fbpx

Tour de France: 100 kilométer “nyélen”

A nagyon rövid hegyi etapok a legtöbbször különlegesek egy nagy körversenyen, ilyenkor sokkal vadabb lehet a tempó, mint általában. Ma sem volt ez másképp a Tour de France 13. szakaszán…

Saint Girons és Foix között csak 101 kilométert kellett teljesíteni, három hegyen jött át eközben a mezőny. Gyakorlatilag a rajttól megkezdődtek az akciók és az első hegyen már a nagymenők is megmozdultak. Talán várható is volt, hogy Alberto Contador (Trek-Segafredo) ma támadni fog, vele tartott Froome legjobb formában lévő segítője, Mikel Landa (Sky) is, a korábbi szökevények közül senki nem bírta a tempójukat.

A sárga trikós Fabio Aru (Astana) segítők nélkül maradt, sőt, a Tourt bombaformában kezdő Jakob Fuglsang ma fel is adta a Tourt, és a mai verseny alakulását nézve nehéz napok várhatnak az olasz fiúra a következő hegyi etapokon. Contador és Landa mögött a Nairo Quintana (Movistar), Warren Barguil (Sunweb), Michal Kwiatkowski (Sky) trió alakult ki a második hegyen, de a harmadik – legnehezebb – emelkedőn Kwiatkowski visszamaradt segíteni Froome-nak.

A főmezőny már a második hegyen jelentősen megfogyatkozott, de Arunak az UAE Emirates és az Ag2R versenyzőin kívül nem segített más. Landáék előnye volt, hogy megközelítette a 3 percet, ami már virtuális sárga trikót jelentett a Sky versenyzőjének. A harmadik hegyen is maradt a két perc környéki előny a sárga trikós csoportjával szemben, azonban Quintana és Barguil felértek a spiccre, így az utolsó lejtmenetet már négyen abszolválhatták.

Eközben az esélyesek csoportjában nem nagyon voltak akciók, egy ideig Dan Martin (Quick Step) diktálta a tempót. Amikor utolérték Kwiatkowskit, Froome próbálkozott párszor a meredeken végződő emelkedőn, de nem sikerült megtörnie Arut. A lejtmenetben a két csoport homlokegyenest ellentétes dinamikával, de hasonló sebességgel haladt. Elöl Landáék folyamatos tempóval tekertek, az esélyesek csoportjában pedig akciót megállás, majd újabb akció követett.

Az utolsó kilométer videón:

A hajrára elöl négyen érkeztek, és Barguil vette legjobb íven a cél előtti kanyart, kedvező helyzetből sprintelhetett, a többieknek már esélyük sem volt kikerülni. Quintana második, Contador harmadik, Landa negyedik. Az üldözőktől Martin és Yates tudott kicsit elszakadni, ők 1:39-, Froome és Aru pedig 1:48 hátránnyal érkeztek. Összetettben Landa így feljött az 5. helyre 1:09 perc hátránnyal további opciót hagyva a Sky-nak Aru támadására a későbbiekben.

Tour de France 13. szakasz eredménye:

1 Warren Barguil (Fra) Team Sunweb 2:36:29
2 Nairo Quintana (Col) Movistar Team
3 Alberto Contador (Spa) Trek-Segafredo
4 Mikel Landa (Spa) Team Sky 0:00:02
5 Simon Yates (GBr) Orica-Scott 0:01:39
6 Daniel Martin (Irl) Quick-Step Floors
7 Michal Kwiatkowski (Pol) Team Sky 0:01:48
8 Christopher Froome (GBr) Team Sky
9 Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team
10 Rigoberto Uran (Col) Cannondale-Drapac
11 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale
12 Louis Meintjes (RSA) UAE Team Emirates
13 Carlos Betancur (Col) Movistar Team 0:04:08
14 Diego Ulissi (Ita) UAE Team Emirates
15 Pierre Latour (Fra) AG2R La Mondiale

 

Összetett állás:

1 Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 55:30:06
2 Christopher Froome (GBr) Team Sky 0:00:06
3 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 0:00:25
4 Rigoberto Uran (Col) Cannondale-Drapac 0:00:35
5 Mikel Landa (Spa) Team Sky 0:01:09
6 Daniel Martin (Irl) Quick-Step Floors 0:01:32
7 Simon Yates (GBr) Orica-Scott 0:02:04
8 Nairo Quintana (Col) Movistar Team 0:02:07
9 Louis Meintjes (RSA) UAE Team Emirates 0:04:51
10 Alberto Contador (Spa) Trek-Segafredo 0:05:22

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo