fbpx

Tour de Hongrie: Kusztor csapata lerendezte a versenyt

Kusztor Péter csapata, az osztrák Amplatz BMC alaposan feladta ma a leckét az ellenfeleknek, a 2. szakaszon és összetettben is nyomasztó fölényt produkálva a 36. Tour de Hongrie-n. A magyar versenyző viszont a tegnapi nappal ellentétben nem volt ott a nap szökésében, így összetettben csapattársai nagyszerű teljesítménye számára hátrányt jelentett.

Lovassy még szökésben

Lovassy még szökésben

Balatonföldvár és Kecskemét közötti 200 kilométeres szakasszal folytatódott a Tour de Hongrie. Az etapot egy sikeres szökés végén a szlovák Marek Caneky nyerte, a több mint 140 kilométeren át szökésben lévő Lovassy Krisztián a hajrára elkészült erejével és a mezőnyben ért célba. Az Europe Tour sorozatba tartozó UCI 2.2 kategóriás kerékpárverseny nemzetközi mezőnye hat nap alatt 700 kilométert tesz meg az augusztus 9-ei budapesti befutóig.

Csütörtökön kora délután rajtolt Balatonföldvárról a Tour de Hongrie mezőnye, ám a „lassú rajt” (az „éles rajtig” nem versenyeznek a bringások, olyasmi ez, mint a Forma-1 világában a felvezető kör) során incidens zavarta meg a nyugalmat: Siófokon birodalmi rohamosztagosok tartották fel a karavánt. Darth Vader, a Csillagok háborúja sorozat negatív hőse is feltűnt, sőt, kezet is fogott a Tour de Hongrie sárga trikósával.

illusztris vendég

illusztris vendég

Aztán útnak indult a mezőny, méghozzá ezen a napon is meglehetősen nagy tempóval. Rögtön az „éles rajt” után akciózni kezdett a mezőny, az első komolyabb támadásban, húsz kilométer után Lovassy Krisztián is benne volt, londoni olimpikonunk az osztrák Kuen társaságában szerzett némi előnyt. A következő kilométereken hatan is felzárkóztak melléjük, így alakult ki a nap szökése, benne nyolc fő: James Early (Team Stölting), Marko Danilovics (Szerbia), Rolly Weaver (Equipe CMI), Marek Canecky (Amplatz-BMC), Andi Bajc (Amplatz-BMC), Maximilian Kuen (Amplatz-BMC) Lovassy Krisztián (Differdange-Losch) és Tom Thill (Differdange-Losch).

A felsorolásból is kitűnik, hogy az osztrák Amplatz-BMC létszámfölényben volt a szökevények között, s végül el is érte célját: megszerezte a szakaszgyőzelmet és ezzel együtt a sárga trikót is. A nyolc bringás igen hosszú időn keresztül dacolt a hőséggel és az üldözőkkel, sajnos harminc kilométerre a befutótól hárman is leszakadtak közülük, s köztük volt az erejével elkészülő Lovassy Krisztián is. Az élen haladó ötös a hajrában még növelni is tudta előnyét, végül a szlovák Marek Caneky sprintelt a legjobban, s ezzel az összetettben is átvette a vezetést.

Marek Canecky

Marek Canecky

„A szerdai etap nem sikerült valami jól, így ezúttal mindenképpen szerettem volna elöl végezni. Sikerült belekerülnöm a szökésbe, aztán sikerült megnyerni a szakaszt is. Ez azonban nem alakulhatott volna így a csapattársaim nélkül, akik rengeteget dolgoztak értem. Megszereztük a sárga trikót, amelyet szeretnénk is megtartani a verseny végéig!” – nyilatkozta a kecskeméti szakaszgyőztes, aki amúgy éppen a mi reménységünk, Kusztor Péter csapattársa.

Ez pedig nem túl jó előjel, hiszen ilyen esetben a csapat a sárga trikósért dolgozik – nem pedig a magyar olimpikonért. Az is igaz, hogy a szombati királyetapon, a Kékes meredek emelkedőin már Kusztor Péter kezében lesz a saját sorsa, az összetettben ő áll a legjobban a mieink közül, a hátránya 2:40 perc, ami nem behozhatatlan.

Amplatz-fölány a dobogón

Amplatz-fölány a dobogón

A legjobb hegyimenőnek járó piros trikót továbbra is a norvég Hafsaas viselheti, míg a pontversenyben Caneky vette át a vezetést, így övé a sárga mellett a zöld trikó is. A legjobb 23 évnél fiatalabb bringást illető fehér mez új gazdára talált, a pénteki etapon a holland Dekker viselheti majd.

Péntek délelőtt a karaván autóval megy át Kecskemétről a rajt helyszínére, a viadal kora délután, 14 órakor az Abony és Karcag közötti 136 kilométeres szakasszal folytatódik. A papírformával nem érdemes foglalkozni, az csütörtökre is mezőnybefutót ígért. A győzelemre éhes mezőnyt látva pénteken is izgalmas szakasz elé nézünk…

Eredmények:

36. TOUR DE HONGRIE
2. szakasz, Balatonföldvár–Kecskemét (200 km):
1. Marek Caneky (szlovák, BMC-Amplatz) 3:54:49
2. Tom Thill (luxemburgi, Differdange-Losch) azonos idővel
3. Maximilian Kuen (osztrák, BMC-Amplatz) 11 másodperc hátrány
4. Andi Bajc (szlovén, BMC-Amplatz) 55 mp h.
5. James Early (új-zélandi, Team Stölting) 57 mp h.
6. Adrian Gjolberg (norvég, Team Fixit.no) 2:05 perc h.
7. Johan Coenen (belga, Differdange-Losch) a. i.
8. Stefan Stefanovics (Szerbia) 2:13 p h.
9. Sjors Dekker (holland, West-Frisia) 2:15 p h.
10. Marc Villanova (spanyol, Start-Massi) 2:56 p h.
17. Ábrók Norbert (magyar, DKSI) 3:19 p h.
Az állás az összetett versenyben a második szakasz után:
1. Marek Caneky (szlovák, BMC-Amplatz) 6:16:45
2. Tom Thill (luxemburgi, Differdange-Losch) 7 mp h.
3. Maximilian Kuen (osztrák, BMC-Amplatz) 19 mp h.
4. Andi Bajc (szlovén, BMC-Amplatz) 1:08 p h.
5. James Early (új-zélandi, Team Stölting) 1:10 p h.
6. Maros Kovac (szlovák, Dukla Trencin) 2:08 p h.
7. Johan Coenen (belga, Differdange-Losch) 2:18 p h.
8. Janis Dakteris (lett, Differdange-Losch) 2:21 p h.
9. Patrik Tybor (szlovák, Dukla Trencin) 2:24 p. h.
10. Sjors Dekker (holland, West-Frisia) 2:27 p h.
13. Kusztor Péter (magyar, BMC-Amplatz) 2:40 p. h.
18. Lovassy Krisztián (magyar, Differdange-Losch) 3:31 p h.

Összetett verseny a Bringasport Nagydíjért: 1. (sárga mezben) Marek Caneky
Gyorsasági pontverseny a www.szelektalok.hu Nagydíjért: 1. (zöld mezben) Marek Caneky
Hegyi pontverseny a Kunságszesz Zrt. Nagydíjért: 1. (piros mezben) Marius Hafsaas (norvég, Fixit.no)
A legjobb U23-as versenyző az OTP Bank Nagydíjért: 1. (fehér mezben) Sjors Dekker (holland)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo