fbpx

Tour de Romandie 2018: a szökevénykirály végigszökte a szakaszt

Előzetesen az idei Tour de Romandie 2. szakasza tűnt leginkább alkalmasnak mezőnybefutóra. Aztán jött Thomas de Gendt (Lott-Soudal), látott, szökött és győzött.  Az összetett élén azonban változatlan maradt a helyzet. 

Az összességében 174 kilométeres szakaszon Delémont és Yverdon-les-Bains között mindössze hét kilométerrel a rajt után alakult meg a nap szökevénycsoportja, benne Thomas de Gendttel (Lotto-Soudal). Társai voltak: Victor Campenaerts (Lotto-Soudal), Andriy Grivko (Astana), Nathan Brown (EF-Drapac) és Matteo Fabbro (Katusha-Alpecin). Úgy tűnt, a mezőny nem igazán érdekelt az üldözésükben, még 69 kilométerrel a cél előtt is 7 perc 40 másodperc volt az öt kerekes előnye. Talán azzal számoltak, hogy a Col des Etroits 2. kategóriás emelkedőjén – amelynek lábához épp megérkeztek – majd magától is csökken a különbség.

Andriy Grivko volt az első, aki leszakadt társaitól, és mire az emelkedő meredek lejtmenetének aljára értek a szökevények, Matteo Fabbro is elmaradt. A főmezőnyben eközben a Bahrain-Merdia irányította a történéseket, ők Sonny Colbrelliért tekertek. Noha felfelé menet sokan leszakadoztak, köztük Elia Viviani is (Quick Step Floors), lefelé újra összerázódott a mezőny.

Amikor a maradék szökevénytrió, De Gendt, Campenaerts és Brown először haladt át a célvonalon Yverdon-les-Bains-ban (hogy aztán egy 34 kilométeres kört tegyenek ) még  mindig öt perc feletti volt a különbség. Néhány kilométerrel később Campenaerts is lemorzsolódott, maradtak ketten, De Gendt és Brown.  26 kilométerrel a vége előtt egy kisebb, nem kategorizált emelkedőn aztán de Gendt lerázta magáról Brownt is.

A belga versenyző még 10 kilométerrel a cél előtt is virtuális összetett első volt, de ekkor már a LottoNL-Jumbo is beszállt az üldözésbe. Thomas de Gendt szakaszgyőzelmét ugyan nem veszélyeztette már semmi, de a holland sárga-feketék bebiztosították versenyzőjük, Primoz Roglic további összetett elsőségét.

A pénteki program egy 9,9 kilométeres hegyi egyéni időfutam lehet, ahol Roglic ismét egy nagy lépést tehet majd a végső győzelem felé.

Összefoglaló videó a szakaszról:

Top 10 a szakaszon

1 Thomas De Gendt (Bel) Lotto Soudal 4:03:05
2 Sonny Colbrelli (Ita) Bahrain-Merida 0:02:04
3 Samuel Dumoulin (Fra) AG2R La Mondiale
4 Michael Matthews (Aus) Team Sunweb
5 Michael Mørkøv (Den) Quick-Step Floors
6 Xandro Meurisse (Bel) Wanty-Groupe Gobert
7 Diego Rosa (Ita) Team Sky
8 Egan Bernal (Col) Team Sky
9 Pierre Latour (Fra) AG2R La Mondiale
10 Antoine Duchesne (Can) Groupama-FDJ

Összetett top 10

1 Primoz Roglic (Slo) LottoNL-Jumbo 8:14:25
2 Rohan Dennis (Aus) BMC Racing Team
3 Geraint Thomas (GBr) Team Sky 0:00:04
4 Diego Rosa (Ita) Team Sky 0:00:05
5 Pierre Latour (Fra) AG2R La Mondiale
6 Gorka Izagirre (Spa) Bahrain-Merida 0:00:08
7 Egan Bernal (Col) Team Sky 0:00:10
8 Jonathan Castroviejo (Spa) Team Sky
9 Pierre Rolland (Fra) EF Education First-Drapac p/b Cannondale
10 Richie Porte (Aus) BMC Racing Team 0:00:13

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo