghajrában versenyzőink nem értették meg egymást a véghajrá felvezetésénél. Így is szép eredmény született. Istlstekker Zsolt 15., Karl Ádám 19. lett. Utóbbi harmadikként fordult a célegyenesbe Istlstekkernek és Peáknak felvezetve a hajrát, de sajnos a sorunk széthullott. Ezen a szakaszon a magyar csapat a 4. lett a világ legjobbjai között.

Összességében a mieink derekasan helytálltak. Egyedül a betegséggel küszködő Kiss Hunor adta fel az utolsó napon a versenyt. Peák összetett 22. helye nagyon jó eredmény, de bosszantó az a 10 másodperces hátrány, ami az UCI pontot érő 20. helyhez kellett volna.

http://zmj.cz/en/results

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo