fbpx

Tour de France: Barguil elképesztő, Froome megtörhetetlen

Egyszerűen fenomenális, amit a 25 éves francia fiú, Warren Barguil (Sunweb) művel a Tour de France-on, és csak idő kérdése, hogy rácáfoljon saját kijelentésére, miszerint ő nem GT-menő…

Azt mindig nehéz eldönteni, hogy melyik szakasz egy háromhetes körverseny királyetapja, de az tény, hogy a mai volt az a nap, ami eldönthette a sárga trikó sorsát. A 18. szakaszon Brianconból indulva 179 kilométert kellett megtenni a az Izoard csúcsáig, ami a Tour egyik legnehezebb emelkedője, az összetett menőknek itt volt lehetőségük utoljára támadni az összetett éllovas Chris Froome-ot.

A táv első felében a Sky elengedett egy félszáz fős szökevénycsoportot, ami nekik teljesen ideális volt, hiszen így jó eséllyel elvihették valakik az elmenésből az időjóváírásokat, kevésbé veszélyeztették a jól hajrázó ellenfelek a sárga trikót. Az Izoard-hoz közeledve az Ag2R csapata végzett hatalmas munkát (ami a végén megtérült), hogy közeledjenek a szökevényekhez, majd az Izoard derekán Michal Kwiatkowski vezetésével a Sky ragadta magához a kezdeményezést.

Eközben a szökevénycsoport szakadozott, az Izoard-ra már csak pár fős csoportok küzdöttek, végül Darwin Atapuma (BMC) bizonyult a legkitartóbbnak. Pechjére a pöttyös trikós Barguil is kinézte magának a szakaszt, aki simán otthagyta Froome-ékat (akik el is engedték). Alberto Contador (Trek-Segafredo) – akinek az összetett helyezését veszélyeztette a francia – próbált vele menni, de sikertelenül. Barguil utolérte, majd az utolsó kilométerre le is szakította Atapumát, s második (csapata negyedik) győzelmét aratta az idei Touron, klasszikus befutót nyerve.

Az utolsó kilométer videón:

Mögötte a dobogóesélyesek egy ideig beálltak Kwiatko gyilkos tempóját követve a sorba, majd ismét Dan Martin támadgatott, de elszakadni végül Mikel Landa (Sky) tudott, aki ezúttal nem “önzőzött”, hanem taktikai okokból ment előre. Froome nyugodtan nézegette a többieket, mígnem Romain Bardet (Ag2R) támadott, akivel csak Froome és Uran tudta tartani a lépést, mindenki más leszakadt.

Aztán jött hamarosan a Froome-kontra, de Uran és Bardet nagy nehezen vissza tudott zárkózni, közben utolérték Landát is, aki innentől elvitte a célig ezt a kvartettet. 20 másodperccel Barguil mögött értek célba, és az Atapuma mögött kiadó harmadik helyért járó 4 mp időjóváírást végül Bardet-nak sikerült elvinni. A francia így visszaelőzte Urant az összetettben és az időfutamon mögüle indulhat, ami lélektani előnyt jelent. Froome-tól innentől nehéz lesz elvenni a sárga trikót Párizsig, de a dobogós helyeket nehéz megjósolni még mindig…

Tour de France 18. szakasz eredménye:

1 Warren Barguil (Fra) Team Sunweb 4:40:33
2 Darwin Atapuma (Col) UAE Team Emirates 0:00:20
3 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale
4 Christopher Froome (GBr) Team Sky
5 Rigoberto Uran (Col) Cannondale-Drapac 0:00:22
6 Mikel Landa (Spa) Team Sky 0:00:32
7 Louis Meintjes (RSA) UAE Team Emirates 0:00:37
8 Daniel Martin (Irl) Quick-Step Floors 0:00:39
9 Simon Yates (GBr) Orica-Scott 0:00:59
10 Alberto Contador (Spa) Trek-Segafredo 0:01:09

 

Összetett állás:

1 Christopher Froome (GBr) Team Sky 78:08:19
2 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 0:00:23
3 Rigoberto Uran (Col) Cannondale-Drapac 0:00:29
4 Mikel Landa (Spa) Team Sky 0:01:36
5 Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 0:01:55
6 Daniel Martin (Irl) Quick-Step Floors 0:02:56
7 Simon Yates (GBr) Orica-Scott 0:04:46
8 Louis Meintjes (RSA) UAE Team Emirates 0:06:52
9 Warren Barguil (Fra) Team Sunweb 0:08:22
10 Alberto Contador (Spa) Trek-Segafredo 0:08:34

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo