fbpx

Thomas De Gendt: “Fontos hogy bejelentenek új versenynaptárat, ez sok versenyzőben tartja a lelket”

Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) nagy megtiszteltetésre válaszolt néhány kérdésünkre. A 33 éves belga támadó versenystílusával és eredményességével sokak példaképe világszerte. Nyert Tour, Giro, Vuelta szakaszt, hegyi trikót és tavaly beírta azon kevés versenyzők közé magát a történelembe akik egy szezon alatt teljesítették a három körversenyt. Thomas De Gendt 11 éve World Tour versenyző és évente átlagosan 32.000 km-t kerékpározik. Érdemes követni Strava-n.

Exkluzív interjú a belga kerékpáros ikonnal.

Foto: Pascal Vande Putte, Lotto Soudal

Bikemag:
Köszönjük hogy elfogadtad a felkérésünk. Hogy vagy, hogy van a családod?

Thomas De Gendt:
Nagyon jól vagyunk, köszönjük. Mindenki egészséges.

Bikemag:
Milyen most profi kerékpárversenyzőnek lenni? Nem gondoltál rá hogy jobban szeretnél egy másik hivatást, a jelenlegi helyzetben?

Thomas De Gendt:
Én jelenleg is boldog vagyok a hivatásommal és szeretek kerékpárversenyző lenni. Most a feladatunk az is, hogy más módokat találjunk a támogatóink megjelenítésére.

Bikemag:
Mi ebben az időszakban az általános napi rutin neked? Hány órát edzel egy héten?

Thomas De Gendt:
15-20 órát edzem egy héten. A rutinom nem változott, ugyanaz mint más felkészülési időszak alatt. Csak most kimarad a “coffee – stop”.

Bikemag:
Sok versenyző ezt az időt arra használja hogy a gyenge pontjain javítson. Neked vannak ilyenek? Miben szeretnél fejlődni?

Thomas De Gendt:
Többet koncentrálok időfutam edzésekre. Szeretném megtalálni a legtökéletesebb pozíciót az időfutam kerékpáron milliméter pontossággal. Dolgoznék a hosszú hegymeneten is, de erre most sajnos nincs lehetőség.

Bikemag:
Hogy látod a járványügyi helyzetet? Melyik versenyen szurkolhatunk neked a legközelebb a jelen állás szerint?

Thomas De Gendt:
Nem tudom sajnos a versenyprogramom. A Tour de France lehetne az első, de nem hiszek a megrendezésében. Szerintem én idén már nem tudok szökni egy versenyen sem. Fontos, hogy újra és újra bejelentik a lehetséges versenynaptárat, tervezgetnek, ez tartja a lelket sok versenytársamban.

Bikemag:
Mik a Lotto-Soudal menedzsment elvárásai a versenyzőik felé jelenleg?

Thomas De Gendt:
Hetente megvitatjuk a híreket, virtuális meetingeket tartunk és a fő téma a szponzoraink megtartása. Jelenleg mi versenyzők a közösségi médiánkban törekszünk minél több reklámot nyújtani nekik.

Bikemag:
A Lotto-Soudal World Tour csapat versenyzői lemondtak a járványügyi helyzetre való tekintettel a fizetésük egy részéről. Elárulod nekünk hány százalékról mondtál le?

Thomas De Gendt:
A fizetésem 30%-áról mondtam le.

Bikemag:
2020-as körversenyek. Mit gondolsz? Megrendezik őket?

Thomas De Gendt:
Reménykedem, de legyünk realisták. Egy-egy ilyen körverseny nagyon fontos az adott országnak, de a világ minden tájáról odarepülnek a versenyzők. Persze nézők, rajongók is. Az országúti kerékpár az egyik legnemzetközibb sportág. A világjárvány idején nem hinném hogy engedélyezhető bármilyen körverseny.

Bikemag:
Már a hatodik versenyszezont töltöd a Lotto-Soudal színeiben. Hogyhogy ilyen hű vagy ehhez a World Tour csapathoz?

Thomas De Gendt:
Szeretek a csapat tagja lenni, a kiosztott szerepem minden versenyünkön a legjobb számomra. Viszont 2021-re még nincs szerződésem.

Thomas De Gendt edzésen is szökésben

Bikemag:
2016-ban volt egy csapattársad aki nagyon súlyos sérülést szenvedett a Belga Körversenyen. Az orvosok szerint nem volt esélye, hogy felépüljön és fél éven keresztül kómában feküdt. Mit gondolsz Stig Broeckx csodával határos felépüléséről?

Thomas De Gendt:
Mindent testközelből éltünk át. Stig Broeckx állapotáról a családja után elsőként tudtuk meg a híreket. Már egy hónapja kómában feküdt, mikor a Belga Bajnokság előtti este azt mondták nekünk az orvosok, hogy nincs esélye Stignek felébredni. Vegetatív állapotban marad. Az egy csoda, ahogy ő rácáfolt az orvosi diagnózisra és 6 hónap után magához tért. Igazi példakép nekünk. Az ő küzdelme ezerszer nehezebb mint amit mi valaha is átéltünk egy versenyen. Stig Broeckx-t mégis mindig mosolyogva látjuk.

Bikemag:
Mi a legszebb emléked az eddigi sportkarrieredből?

Thomas De Gendt:
Hú, sok van. Győzelmek. A 2017-es Vuelta, amikor 4 szakaszt nyertünk 3 versenyzővel. A 2018-as Vuelta hegyi trikóját megnyerni. Egy álmom vált valóra.

Bikemag:
Vannak terveid az aktív versenyzésből való visszavonulásra?

Thomas De Gendt:
Még nem terveztem semmit, nem tudom mikor fogok visszavonulni az élsportból. Lehet ez jövőre, de lehet, hogy csak 6 év múlva. Nem tudom.

Bikemag:
Mit gondolsz a virtuális kerékpárversenyekről és a Zwiftről?

Thomas De Gendt:
Szeretek a Zwift programon keresztül edzeni vagy “versenyezni” de sok kerékpáros sajnos csal és ez elveszi az élvezetét azoknak akik komolyan veszik és tisztességesen meccselnének.
Nekem a virtuális kerékpározás mindig egy játék. Nem különösebben érdekel ha 7. vagyok vagy ha épp nyertem.

Foto: Pascal Vande Putte, Lotto Soudal

Bikemag:
Sok fiatal kerékpáros példaképe vagy. Mit üzensz nekik?

Thomas De Gendt:
Tartsák meg a sportolás iránti szenvedélyük. Amíg nem egy profi szerződés keretein belül kell hogy teljesítsenek, mindig kerékpározzanak azért mert ezt ők szeretik csinálni és ne egy harmadik személy elvárásai miatt. Ha profivá válsz, lehet hogy 15 évig csak versenyezni fogsz, még akkor is ha már szívesebben csinálnál mást eközben.
Merj belevágni / invesztálni gyakornoki (“stagaire”) pozícióba, illetve edzőtáborokba például magaslaton. Minden erre elköltött euro duplán vagy többszörösén fog visszajönni, amikor profi versenyzővé válsz. Ha komolyan veszed a lehetőséget és profi magatartással, szorgalommal dolgozol.

Bikemag:
Te magad is Édesapa vagy. Mit tanácsolsz szülőknek akiknek a gyermekeik hozzád hasonló profi kerékpárversenyzők szeretnének lenni?

Thomas De Gendt:
Játék legyen az egész, ne fanatizmus. Szülőként sose legyünk mérgesek ha hibát vétenek vagy amikor elvesztettek egy versenyt. Ne adjuk utánpótlás korú versenyzőnek a legfejlettebb, legújabb technikát.
Támogassuk az álmaik de hagyjuk, hogy saját maguk formálják a karrierjük.

Bikemag:
Jártál már Magyarországon? Mit gondolsz a tervezett budapesti Giro d’Italia rajtról?

Thomas De Gendt:
Nem voltam még, de szeretnék. Nagyon vártam / várni fogom a budapesti Grande Partenza-t, de ez csak jövőre lehetséges.

Tim Wellens, Thomas De Gendt The final Breakaway

Bikemag:
Úgy hallottuk a soron következő off-szezonban tervezett “The Final Breakaway” kerékpáros túrátok Tim Wellens-szel Közép-Európa felé tervezitek. Láthatnak Titeket a rajongók Magyarországon is?

Thomas De Gendt:
Monaco-ból mennénk Csehországba. Olaszországon, Szlovénián és Ausztrián keresztül, persze magyarországi útvonal sem kizárt. Ezt a tervet jövőre halasztjuk egyelőre.

Thomas De Gendt kedvencei 🙂

Kerékpárverseny: Paris-Nice és Volta Catalunya

Kerékpáros úti cél: Calpe

Hegymenet / hegytető: Stelvio

Verseny előtti étel: Tükörtojás sonkával és sajttal; müzli; zabkása gyümölccsel és joghurttal

Verseny utáni étel: Bármi amit a csapat szakácsa készít

Győzelem utáni ital: Kakaó

Regenerálódási mód egy kemény etap után: Az ágyban feküdni és semmit sem csinálni

Példakép: Jens Voigt

Kedvenc női kerékpárversenyző: Kormos Veronika (Ventus Cycles)

Legjobb barát a mezőnyben: Tim Wellens, Tosch Van der Sande (Lotto-Soudal) és Louis Vervaeke (Alpecin-Fenix)

Hobbi: Társasjáték, számítógépes játék, Rubik-kocka kirakása

Zene: Rockzene

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo