fbpx

Tour de France: rajtlista és akikre érdemes figyelni

Az alábbiakban a Tour de France-on részt vevő 22 csapat esélyeit elemezzük, a legfőbb esélyesekkel, a sprinterekkel, mindazokkal, akikre érdemes odafigyelni:

tour_de_france

Az Astana Team-ben teker a Tour de France címvédője, Vincenzo Nibali, aki már mindhárom háromhetest megnyerte és idén is a verseny egyik legfőbb esélyese. Nibalinál a formaidőzítés általában kiválóan sikerül, így nem a szezonban mutatott eredményekből kell kiindulni, ha tippelni szeretnénk. Ne tévesszen meg senki óvatos nyilatkozata a sajtótájékoztatón, hiszen az olasz bajnokságon azért megmutatta a múlt hétvégén, hogy már jól forognak a lábak. Csapata borzasztó erős és abszolút Nibali segítésére állították össze, mindenkinek be kell állni a sorba a legfőbb cél, az összetett győzelem érdekében. Fuglsang, Kangert, Scarponi vagy Taaramae is első ember lehetne kisebb csapatoknál, ráadásul már összeszokott sort is alkotnak, joggal reménykedhetnek a sárga trikó megszerzésében.

1    NIBALI Vincenzo
2    BOOM Lars
3    FUGLSANG Jakob
4    GRIVKO Andriy
5    GRUZDEV Dmitriy
6    KANGERT Tanel
7    SCARPONI Michele
8    TAARAMÄE Rein
9    WESTRA Lieuwe

Peraud és Bardet tavaly életük legjobb Tourját teljesítették, Peraud dobogóra állt miután a topfavoritok közül többen kiestek az első héten. Nincs rá reális esély, hogy az Ag2R idén is hasonlót villantson, de szakaszgyőzelmekre, top10-es eredményre képes lehet az említett két francia is, valamint a többiek is rendre próbálkoznak majd a szökevénycsoportokban. Etapsikerre Christophe Riblon is képes lehet, aki valósággal megtáltosodott a 2014-es Tour utolsó hetében.

11    PÉRAUD Jean-Christophe
12    BARDET Romain
13    BAKELANTS Jan
14    CHEREL Mikael
15    GASTAUER Ben
16    GAUDIN Damien
17    RIBLON Christophe
18    VAN SUMMEREN Johan
19    VUILLERMOZ Alexis

  • FDJ-2015FDJ / FRA

    Sportigazgatók: BRICAUD Thierry / MADIOT Yvon

Idén minden francia a 25 éves Thibaut Pinot-tól várja a csodát, aki tavaly 3. lett összetettben, idén pedig a Romandiai- és a Svájci Körversenyen is nyert szakaszt, tehát valóban jó formában van. Ennek ellenére azért meglepő lenne, ha a nagyok dolgába bele tudna szólni, de a top10-es eredmény és a szakaszgyőzelem kinézhet neki. A francia csapatból jó hajrájában Arnaud Demare bízhat, ha az emelkedőkön leszakadnak a legjobb sprinterek.

21    PINOT Thibaut
22    BONNET William
23    CHAVANEL Sébastien
24    DEMARE Arnaud
25    GENIEZ Alexandre
26    LADAGNOUS Matthieu
27    MORABITO Steve
28    ROY Jérémy
29    VAUGRENARD Benoît

Az én felkészülésem a Tour de France-ra egy éve kezdődött, amikor bukás miatt kiestem a versenyből. A teljes év erről szólt. Most tökéletes formában vagyok és a legerősebb csapat támogat – nyilatkozta Chris Froome, a Team Sky kapitánya és a Tour topfavoritja. Utóbbi kijelentésével nehéz vitatkozni, Hogy megnyeri-e második Tourját? Tavaly is láthattuk, milyen könnyen el lehet bukni a versenyt. Azonban ha a szerencse is mellé szegődik, a Criterium Dauphine-en is remek formát mutató Froome-ot idén nehéz lesz megverni…

31    FROOME Christopher
32    KENNAUGH Peter
33    KONIG Leopold
34    POELS Wouter
35    PORTE Richie
36    ROCHE Nicolas
37    ROWE Luke
38    STANNARD Ian
39    THOMAS Geraint

Alberto Contador nem kisebb célt tűzött idén maga elé, mint a Giro-Tour duplát (s persze ha összejönne, nyilván rápróbálna a Vueltára is). Ebből a Giro d’Italia-t már behúzta, de ellenfelei közel sem voltak olyan erősek, mint Chris Froome, Vincenzo Nibali vagy Nairo Quintana. Ráadásul a modern kerékpársportban már nem divat megpróbálni a duplát, a kiélezett küzdelemben kulcsfontosságú a tökéletes formaidőzítés a Tourra. A legtöbb szakember szerint ebbe nem fér bele egy “nyélen” végignyomott Giro. Contador viszont a mezőny egyik régi vágású harcosa, akit motiválnak a minél keményebb kihívások az – “ami nem öl meg, az megerősít” – elv alapján. Vagyis nem lehet őt kihagyni a győzelemre esélyesek közül. A csapat – Bassóval, Kreuzigerrel, Majkával és Rogers-szel – adott ehhez, a Sky, az Astana és a Movistar mellett a legerősebb a mezőnyben. A spanyol GT menőn kívül azért ne feledkezzünk meg Peter Saganról se, aki szakaszgyőzelmekre és ha jól alakulnak a dolgok, a zöld trikóra is vadászik majd.

41    CONTADOR Alberto
42    BASSO Ivan
43    BENNATI Daniele
44    KREUZIGER Roman
45    MAJKA Rafal
46    ROGERS Michael
47    SAGAN Peter
48    TOSATTO Matteo
49    ANDERSEN Michael Valgren

Egy csúcsformában lévő Chris Froome-mal vagy Alberto Contadorral, vagy Vincenzo Nibalival csak egy csúcsformában lévő Nairo Quintana veheti fel a versenyt. A kolumbiai Giro-győztes hegyimenőnek ráadásul idén a szervezők is kedveskedtek, hiszen kevés kilométert kell az óra ellen teljesíteni. A mindössze 10 kilométeres egyenkénti időfutamon nem lehet túl sok időt veszíteni, a csapatidőfutam versenyszámban pedig a spanyol gárda az egyik legjobb. A Movistarban viszont nem feledkezhetünk meg Alejandro Valverde személyi kultuszáról. Bár Valverde is úgy nyilatkozott, hogy mindenki – beleértve őt is – Quintana mögött áll, és a kolumbiai is azt mondta, hogy most kapitányként sokkal magabiztosabb mint két éve, ne vegyünk rá mérget, hogy az idén remek formát mutató spanyol alárendelt szerepet kap. A csapat talán elbír két lídert is, a segítők nagyon erősek.

51    QUINTANA ROJAS Nairo Alexander
52    ANACONA GOMEZ Winner Andrew
53    CASTROVIEJO NICOLAS Jonathan
54    DOWSETT Alex
55    ERVITI OLLO Imanol
56    HERRADA LOPEZ José
57    IZAGIRRE INSAUSTI Gorka
58    MALORI Adriano
59    VALVERDE BELMONTE Alejandro

Aki látta Tejay Van Garderen-t a Tour de France felkészülési versenyén, a Criterium Dauphine-en, az tudja, hogy a BMC amerikai kapitányai akár a “nagyok” közé is odaférkőzhet a dobogóra, az egyik sötét ló az idei Touron. A BMC-vel kapcsolatban azonban sokszor elmondtuk már ezt az utóbbi években, de Cadel Evans győzelme után mégsem sikerült folyamatosan stabil jó teljesítményt nyújtani a GT-ken. Van Garderen segítői most is erősek, meglátjuk mire lesz ez elég…

61    VAN GARDEREN Tejay
62    CARUSO Damiano
63    DENNIS Rohan
64    OSS Daniel
65    QUINZIATO Manuel
66    SANCHEZ Samuel
67    SCHÄR Michael
68    VAN AVERMAET Greg
69    WYSS Danilo

A Lotto-Soudal napjai az első hétre illetve a párizsi befutóra tehetők, amikor a “Gorilla”, azaz a német André Greipel csatázik majd a tömeghajrákon, hogy tovább gyarapítsa hosszú győzelmi listáját. Bár Greipel nyert már 6 szakaszt a Tour de France-on, a kultikus párizsi győzelem hiányzik neki, erre minden bizonnyal felszívja magát, hiszen ki tudja, mikor lesz még ilyen jó esélye győzni a Champs-Élysées-n pályafutása hátralévő részében. A csapatból a tavaly sárga trikóban is tekerő francia Tony Gallopin viseli az 1-es, kiemelt rajtszámot, és ott lesz a mezőnyben a háromhetes körversenyt semmi pénzért ki nem hagyó ausztrál Adam Hansen is.

71    GALLOPIN Tony
72    BAK Lars
73    DE GENDT Thomas
74    DEBUSSCHERE Jens
75    GREIPEL André
76    HANSEN Adam
77    HENDERSON Gregory
78    SIEBERG Marcel
79    WELLENS Tim

A német WorldTour-gárda, a Giant-Alpecin a tavalyi esztendő leggyorsabb sprintere, Marcel Kittel szakaszsikereire épített idén, azonban a fiatal német makacs vírusos megbetegedéssel küszködik az év eleje óta, amiből nem tudott még kilábalni. A Tour de France-on így a Parizs-Roubaix-győztes klasszikus menő, John Degenkolb kénytelen majd a hátán vinni a csapatot. A fiatal német sztárnak mindenképpen kinéz a győzelem a negyedik, kockaköves szektorokat tartalmazó szakaszon, de klasszisát ismerve még akár a nehezebb domborzatú etapok tömeghajráin is győzhet. Tom Dumoulin az időfutamon nyerhet, Warren Barguil és Simon Geschke pedig a szökésekben lehet Jolly Joker.

81    DEGENKOLB John
82    BARGUIL WARREN
83    CURVERS Roy
84    DE KORT Koen
85    DUMOULIN Tom
86    GESCHKE Simon
87    PREIDLER Georg
88    SINKELDAM Ramon
89    TIMMER Albert

Joaquim Rodriguezt az utóbbi években a háromhetes körversenyek dobogóesélyesei között volt szokás emlegetni, Purito legfőbb ellenfele azonban nem Alberto Contador, Vincenzo Nibali vagy éppen Ryder Hesjedal volt, hanem a sík egyenkénti időfutam, ahol többperces – az emelkedőkön ledolgozhatatlan – hátrányt szedett össze. A katalán hegyi menőt idén nem sorolják a topfavoritok közé, pedig “fénykorában” az idei útvonal a 14 kilométernyi egyenkéntivel nagyon is feküdt volna neki. Purito azt mondta: “nem gondolom, hogy ez a Tour csak négy emberről szólna” – utalva arra, hogy az esélylatolgatásokban általában Froome, Contador, Nibali és Quintana neve szerepel. Formájáról sok következtetést nem lehet levonni az idei versenyek alapján, 36 évesen már a Katyusa kapitánya is a “sötét ló” kategóriába sorolható. Nem így a csapat sprintere és klasszikus menője, a norvég Alexander Kristoff, aki a kockaköves 4. etapon visszavághat Degenkolbnak a Paris-Roubaix-ért, de a tömeghajrákon is favorit. Az olaszok kedvence, a 38 éves Luca Paolini GT-sikerlistájáról pedig “csak” a Tour-szakaszgyőzelem hiányzik…

91    RODRIGUEZ OLIVER Joaquin
92    CARUSO Gianpaolo
93    GUARNIERI Jacopo
94    HALLER Marco
95    KOZONTCHUK Dmitry
96    KRISTOFF Alexander
97    LOSADA ALGUACIL Alberto
98    MACHADO Tiago
99    PAOLINI Luca

Az Orica-GreenEdge koncepciója a Tour de France-on, hogy látszólag nincs markáns koncepció. Nincs dobogóra esélyes összetett menő, ellenben remek versenyzők állnak rajthoz, akik bármilyen típusú szakaszon képesek győzni, nem beszélve a csapatidőfutamról, amit a Giro d’Italia-n is sikerült behúzni. Michael Matthews a tömeghajrákon erős, a lesipuskás Simon Gerrans meglepő lenne, ha nem érne oda a végén valamelyik etapon, a Yates-testvérek és Weening a hegyekben erős, Albasini és Impey szintén nyerő ember lehet, Dubridge és Tuft pedig a csapatidőfutam első felében diktálhat majd a győzelemhez szükséges tempót.

101    GERRANS Simon
102    ALBASINI Michael
103    DURBRIDGE Luke
104    IMPEY Daryl
105    MATTHEWS Michael
106    TUFT Svein
107    WEENING Pieter
108    YATES Adam
109    YATES Simon

A regnáló világbajnok nem bánná, ha lecserélhetné végre a szivárványszínű trikót, mondjuk egy sárgára. A lengyel Michal Kwiatkowski a sajtótájékoztatón nem titkolta, az első héten szeretné magához ragadni az összetett elsőséget. Erre minden esélye meg is van, hiszen a rövid utrechti időfutam után hétfőn, a Mur de Huy-on maga mögé utasíthatja azokat, akiktől a kronón kapott esetleg pár másodpercet. Ha ez összejön, onnantól nyilván addig próbálja a Quick Step védeni a trikót, ameddig csak lehet, a 111-es rajtszám erejében is bízhatnak. A hajrákon Mark Cavendish gyarapíthatja majd Tour-szakaszsikereinek számát, időfutamon pedig Tony Martin az egyik fő esélyes. A kockaköves negyedik szakaszra is van aduásza a belga csapatnak, a cseh Zdenek Stybar személyében.

111    KWIATKOWSKI Michal
112    CAVENDISH Mark
113    GOLAS Michal
114    MARTIN Tony
115    RENSHAW Mark
116    STYBAR Zdenek
117    TRENTIN Matteo
118    URAN URAN Rigoberto
119    VERMOTE Julien

A francia Europcar 2015-re már nem tagja a profi kerékpáros 1. osztálynak, a WorldTour-nak, de pont ugyanolyan erőt képvisel, mint eddig. Bár a Pro Continental (profi másodosztályú) gárda kapcsán elsőként az izgága francia, Thomas Voeckler és a hegyekben is stabilan erős Pierre Rolland nevét szokták kiemelni, érdekes lehet még a fiatal sprinter, Bryan Coquard szereplése is a tömeghajrákon.

121    ROLLAND Pierre
122    COQUARD Bryan
123    GAUTIER Cyril
124    GENE Yohann
125    NAULLEAU BRYAN
126    QUEMENEUR Perrig
127    SICARD Romain
128    TULIK ANGÉLO
129    VOECKLER Thomas

A holland Lotto (korábban Belkin, még korábban sokáig Rabobank) valahogy impotensé vált, amióta a nagy holland bank, a Rabobank beszüntette a szponzorációt. Néha sikerül elcsípni egy-egy szép győzelmet – a legtöbbeknek talán Lars Boom sikere ugrik be a tavalyi kockaköves Tour szakaszon, de az összetettben maximum top10-es eredményekre képesek a háromheteseken, és stabil, jó teljesítményre képes sprinterük sincs. Ettől függetlenül a hegyekben Kelderman, Gesink, Kruijswijk és Ten Dam is biztosan sokszor próbálkozik majd, és a nagy számok törvénye alapján a szakaszsiker is összejöhet. A kockaköves 4. etapon Sep Vanmarcke pályázhat eséllyel a sikerre, de ehhez eső és sár is szükségeltetne, amit semmiképpen ne kívánjunk a mezőnynek.

131    GESINK Robert
132    KELDERMAN Wilco
133    KRUIJSWIJK Steven
134    LEEZER Thomas
135    MARTENS Paul
136    TANKINK Bram
137    TEN DAM Laurens
138    VAN EMDEN Jos
139    VANMARCKE Sep

A svájci Fabian Cancellara – bár nem mondta ki konkrétan a sajtótájékoztatón – elképzelhető, hogy utolsó Tour de France-ján vesz részt, biztosan szeretné még magára ölteni a sárga trikót. Ezt megteheti a nyitó időfutam megnyerésével is, de a negyedik, kockaköves etapon is magához ragadhatja az összetett vezetést (már ha nem kap Valverdééktől túl sok időt a Mur de Huy-on a harmadik napon.). Rajta kívül a kolumbiai Arredondo és a holland Mollema hegyekben nyújtott jó teljesítményében bízhat a Trek gyári csapata, Mollema lesz minden bizonnyal az összetett menő, akinek a top10 a célja.

141    MOLLEMA Bauke
142    ARREDONDO MORENO Julian
143    CANCELLARA Fabian
144    DEVOLDER Stijn
145    DIDIER Laurent
146    IRIZAR ARRANBURU Markel
147    JUNGELS Bob
148    RAST Gregory
149    ZUBELDIA AGIRRE Haimar

A Lampre-Merida színeiben ismét Firenze világbajnoka, a portugál Rui Costa próbálkozik, hogy top10-es összetett eredményt érjen el, amire a Criterium Dauphine alapján meg is van minden esélye. Jó csapat áll a háta mögött, Durasek, Serpa, Valls, Ruben Plaza is jó a hegyekben, Pozzato és Cimolai valószínűleg “szabad vegyértékkel” mozog majd a szakaszokon.

151    COSTA Rui Alberto
152    BONO Matteo
153    CIMOLAI Davide
154    DURASEK Kristijan
155    OLIVEIRA Nelson
156    PLAZA MOLINA Ruben
157    POZZATO Filippo
158    SERPA SANTANDER José
159    VALLS FERRI Rafael

Az amerikai Andres Talansky-t láthattuk már remekül szerepelni több egyhetes körversenyen (tavaly Dauphine.t nyert), talán idén megérett a feladatra, hogy a Tour de France-on is maradandót alkosson. Ott lesz a Cannondale-Garmin csapatában a korábbi Giro-győztes Ryder Hesjedal is, aki idén Olaszországban már megvillantott valamit egykori GT-győztes formájából.

161    TALANSKY Andrew
162    BAUER Jack
163    HAAS Nathan
164    HESJEDAL Ryder
165    KOREN Kristijan
166    LANGEVELD Sebastian
167    MARTIN Daniel
168    NAVARDAUSKAS Ramunas
169    VAN BAARLE Dylan

A másodosztályú Cofidis aduásza a francia Nacer Bouhanni lesz a Tour de France-on, akit tavaly talán igazságtalanul mellőztek már az FDJ csapatban, ezért is váltak el útjaik. Nem lenne meglepő, ha a harcos stílusú sprinter keményen büntetne idén és megszerezné élete első (s akár nem csak az első) Tour de France-szakaszgyőzelmét. Nemrég történt látványos bukása talán már nem befolyásolják ebben. A Cofidis összetett menője Dani Navarro lehet, aki megpróbálja majd tartani a lépést Contadorékkal a hegyekben.

171    BOUHANNI Nacer
172    EDET Nicolas
173    LAPORTE Christophe
174    MATE MARDONES Luis Angel
175    NAVARRO GARCIA Daniel
176    SENECHAL Florian
177    SIMON Julien
178    SOUPE GEOFFREY
179    VANBILSEN KENNETH

 A svájci IAM Cycling továbbra sem tud hozzáerősödni a WorldTour élvonalához, a Tour de France sora is “jó Pro Continental” szintű. Mathias Frank próbál majd top10-be kerülni az összetettben, a jó öreg francia Chavanel pedig majd hősiesen küzd a szökésekben. A csapatba egyébként meglepően sok jó időfutammenő kapott helyet, talán a csapatkronót is célba vették, hogy képernyőre kerüljenek, és a korai szökésekbe is rendszeresen delegálnak majd versenyzőket, hogy rendszeresen látszódjanak a közvetítésekben.

181    FRANK Mathias
182    BRÄNDLE Matthias
183    CHAVANEL Sylvain
184    CLEMENT Stef
185    COPPEL Jérôme
186    ELMIGER Martin
187    HOLLENSTEIN Reto
188    PANTANO GOMEZ Jarlinson
189    WYSS Marcel

Talán a legtöbb kerékpársport-rajongót a német Bora-Argon 18 csapatának kiosztott Tour-szabadkártya lepte meg. Németországban azonban most újra sok pénzt fektetnek az országúti kerékpársportba, és így lobbierejük is igen erős. Rövidesen kiderül, hogy a kis csapat képes-e rászolgálni a megelőlegezett bizalomra.

191    NERZ Dominik
192    BARTA Jan
193    BENNETT Sam
194    BUCHMANN Emanuel
195    DEMPSTER Zakkari
196    HUZARSKI Bartosz
197    PIMANTA COSTA MENDES José Joao
198    SCHILLINGER Andreas
199    VOSS Paul

A francia körversenyen a francia másodosztályú csapatoknak bérelt helyük van, így a Bretagne sem lehet kivétel. A csapat első számú összetett menője az argentin Sepulveda, aki jól bírja a hegyeket és a hőséget. A “WorldTourból kiöregedett menők” közé tartozik Fedrigo és Feillu, mindketten nyertek korábban szakaszt a Tour de France-on.

201    SEPULVEDA Eduardo
202    BRUN Fréderic
203    DELAPLACE Anthony
204    FEDRIGO Pierrick
205    FEILLU Brice
206    FONSECA Armindo
207    GERARD Arnaud
208    PERICHON Pierre-Luc
209    VACHON Florian

A dél-afrikai MTN-Qhubeka másodosztályú csapathoz képest erős sorral érkezik, Boasson Hagennel, Cummings-szal, a sprinteken Tyler Farrar próbál majd villantani. Az összetettben várhatóan az eritreai Teklehaimanot fog majd megszenvedni egy minél jobb eredményért.

211    BOASSON HAGEN Edvald
212    CUMMINGS Stephen
213    FARRAR Tyler
214    JANSE VAN RENSBURG Jacques
215    JANSE VAN RENSBURG Reinardt
216    KUDUS GHEBREMEDHIN Merhawi
217    MEINTJES Louis
218    PAUWELS Serge
219    TEKLEHAIMANOT Daniel

Tour de France 2015 – kevesebb időfutam, rövidebb hegyi szakaszok az Alpokban

Tour de France: a 2015. évi francia körverseny számokban

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo