fbpx

Tour de France 2018 – Primoz Roglic királyian ereszkedett a királyetapon

Változatos, izgalmakkal teli véghajrát hozott az idei Tour de France utolsó hegyi szakasza. Az összetett élmezőnyébe tartozó versenyzők egyaránt aktívak és szívósak voltak, az utolsó 20 kilométeren át tartó lejtmenetben pedig az egykori síugró Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo) volt a legmerészebb, így aztán a célba is ő ért be elsőként. 

200,5 kilométeres volt a 105. Tour de France királyetapja, a 19. szakasz, két 4., egy 2., egy 1. és két kiemelt kategóriás emelkedőt kellett a nap során megmászni. A verseny első felében azok a kerékpárosok igyekeztek egy szökésben részt venni és azt végigvinni, akik a legutolsó lehetőségüket próbálták kihasználni egy szakaszgyőzelemre, ilyen helyzetben volt például Adam Yates (Mitchelton-Scott) is, de ugyanúgy ott volt a szökevények között a szerdán a szólót sokáig bíró Tanel Kangert (Astana) valamint a pöttyös trikóját végleg bebiztosító Julian Alaphilippe is, aki mind a Col d’Aspenen, mind a Tourmalet-n elsőként haladt át.

A Tourmalet volt a helyszíne egy újabb támadási hullámnak is, melyben top10-es versenyzők, Romain Bardet (Ag2R) és Mikel Landa (Movistar) is részt vettek. Az  utolsó emelkedőn, a Col du Aubisque-en már csak Landa, Bardet és Rafal Majka (Bora-Hansgrohe) tekertek legelöl, a főmezőny maradéka pedig vészesen közeledett.

A hegy alján tett először, majd nem sokkal utána másodszor támadási kísérletet Tom Dumoulin (Team Sunweb), de a sárga trikós Geraint Thomast nem lehetett kizökkenteni nyugalmából, s nagyrészt a kis csoport többi tagja is tudott a holland bringás kísérleteire reagálni. Egyedül Nairo Quintana (Movistar) csúszott ki ebből a csoportból, őt az összetettben ezek után többen is megelőzték.

Az utolsó kilométereken a hegyen felfelé a LottoNL-Jumbo két versenyzője, Steven Kruijswijk és Primoz Roglic irányította, de Dumoulint és Thomast nem lehetett lerázni, a Sky-ból Froome-ot is csak egyszer komolyabb mértékben, de onnan is visszatért Egan Bernal segítségével.

Még a hegyen felfelé menet látszott, hogy Roglic az a versenyző, aki a legkevésbé kimerült és elgyötört, így aztán nem volt nagy meglepetés, hogy a lejtmenetben mérvadó mértékű előnyre tudott szert tenni, s elsőként gurult át a célvonalon. Tom Dumoulin rögtön a beérkezés után adott interjújában nehezményezte, hogy Roglicot szerinte a felvezető motoros is segítette.

A nap háttérben zajló drámája Peter Sagané (Bora-Hansgrohe) volt, aki a szerdai bukásának következményeit igazán pénteken kezdte érezni, már az első emelkedőktől kezdve nehezen tartotta magát a mezőnyben, hogy aztán köré csoportosuljon a gruppettó, amelynek tagjaival a nagy hegyeket végigtekerte. Végül sikerült végigmennie a szakaszon és időn belül beérnie:

Összefoglaló videó a szakaszról:


Top 10 a szakaszon

1 Primoz Roglic (Slo) LottoNL-Jumbo 5:28:17
2 Geraint Thomas (GBr) Team Sky 0:00:19
3 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale
4 Daniel Martin (Irl) UAE Team Emirates
5 Rafal Majka (Pol) Bora-Hansgrohe
6 Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb
7 Mikel Landa (Spa) Movistar Team
8 Chris Froome (GBr) Team Sky
9 Steven Kruijswijk (Ned) LottoNL-Jumbo 0:00:31
10 Ilnur Zakarin (Rus) Katusha-Alpecin

Összetett top 10

1 Geraint Thomas (GBr) Team Sky 79:49:31
2 Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb 0:02:05
3 Primoz Roglic (Slo) LottoNL-Jumbo 0:02:24
4 Chris Froome (GBr) Team Sky 0:02:37
5 Steven Kruijswijk (Ned) LottoNL-Jumbo 0:04:37
6 Mikel Landa (Spa) Movistar Team 0:04:40
7 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 0:05:15
8 Daniel Martin (Irl) UAE Team Emirates 0:06:39
9 Nairo Quintana (Col) Movistar Team 0:10:26
10 Ilnur Zakarin (Rus) Katusha-Alpecin 0:11:49

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo