fbpx

Tövig rágjuk körmünk az idei Rutá-n!

Izgalmas versenynek ígérkezett az idei Ruta del Sol, de az elképesztő harc Valverde, Contador és Pinot között a másodpercekért még a szakértőket is meglepte. Az első három szakasz késhegyre menő küzdelmét elnézve a 2017-es versenyszezon első jelentős körversenyére a Giro-t megcélzó sztárok igencsak fölkészültek!

Valverde 2017-ben is komolyan veszi a Rutá-t!

Valverde 2017-ben is komolyan veszi a Rutá-t!

Versenybeharangozó cikkünkben Alberto Contador (Trek-Segafredo), Alejandro Valverde (Movistar) és Mikel Landa (Team Sky) rivalizálását prognosztizáltuk, az egyéb esélyesek közt említettük Thibaut Pinot-t, aki ugyancsak a Giro felé kacsintgat. Idén a Cannondale-Drapac csapatba igazolt francia körverseny-specialistát Rigoberto Uran és Joe Dombrowski segíti, tehát az amerikai különítmény rendesen beerősített az idei szezonra. Landa az, aki kissé halványabb a vártnál, ellenben a Valverde-Contador-Pinot trió hozzávetőleg ugyanazon a szinten áll a Giro-felkészülésben. Másodpercek döntöttek az első három szakaszon, minden nap más szakaszgyőztessel és új összetett első helyzettel.

Contador támad és támad...

Contador támad és támad…

Az idei Ruta del Sol első szakasza komoly próba elé állította a mezőnyt, kétségtelenül nehezebb volt, mint amire a szintrajzok alapján számítani lehetett. A kisebb emelkedők a fokozott tempóval párhuzamosan – amit döntően a Sky, illetve Contador csapata, a Trek-Segafredo diktált – szétzilálták a téli álomból felriasztott mezőnyt, az esélyesek viszont mind “állták a sarat”. Az utolsó emelkedőn Contador robbantott, amire elsőre csak Valverde tudott reagálni, majd később még hárman csatlakoztak hozzájuk. Valverde tett egy kísérletet a szóló győzelemre, de érezte, hogy a sprintben is ő az esélyes, így nem feszítette a végletekig a húrt. Megérzése bejött, így az első szakasz után a versenyen már öt alkalommal diadalmaskodó Valverde húzhatta fel mind a győztesnek, mind az összetett vezetőnek járó mezt.

1    Alejandro Valverde (spanyolnyol) Movistar Team    4:02:28
2    Wout Poels (holland) Team Sky    a.i.
3    Sébastien Reichenbach (svájci) FDJ    a.i.
4    Diego Rosa (olasz) Team Sky    a.i.
5    Jon Izaguirre (spanyol) Bahrain-Merida    a.i.
6    Alberto Contador (spanyol) Trek-Segafredo    a.i.

Az Alto Peña del Águilá-ra Pinot ért fel elsőnek...

Az Alto Peña del Águilá-ra Pinot ért fel elsőnek…

A második Ruta del Sol szakasz tartogatta a Alto Peña del Águila hegyi befutót, amely tradicionálisan a “választóvíz” a dél-spanyol versenyen. A tűzijáték folytatódott, Contador ismét támadásba lendült, amit most csak Pinot tudott lereagálni, Valverde kissé késlekedett. Pinot-nak 200 méterrel a cél előtt sikerült egy újabb attakkal meglógni Contador-tól, végül ebben a sorrendben értek célba. Az időkülönbségek nem voltak jelentősek, mindazonáltal Contador átvette az összetett vezetőnek járó piros mezt.

1    Alberto Contador (spanyol) Trek-Segafredo    8:46:33
2    Thibaut Pinot (francia) FDJ    0:00:03
3    Alejandro Valverde (spanyol) Movistar Team    0:00:05
4    Jon Izaguirre (spanyol) Bahrain-Merida         a.i.
5    Diego Rosa (olasz) Team Sky    0:00:07
6    Wout Poels (holland) Team Sky    0:00:11
7    Mikel Landa (spanyol) Team Sky    0:00:12

Landa az egyetlen, aki eddig alulmúlja az elvárásokat...

Landa az egyetlen, aki eddig alulmúlja az elvárásokat…

A versenyzőkre pénteken 12 km-es időfutam várt az andalúziai Cordoban kisvárosban. A belga időfutam-bajnok, Viktor Campenaerts (Team LottoNl-Jumbo) verhetetlen volt, mivel a hegyeken nem sokat mutatott, klasszikusan “rápihent” erre a szakaszra. Az összetettben meccselő “nagyok” viszont majdnem beérték a belgát, Valverdé-é volt a második legjobb idő (1 mp. hátrány), majd Contador és Pinot következett, 7 és 9 mp-cel lemaradva. Hármójuk csatája most már elképesztő, a Cordoba környékén szombati relatíve könnyebb, dimbes-dombos szakasz előtt az állás a következő.

1    Alejandro Valverde (spanyol) Movistar Team    9:01:34
2    Alberto Contador (spanyol) Trek-Segafredo    0:00:01
3    Thibaut Pinot (francia) FDJ    0:00:06
4    Wout Poels (holland) Team Sky    0:00:21
5    Diego Rosa (olasz) Team Sky    0:00:45
6    Mikel Landa (spanyol) Team Sky    0:00:48

Lehet, hogy a Trek-et még szokni kell... van idő a Giro-ig!

Lehet, hogy a Trek-et még szokni kell… van idő a Giro-ig!

Gyaníthatóan a negyedik szakaszon kell eldönteni a dobogó sorrendjét, hisz az utolsó napon Sevilla-ban várhatóan a sprintereké a “terep”.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo