fbpx

Tour de France: egy leendő GT-menő győzelme a hegyóriások szakaszán

A Tour de France 17. szakaszán az idei verseny legmagasabb pontjára kapaszkodott fel a mezőny és a 2642 méter magas Col de Galibier-t mászva láthattunk is kemény küzdelmet, változott az összetett állás is.

La Mure és Serre-Chevalier között 183 kilométer volt a penzum három heggyel. Sajnos a zöld trikós Marcel Kittel (Quick Step) számára ma sem kezdődött jól a szakasz, bukásba keverdett, lemaradt a főmezőnyről, s bár visszaült még a bringára, később feladta a Tour de France-t. A pontversenyben így Michael Matthews vette át a vezetést, csapata a Sunweb elképesztő Tourt produkálhat így: náluk van a hegyi- és a ponttrikóm valamint 3 szakaszt nyertek eddig.

Nem jött össze azonban a siker Alberto Contador (Trek-Segafredo) számára, aki – miután összetett reményei elszálltak – idén másodszor próbálkozott hosszú szökéssel. Csapata jól felépítette a taktikát, előbb Pantano, majd a Telegraphe emelkedőjén Mollema is nagyot küzdött érte, de a Galibier-re felfelé mégsem volt elég erő a spanyolban, hogy a maga javára döntse el a szakaszt a szökevénytársakkal szemben.

A Trek csapata így a szlovén Primoz Roglic-nak (Lotto NL-Jumbo) kaparta ki a gesztenyét, aki a Galibier-n elköszönt és a lejtmenetet is egyedül abszolválva megnyerte a szakaszt, saját és Szlovénia első győzelmét szerezve a Touron. Ismerve a profi síugróból lett kerékpáros képességeit hegen és időfutamon, nem lenne meglepő, ha pár éven belül összetett sikerekért küzdene háromheteseken.

Ma azonban még nem szólt bele a nagyok csatájába, akik között a Galibier-n került sor pengeváltásokra. Nem sok értelme volt ma megtámadni a sárga trikós Chris Froome-ot, (Sky) hiszen lejtmenettel ért véget az etap, ott volt Landa, mint segítő, ráadásul egy negatív végkimenetelő akciónak duplán kellett volna megfizetni az árát, ha ma valaki fölöslegesen pazarolja az energiáit a holnapi borzasztó nehéz etap előtt.

Az ír Dan Martin (Quick Step) szokásához híven mégis fickándozott, amivel felpaprikázta a többieket is. Miután utolérték, Romain Bardet (Ag2R-La Mondiale) is próbálkozott többször, Froome-ot nem, de az izgága Martint és Fabio Aru-t (Astana) sikerült leszakítani. A lejtmenetet így a Froome-Landa-Uran-Bardet négyes abszolválta elöl az esélyesek közül, a pöttyös trikós Barguil-lel kiegészítve.

Rigoberto Uran (Cannondale-Drapac) lett a második, Froome a harmadik, így időjóváírást is szereztek, aminek eredményeképpen Uran feljött az összetettben a második helyre. Aruék fél perc hátránnyal érkeztek, de Martin azért még betámadta a sort egyetlen másodperc előnyért. Holnap következik a hegyi befutó az Izoard-ra, ami után már okosabbak lehetünk majd, ki nyeri az idei Tourt. A dobogós helyeket még azután is nehéz lesz megtippelni…

Uranék sprintje:

Tour de France 17. szakasz eredménye:

1 Primoz Roglic (Slo) Team LottoNl-Jumbo 5:07:41
2 Rigoberto Uran (Col) Cannondale-Drapac 0:01:13
3 Christopher Froome (GBr) Team Sky
4 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale
5 Warren Barguil (Fra) Team Sunweb
6 Mikel Landa (Spa) Team Sky 0:01:16
7 Daniel Martin (Irl) Quick-Step Floors 0:01:43
8 Alberto Contador (Spa) Trek-Segafredo 0:01:44
9 Louis Meintjes (RSA) UAE Team Emirates
10 Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team

 

Összetett állás:

1 Christopher Froome (GBr) Team Sky 73:27:26
2 Rigoberto Uran (Col) Cannondale-Drapac 0:00:27
3 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale
4 Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 0:00:53
5 Mikel Landa (Spa) Team Sky 0:01:24
6 Daniel Martin (Irl) Quick-Step Floors 0:02:37
7 Simon Yates (GBr) Orica-Scott 0:04:07
8 Louis Meintjes (RSA) UAE Team Emirates 0:06:35
9 Alberto Contador (Spa) Trek-Segafredo 0:07:45
10 Warren Barguil (Fra) Team Sunweb 0:08:52

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo