fbpx

Tour de Hongrie: kolumbiai szakaszsiker, Peák Barna két másodpercre az összetett győzelemtől!

Izgalmas küzdelmet és végül egy kisebb csoport sprintbefutóját hozta a Tour de Hongrie negyedik szakasza: a kolumbiai Jaramillo szerezte meg az etapgyőzelmet, s ezzel együtt átvette az összetettben a vezetést. A napok óta remeklő Peák Barnabás visszahódította a fehér trikót, az összetettben pedig két másodperc hátránnyal a második helyen áll. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Europe Tour sorozatában szereplő, 2.2-es kategóriájú nemzetközi országúti kerékpárverseny 25 országból érkezett 106 fős mezőnye hat nap alatt 750+1 kilométert tesz meg a július 2-i budapesti befutóig.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Dobos László, Karcag polgármestere indította útjára a Tour de Hongrie mezőnyét, amelyre a Magyar Körverseny királyetapja várt. A miskolci célig vezető 177 kilométeres út során egy első kategóriás emelkedő megmászása is szerepelt a programban.

A rajtot követő, hosszú, sík egyeneseken egymást érték a szökési kísérletek, amelyek közül végül azt engedte el a mezőny, amelyben szerb, szlovén, ausztrál, német és norvég kerekes tekert. A Bükk lábáig a szökevények három percnyi előnyt gyűjtögettek össze, ami aztán a Miskolcról Bükkszentkeresztre vezető emelkedőn pillanatok alatt elolvadt. Itt nagyjából tizenöt bringás együtt ért fel a csúcsig, ahonnan őrült száguldás vette kezdetét.

A boly a lejtőn kicsit „meghízott“, s végül sprintbefutó során döntött a szakaszgyőzelemről. Az első helyezést a kolumbiai Jaramillo szerezte meg, aki az időjóváírásnak köszönhetően átvette a sárga trikót is.


„A győzelem fantasztikus érzés, bárhol is rendezik a versenyt – nyilatkozta a sárga trikós Jaramillo. – Nagyon nehéz nap volt, már a sík részeken is nagy volt a küzdelem. A hegy nem volt olyan nehéz, de figyelni kellett rá, hogy jó legyen a tempó, és a csapattársak is fel tudjanak zárkózni. Mindig nehéz megvédeni a sárga trikót, az utolsó szakaszon össze kell szedni minden erőnket, nagyon erős csapatunk van, képesek lehetünk rá.“

A mieink közül Lovassy Krisztián szerepelt a legjobban, aki a kilencedik helyen ért célba, de a bolyban tekert Peák Barnabás is, aki remek teljesítményével megszerezte a legjobb 23 évnél fiatalabbnak járó fehér mezt, az összetett versenyben pedig két másodperccel a második helyen áll. Dicséret illeti a Cube-Csömör montisait is, akik közül Valter Attila és Dina Márton is legjobbját mutatta a hegyen, mindketten az élbollyal érkeztek a miskolci célba.

„Nem vagyok tipikus hegyimenő, ezért a szakasz elejétől sokat próbálkoztam. Az emelkedőn ráálltam a saját tempómra, két-három kilomtérrel a hegytető előtt szakadtam csak le, de bíztam benne, hogy a hosszú lejtőn vissza tudok érni. A végén talán kicsit elnéztük az utolsó kilométer jelzését, túl későn kezdtem sprintelni, pedig ebben a napban egy dobogós eredmény is benne lehetett volna. Sajnálom, hogy a siófoki körözésben nem mindenki kapott azonos időt, én is elestem az egyik csapattársammal, és az ott kapott harmincnyolc másodperces hátránnyal számomra elúszott az összetett verseny. Így egy kicsit keserű az öröm számomra“ – nyilatkozta Lovassy Krisztián.

„Nagyon jól ment ezen a napon, örülök, hogy végre úgy alakult, ahogyan terveztem. Csapatként is jól együtt tudtunk dolgozni, a hegyen pedig meg tudtuk mutatni magunkat. Nem úgy kezdődött ez a verseny számunkra, ahogy terveztük, de fejben nagyon sokat készültünk erre a szakaszra, és ennek meg is lett az eredménye“ – vélekedett Valter Attila, aki a bükkszentkereszti hegyi hajránál a harmadik helyet szerezte meg.


Az összetett második helyére lépő Peák Barnabás pénteki bukása miatt kisebb sérülésekkel indult ezen a napon: „A szakasz elején a rosszabb utakon nagyon nem esett jól, de később már nem figyeltem rá. A hegyen felfelé erősebb tempóra számítottam, ez kedvezett nekem, mert nem tartom olyan jó hegyimenőnek magam. A hegy után két ljubljanás bringás felváltva támadott, hogy a fehér trikót levegyék rólam, de ahogy felduzzadt a boly létszáma, már senkit sem engedtek el. A sprinthajrán együtt jöttünk a szlovénokkal, így sikerült visszaszerezni a fehér trikót. Az egyik szemem sír, a másik nevet. Bánt, hogy nem sikerült megszerezni a sárgát, másrészt viszont így nem engem fog mindenki támadni a zárószakaszon. Még az esélyem is megmaradt, ha esetleg dobogóra tudok jönni a végén, a bónusszal meg tudom szerezni az összetett győzelmet is…“ – nyilatkozta Peák Barna.

A miskolciak is kitettek magukért, egész napos kerékpáros fesztivállal várták a Tour de Hongrie befutóját, a Magyar Körverseny díjait Kriza Ákos polgármester adta át.

EREDMÉNYEK
4. szakasz, Karcag–Miskolc (177 km):
1. Daniel Jaramillo (kolumbiai, United Healthcare) 4:09:24
2. Tadej Pogacar (szlovén, Rog-Ljubljana) azonos idővel
3. Robbie Hucker (ausztrál, IsoWhey Swiss Wellness) a. i.
4. Patrik Tybor (szlovák, Dukla Banska Bystrica) a. i.
5. Thomas Joseph (belga, Marlux-Napoleon Games) a. i.
6. Meron Teshome (eritreai, Bike Aid) a. i.
9. Lovassy Krisztián (magyar, Differdange-Losch) a. i.
14. Peák Barnabás (magyar, Kontent-DKSI) a. i.

Összetett verseny az OPEL Nagydíjért:
1. (sárga mezben) Daniel Jaramillo (kolumbiai, United Healthcare) 11:19:58
2. Peák Barnabás (magyar, Kontent-DKSI) 2 másodperc hátrány
3. Tadej Pogacar (szlovén, Rog-Ljubljana) 7 mp h.
4. Robbie Hucker (ausztrál, IsoWhey Swiss Wellness) 8 mp h.
5. Nicholas Dlamini (dél-afrikai, Dimension Data) 9 mp h.
6. Amanuel Ghebreigzabhier (eritreai, Dimension Data for Qhubeka) 9 mp h.

Gyorsasági pontverseny a EUROPCAR Nagydíjért: 1. (zöld mezben) Matti Manninen (finn, Team FixIT)
Hegyi pontverseny a SLÁGER FM Nagydíjért: 1. (piros mezben) Amanuel Ghebreigzabhier (eritreai, Dimension Data for Qhubeka)
A legjobb U23-as versenyző a BRINGAAKADÉMIA Nagydíjért: 1. (fehér mezben) Peák Barnabás (Kontent-DKSI)
A legjobb magyar versenyző a BIANCHI Nagydíjért: 1. (celeste mezben) Peák Barnabás (Kontent-DKSI)

A teljes eredménylista: KLIKK IDE!

Következik!
A Jászberény és Budapest között kijelölt 112 kilométeres útvonalon egy dombosak szakasztól eltekintve sík pályán teljesítik a távot a versenyzők. A szakasz során három gyorsasági (Tura, Budapest, Megyeri-híd és Budapest, Városliget) és egy hegyi (Vácegres) részhajrára is sor kerül. A befutó előtt Budapesten, a Városligetben öt kört is teljesít majd a mezőny.
Rajt: 2017. július 2. vasárnap, 14:45, Jászberény, Lehel Vezér tér
Várható befutó: 17:30, Budapest, Városliget (5 kör)
Kinek kedvez: hagyomány a körversenyeken, hogy a zárószakaszon „nem illik” az összetettet támadni, de a befutónál megszerezhető bónuszmásodpercek akár át is rendezhetik az összetett állását, így mindenképpen nagy csata várható!

Várható útlezárások
A Tour de Hongrie 5. szakasza során Jászberény és Budapest között 112 kilométert tesz meg a mezőny, amely 14:45 órakor indul útjára a jászberényi Lehel Vezér térről. A karaván a Jászberény, Pusztamonostor, Jászfényszaru, Zsámbok, Tura, Galgahévíz, Hévízgyörk, Bag, Aszód, Iklad, Galgamácsa, Vácegres, Erdőkertes, Veresegyház, Csomád, Fót, Dunakeszi, Budapest, Városliget (cél) útvonalon jut el a célig. Az útvonal egyes szakaszain teljes útlezárás, máshol rövid ideig tartó mozgó útzár óvja a versenyzők biztonságát. A városokban várható zárásokról a csatolt dokumentumokból tájékozódhatnak. Az esetleges kényelmetlenségekért a közlekedők megértését kérik a szervezők!

Tour de Hongrie a TV képernyőjén és az interneten
A Tour de Hongrie történetében másodszor követhetik a nézők élő televíziós közvetítésen keresztül az eseményeket! A televízióban a versenyről minden nap élőben közvetít a DIGI Sport, az interneten pedig az Origo Sport, esténként pedig az M4 Sport sugároz 25 perces összefoglalót a nap eseményeiről (érdemes követni a műsorújságokat, mert az adásokat mindkét televíziós csatorna megismétli). A közvetítéseket, összefoglalókat az alábbi időpontokban láthatják:

Július 2., vasárnap (5. szakasz, Jászberény–Budapest)
14:30–18:00:
DIGI Sport 1 (élő)
14:30–18:00: Origo Sport (élő)
22:30: M4 Sport (összefoglaló)

Az eseményeket figyelemmel kísérhetik a viadal hivatalos honlapján, a Tdh.hu oldalon, illetve a közösségi médiában, hivatalos Facebook-oldalunkon (www.facebook.com/tourdehongrie). A mezőny útját követhetik a FunIQ (Funiq.hu) interaktív térképein is, amelyeken azt is láthatják, milyen nevezetességek, kulturális, sportolási vagy szórakozási lehetőségek mellett halad el a karaván.

A 38. TOUR DE HONGRIE PROGRAMJA
Június 27., kedd: prológ, egyéni időfutam, Szombathely (1 km). Győztes:
Scott Sunderland (ausztrál). Sárga trikóban: Scott Sunderland (ausztrál)
Június 28., szerda: 1. szakasz, Keszthely–Zalaegerszeg (145 km). A szakaszt a versenybíróság törölte a programból. Sárga trikóban: Scott Sunderland (ausztrál)
Június 29., csütörtök: 2. szakasz, Velence–Siófok (138 km). Győztes: Ziga Jerman (szlovén). Sárga trikóban: Ziga Jerman (szlovén)
Június 30., péntek: 3. szakasz, Paks–Cegléd (178 km). Győztes: Matti Manninen (finn). Sárga trikóban: Scott Sunderland (ausztrál)
Július 1., szombat: 4. szakasz, Karcag–Miskolc (177 km). Győztes: Daniel Jaramillo (kolumbiai). Sárga trikóban: Daniel Jaramillo (kolumbiai)
Július 2., vasárnap: 5. szakasz, Jászberény–Budapest (112 km). Rajt: 14:45. Várható befutó: 17:30

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo