fbpx

Tour de Hongrie: Nyolcmillió követővel jön a Novo Nordisk!

Visszatér a Magyar Körversenyre a legtöbb Facebook-követővel rendelkező profi kerékpáros csapat: 2018 után másodszor indul a Tour de Hongrie-n az amerikai Novo Nordisk, soraiban az elmúlt másfél évtized egyik legjobb magyar kerékpárosával, Kusztor Péterrel.

 

 

A Novo Nordisk különleges küldetéssel szerepel a profik mezőnyében, a célja: a sportolók személyes példájával mutassák meg a cukorbeteg embereknek, hogy akár élsportolóként is élhetnek teljes életet. Igazi nemzetközi csapatról van szó, amelyben két-két francia, ausztrál, holland és olasz, illetve egy-egy svájci, spanyol, finn, brit, ír, új-zélandi és üzbég kerékpáros szerepel 2020-ban.

Már az elmúlt évtized elején is volt magyar érintettsége az együttesnek: 2011-ben és 2012-ben az akkor Team Type 1 nevet viselő csapatban profiskodott a világbajnoki ezüstérmes Bodrogi László. Az egyesület körüli kiszámíthatóságot jelzi, hogy a csapat 2013-ban változtatta nevét Team Novo Nordiskre, s azóta is a világ egyik legnagyobb gyógyszeripari cégének nevét viseli, Bodrogi László akkori csapattársai közül pedig a spanyol David Lozano még mindig itt teker…

 

 

A Team Novo Nordisk küldetése, hogy bármerre jár a nagyvilágban, versenyzői találkoznak az adott országban, településen élő diabéteszes emberekkel, s megmutatják nekik, hogy akár egészen különleges dolgokra is képesek lehetnek – a betegségüktől függetlenül. Nyugodtan mondhatjuk: az amerikai proficsapat bringásai minden versenyükön változtatnak egy kicsit a világon, járjanak akár Norvégiában, Dubajban, az Egyesült Államokban vagy éppen Magyarországon. Jellemző adat, hogy a klubé a sportág egyik legnagyobb social-media tábora, Facebook-oldaluk több mint nyolc és félmillió követővel rendelkezik!

A diabétesz népbetegség. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint napjainkban mintegy 437 millió ember él cukorbetegséggel világszerte, de az előrejelzések szerint a diabétesz valamely típusa az elkövetkező két évtizedben már minden tizedik embert érinteni fogja. Magyarországon a felnőtt korú lakosság 15 százaléka küzd valamilyen cukoranyagcsere-zavarral, közülük pedig minden második diagnosztizált cukorbeteg.

 


Zöld trikóban a Novo Nordisk menője, Charles Planet a 2018-as Tour de Hongrie prológja után

 

A diabétesz súlyos betegség, és sokan hiszik azt, hogy abba kell hagyniuk a sportolást, pedig a mozgás hatékony eszköz, ami segít a további szövődményeket megakadályozni. Erre a tényre kívánják felhívni a betegek figyelmét a Team Novo Nordisk nemzetközi profi kerékpáros csapat tagjai is, akik valamennyien cukorbetegek. A huszonegy-harmincöt év közötti versenyzők vagy még a betegségük felfedezése előtt, vagy már diabétesszel élve kezdték el sportolói pályafutásukat, sőt akad köztük olyan is, akit már sportolóként diagnosztizáltak a betegséggel.

Például Kusztor Péter, aki éppen a 2018-as Tour de Hongrie előtt, a Cseh Körversenyen szenvedett bukást. A „szokványos“ bringás baleset, a kulcscsont-törés azonban kisebb műtéti beavatkozást is igényelt, ehhez pedig rutinvizsgálatokat kellett végezni. Ekkor közölték azt a válogatott sportolóval, hogy cukorbeteg…

 


Kusztor Péter kerékpáros bukása megváltoztatta az életét

 

A műtét utáni gyógyulás során Kuszti a versenyek helyett egy egészen más életre készült, végül aztán újabb fordulatot hozott a sorsa: bekerült a Novo Nordisk prokontinentális csapatába.

„Bárki számára lesújtó hír lehet, ha közlik vele, hogy cukorbetegséget diagnosztizálnak nála. Számomra is sokkoló és ijesztő pillanat volt ez, ami rengeteg bizonytalanságot hozott és számtalan kérdést vetett fel. Egy ilyen hír után az ember élete alapjaiban megváltozik, és ez hatással van mások életére is” – nyilatkozta akkor Kusztor Péter, akit örömmel fogadott a Novo Nordisk.

„Amikor az ember egy ilyen szomorú diagnózist kap, az megrendíti a világát, örülök, hogy az elején is ott lehettünk Péter mellett, bátoríthattuk, segíthettük és reményt adhattunk számára. Szeretettel köszöntjük és fogadjuk őt, immáron, mint a Novo Nordisk család tagját” – mondta az amerikai prokontinentális csapat ügyvezető igazgatója, társalapítója, Phil Southerland.

Kusztor Péter az első prokontis szezonjában a klub egyik legerősebb versenyzője volt, jó néhány World Tour-versenyen vehetett részt az amerikai csapat tagjaként.

 


Kusztor Péter a 2015-ös Tour de Hongrie-n

 

A Tour de Hongrie-val eddig nem volt szerencséje. 2015-ben az egyik nagy hazai esélyesként várták a sportág rajongói, a körverseny egyik legerősebb csapatának tagjaként azonban már az első szakaszon eldőlt, hogy nem őt fogják támogatni a társai, akik végül két szakaszgyőzelemmel, az egyéni összetett verseny második helyével és a csapatverseny első helyével zárták a viadalt.

A következő két évben az Osztrák Körverseny miatt nem térhetett haza osztrák csapatától, 2018-ban pedig hiába vártuk, sérülése megakadályozta az indulásban. Tavaly a Novo Nordisk a Magyar Körverseny helyett a magasabb kategóriájú Szlovén Körversenyt választotta (Kusztor Péter harminchetedik lett az öt World Tour-csapatot is felvonultató mezőnyben), de 2020-ban Kuszti végre visszatérhet!

A Tour de Hongrie szervezői korábban már hat csapat érkezését hivatalosan is bejelentették, eszerint 2020-ban indul a magyar viadalon a TREK-Segafredo (World Tour), a Mitchelton-Scott (World Tour), az Androni Giocattoli-Sidermec (Pro Team), a Gazprom-RusVelo (ProTeam), a Riwal Readynez (ProTeam) és a Kometa-Xstra (Continental Team), s mellettük szerepel majd a rajtlistán a Team Novo Nordisk (Pro Team) is.

A szervezők nagy célt tűztek ki maguk elé: a Magyar Körverseny 2021-ben kerüljön be a Pro Series nevű sorozatba. Ennek komoly feltételei vannak, az egyik az, hogy legalább tizennégy World Tour- vagy ProTeam besorolású együttesnek kell részt vennie a jövő évi Tour de Hongrie-n.

 

 

A 41. Tour de Hongrie versenyére 2020. május 13. és 17. között kerül sor, az UCI 2.1-es kategóriájú viadalon a tervek szerint 20 csapat 140 versenyzője áll majd rajthoz.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo