fbpx

Tour de Hongrie: A Vuelta-győztes csapata is eljön hozzánk!

A 2020-as Tour de Hongrie indulóit bemutató sorozatunkban örömmel jelenthetjük be hivatalosan is a negyedik World Tour-együttes érkezését: a holland sztárcsapat, a Jumbo-Visma is rajthoz áll az idei Magyar Körversenyen!

 


Fotók: Team Jumbo-Visma

 

A profi kerékpársport egyik legrégebbi és legismertebb szereplőjéről van szó, a holland klub ugyanis 1984-ben – Kwantum-Decosol-Yoko néven – kezdte el gyűjteni sikereit (rögtön 1985-ben világbajnokot ünnepelhetett a legendás Joop Zoetemelk személyében), 1996 és 2012 között Rabobank néven égette bele magát a sportág históriás könyvébe, s 2019 óta viseli a Jumbo-Visma nevet.

 


Primoz Roglic, a Vuelta győztese és “testőrei”

 

A klub jó néhány világbajnokot adott a kerékpársportnak, Zoetemelk említett sikere után a cyclo-cross szakágban Adrie van der Poel (1996), Sven Nys (1998 – U23; 2005), Richard Groenendaal (2000), Thijs Verhagen (2002 – U23) és Lars Boom (2006 – U23; 2008) lett a világ legjobbja, utóbbi az egyéni időfutamban is nyert egy vb-aranyat az U23-asok között, a legnépszerűbb szakágban, az országúton pedig a spanyol Oscar Freire (2004) révén került a szivárványos mez a hollandokhoz.

 

 

Ami a nagy körversenyeket illeti, megannyi szakaszgyőzelem után az első összetett sikert 2007-ben az orosz Gyenyisz Mencsov révén érte el a klub a Vuelta a Espanán, az akkori aranyszínű mezt azóta felváltotta a vörös Spanyolországban, s legutóbb, 2019-ben a Jumbo-Visma kapitánya, a szlovén Primoz Roglic vihette magával haza. Mencsov révén 2009-ben a Giro d’Italia rózsaszínű mezét is sikerült megszerezni, a harmadik Grand Tourról, a Francia Körversenyről egyelőre „csak” ötvenhat(!) szakaszgyőzelem és Oscar Freire 2008-as zöld trikója került a csapathoz – amellyel az idei Tour de France során a favoritok között számolnak.

 


A 2019-es Tour de France során két napig Mike Teunissen vállain feszült a srága trikó

 

A Jumbo-Visma aktuális keretének legnagyobb sztárja a szlovén Roglic, aki a 2019-es Vuelta-győzelem és Giro-harmadik hely után ebben az évben a Tour de France-ra összpontosít, ahol csapattársa, a holland Steven Kruijswijk volt tavaly az összetett harmadik helyezettje. Nemcsak ők ketten, hanem egy „harmadik dudás is ott lesz a csárdában”, a Francia Körversenyre készül a 2017-es Giro d’Italia győztese, a holland Tom Dumoulin is. A nagyágyúk közé sorolhatjuk a négyszeres Tour de France-szakaszgyőztes holland Dylan Groenewegent, a Tour de France-negyedik holland Robert Gesinket vagy a négyszeres időfutam-világbajnok, ötszörös Tour de France-szakaszgyőztes német Tony Martint is.

 

 

A Jumbo-Visma a Tour de Hongrie versenyigazgatójával, Szilasi Lászlóval folytatott egyeztetések során jelezte, Roglic egészen biztosan nem indul a magyar viadalon, ahogyan a Giro d’Italia magyarországi rajtjára készülő bringásokat (Groenewegen, Teunissen, Jansen, Bennett, Tolhoek, Bouwman, Hofstede, Martens) sem a Magyar Kör rajtjánál láthatjuk majd. Az azonban szinte bizonyos, hogy a magyar sárga trikóért indul versenybe az egyik legnagyobb reménységnek tartott norvég Tobias Foss, aki tavaly megnyerte a „mini Tour de France-ot”, a Tour de l’Avenirt, s ugyancsak nálunk versenyez majd a 2018-as HC-kategóriás Primus Classic győztese, a holland van der Hoorn. A csapat névsora a tavaszi viadalok során alakul majd ki.

 


A Tour de France csapat időfutamának legjobbjai

A szervezők nagy célt tűztek ki maguk elé: a Magyar Körverseny 2021-ben kerüljön be a Pro Series nevű sorozatba. Ennek komoly feltételei vannak, az egyik az, hogy legalább tizennégy World Tour- vagy ProTeam besorolású együttesnek kell részt vennie az idei Tour de Hongrie-n.

A 41. Tour de Hongrie versenyére 2020. május 13. és 17. között kerül sor, az UCI 2.1-es kategóriájú viadalon a tervek szerint 20 csapat 140 versenyzője áll majd rajthoz.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo