fbpx

Tour de France: Óriási Mollema-szóló a szakaszért, Froome bajba került

Két izgalmas szálon futott a történet a Tour de France 15. szakaszán, ami – bár nagyon magas hegy nem volt – nagyon nehéz domborzattal várta a mezőnyt.

Laissac-Sévérac l’Église és Le Puy-en-Velay között 189 kilométer volt a táv, és rögtön egy 1. kategóriás emelkedőt kellett leküzdeni, amire a pöttyös trikós Warren Barguil (Sunweb) kezdeményezett szökést, el is szakadtak páran. Barguil elvitte a hegyi hajrát, miközben a mezőnyből még többen csatlakoztak az elmenéshez, egy egész nagy csoport alakult ki.

A nap legnehezebb hegye előtt (aminek csúcsa 30 kilométerrel a cél előtt volt) Tony Martin (Katusha-Alpecin)akciózott még a síkon, de az emelkedő legnehezebb – helyenként 12% meredekségű – részén megfogták őt, Barguil ismét hajrázott a hegyi pontokért. Azonban a hegytetőt átszelve nem ő, hanem Bauke Mollema (Trek-Segafredo) köszönt el szökevénytársaitól.

30 másodperces összefoglaló:

Mollema 40 másodperc fölé is növelte előnyét a végig hullámos terepen, azonban egy meredek, 4. kategóriás emelkedő megfogta kicsit, ekkor támadott az üldözők közül Primoz Roglic (Lotto NL-Jumbo, akire tette a kereket Barguil. A csúcson már csak 12 mp volt Mollema előnye, de Barguilék pechjére a remekül sprintelő Diego Ulissi (UAE Emirates) is felért rájuk, innentől meg nem volt meg az összhang, hogy utolérjék Mollemát. A holland versenyző megnyerte a szakaszt, élete eddigi legnagyobb sikerét aratva.

A főmezőnyben pár kilométerrel a nap legkeményebb hegye előtt gyorsultak fel az események, az Ag2R csapata elképesztő tempót kezdett diktálni, amikor a sárga trikós Chris Froome (Sky) nem volt elöl a sorban, problémái akadtak. Froome-nak nagy erőket mozgósítva kellett visszazárkózni, mert kereket  kellett cserélni, amit csapattársa, Michal Kwiatkowski protour-szerelőket megszégyenítő gyorsasággal oldott meg. Innentől izgalmas üldözés kezdődött…

A sárga trikósnak így is 45 mp hátrányt kellett ledolgozni a maximumon hajtó francia csapattal szemben. A végén még az összetett 5. helyén álló szupersegítője, Mikel Landa is lemaradt hozzá, de megoldották a felzárkózást. Ezután a hegyen egy kósza Bardet-akciót leszámítva már nem volt támadás, viszont csak a legjobb 10 maradt elöl egy Ag2R segítővel. Dan Martin (Quick Step) később a síkon akciózott és sikerült is elszakadnia, erőfeszítését 15 mp előny koronázta, amivel helyet cserélt az összetettben Landával.

Tour de France 15. szakasz eredménye:

1 Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo 4:41:47
2 Diego Ulissi (Ita) UAE Team Emirates 0:00:19
3 Tony Gallopin (Fra) Lotto Soudal
4 Primoz Roglic (Slo) Team LottoNl-Jumbo
5 Warren Barguil (Fra) Team Sunweb 0:00:23
6 Nicolas Roche (Irl) BMC Racing Team 0:01:00
7 Lilian Calmejane (Fra) Direct Energie 0:01:04
8 Jan Bakelants (Bel) AG2R La Mondiale
9 Thibaut Pinot (Fra) FDJ
10 Serge Pauwels (Bel) Dimension Data

 

Összetett állás:

1 Christopher Froome (GBr) Team Sky 64:40:21
2 Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 0:00:18
3 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 0:00:23
4 Rigoberto Uran (Col) Cannondale-Drapac 0:00:29
5 Daniel Martin (Irl) Quick-Step Floors 0:01:12
6 Mikel Landa (Spa) Team Sky 0:01:17
7 Simon Yates (GBr) Orica-Scott 0:02:02
8 Louis Meintjes (RSA) UAE Team Emirates 0:05:09
9 Alberto Contador (Spa) Trek-Segafredo 0:05:37
10 Damiano Caruso (Ita) BMC Racing Team 0:06:05

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo