fbpx

Tour de France 2018 – Omar Fraile volt a szökevények szökevénye

Az előzetes elvárásoknak megfelelően alakult a szombati 188 kilométeres szakasz Saint-Paul-Trois-Chateaux és Mende között: egy nagy számú szökevénycsoport messze maga mögött hagyta a jövő heti nehéz szakaszokra rápihenő főmezőnyt.  A nap legvégén pedig Omar Fraile (Astana) szökött legjobban a szökevények közül.  

A 31 főből álló szökevénycsoport tagja volt többek között Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), Philippe Gilbert és Julian Alaphilippe (Quick Step Floors) Greg van Avermaet (BMC), Thomas de Gendt (Lotto-Soudal) is, a legjobb helyen összetettben a szakasz előtt Damiano Caruso (BMC) állt 39 perc 18 másodperccel, így várható volt, hogy a mezőny nem nagyon fog reagálni a szökésre.

A szakasz során két 2., egy 3. és egy 4. kategóriás emelkedőt kellett teljesíteni, nem volt tehát sok összegyűjteni való pont, de Alaphilippe így is növelte előnyét a pöttyös trikóért zajló versenyben Warren Barguillel (Fortuneo-Samsic) szemben. Ugyancsak szorgalmasan gyűjtögette a sprintpontokat Peter Sagan is a nap folyamán.

Az igazi versenyt a szökevények között Gorka Izagirre (Bahrain-Merida) kezdte meg 59 kilométerrel a cél előtt. Vincenzo Nibali távozásával a csapat elsősorban a szakaszgyőzelmekre, esetleg a pöttyös trikóra kíván rámenni. Ezzel kísérletezett a spanyol bajnok is, akihez aztán Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) és Tom-Jelte Slagter (Dimension Data) is csatlakozott.

Hamarosan azonban már Stuyven tekert egyedül, az utolsó emelkedőn úgy tűnt, hogy haza is fog érni, de akkor De Gendt és Fraile kilőtte magát az üldözőcsoportból, Fraile pedig két kilométerrel a cél előtt, 500 méterrel a hegy teteje előtt le is előzte Stuyvent. Közben Julian Alaphilippe is támadásba lendült, végül ő is megelőzte a Trek-Segafredo egynapos specialistáját. Negyedik helyen Peter Sagan ért be.

A főmezőny hátránya a szakasz vége felé volt húsz perc feletti is, de a lényeg számukra az egymáshoz viszonyított teljesítmény volt. Geraint Thomas és Chris Froome (mindkettő Team Sky) valamint Tom Dumoulin (Team Sunweb) együtt értek be, ők állnak jelenleg az összetett élén. A főmezőnyön belül egyébként Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo) ért be elsőként, miután 3 kilométerrel a cél előtt indított egy támadást.  Pár másodpercnyi időt veszített Romain Bardet (Ag2R), rosszabbul járt egy defekt után Dan Martin (UAE Team Emirates), aki 1:51-et veszített Roglichoz képest, s az összetettben is visszacsúszott egy helyet. Ugyancsak rosszabbul jött ki a mai napból a két top 10-es Movistar versenyző, Mikel Landa és Nairo Quintana is.

Összefoglaló videó a szakaszról

Top 10 a szakaszon

1 Omar Fraile (Spa) Astana Pro Team 4:41:57
2 Julian Alaphilippe (Fra) Quick-Step Floors 0:00:06
3 Jasper Stuyven (Bel) Trek-Segafredo
4 Peter Sagan (Svk) Bora-Hansgrohe 0:00:12
5 Damiano Caruso (Ita) BMC Racing Team 0:00:17
6 Simon Geschke (Ger) Team Sunweb 0:00:19
7 Nicolas Edet (Fra) Cofidis, Solutions Credits
8 Lilian Calmejane (Fra) Direct Energie 0:00:23
9 Daryl Impey (RSA) Mitchelton-Scott 0:00:30
10 Thomas De Gendt (Bel) Lotto Soudal 0:00:37

Összetett top 10

1 Geraint Thomas (GBr) Team Sky 58:10:44
2 Chris Froome (GBr) Team Sky 0:01:39
3 Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb 0:01:50
4 Primoz Roglic (Slo) LottoNL-Jumbo 0:02:38
5 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 0:03:21
6 Mikel Landa (Spa) Movistar Team 0:03:42
7 Steven Kruijswijk (Ned) LottoNL-Jumbo 0:03:57
8 Nairo Quintana (Col) Movistar Team 0:04:23
9 Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro Team 0:06:14
10 Daniel Martin (Irl) UAE Team Emirates 0:06:54

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo