fbpx

TDF 2018: a specialisták döntötték el egymás közt a Roubaix-szakaszt

Látványosra sikeredett a Tour de France Arras és Roubaix közötti 156,5 kilométeres szakasza, igaz, ezt a látványosságot a versenyzők kihagyták volna. A bukásokkal teli szakaszon végül győzött a rutin és a szakértelem, és John Degenkolb (Trek-Segafredo) haladhatott át elsőnek a célvonalon.

Nem összetett menőknek való a macskaköves vidék, ezt ma leginkább Richie Porte (BMC) tapasztalhatta meg saját bőrén. Úgy tűnik, a Tour de France 9. szakaszain ő el van átkozva, ahogyan tavaly, úgy idén is ezen a napon volt kénytelen feladni a versenyt. Személyében megvan tehát az első olyan távozó, akit a végső győzelemre is esélyesnek tartottak. Porte kulcscsonttörést szenvedett, de este már elhagyta a kórházat.

Volt egy 10, majd 9 fős szökevénycsoport,  de mögöttük zajlottak az igazi drámák, kb 60 kilométernél szétszakadt a mezőny  – természetesen egy bukás után – és innentől erre a mozzanatra épültek az események. A Team Sky diktálta először a tempót, de nem kerülhették ki ők sem a bukást, valószínűleg az év kerékpáros fotója lesz majd az az elkapott pillanat, amikor Chris Froome  földet ér. A címvédő saját csapattársába, Gianni Mosconba akadt bele, s  a szorosan mögötte haladó sárga trikós Greg van Avermaetnak (BMC) is észnél kellett lennie, hogy kikerülje  őket. Míg a Sky tempómenése szinte magától értetődőnek is volt mondható, annál meglepőbbnek tűnt azonban, hogy a Movistar versenyzői is gyakran vezették ezt a csoportot. A spanyol csapatnál azt a taktikát választották, hogy összetett menőiket inkább a mezőny elején tartják, úgy kevésbé vannak a bukás veszélyének kitéve. Kétharmad részben sikerült is végigvinni a tervet.

Amíg be nem érték a szökevényeket, nagyjából harmincnégyen voltak ebben a csoportban, legnagyobb hiányzók Rigoberto Uran (Team EF), Tejay van Garderen (BMC) és a specialisták közül Niki Terpstra (Quick Step Floors) voltak. Ezenkívül csapattársa, Philippe Gilbert (ő kétszer is megállásra kényszerült, de végül  4. helyre küzdötte vissza magát), majd  Mikel Landa (Movistar) is lemaradt később egy bukás miatt, valamint burleszkfilmbe illő módon Romain Bardet (Ag2R) is megállt nagyjából 10 kilométerenként kereket vagy kerékpárt cserélni, de végül nem olyan rossz eredménnyel, csupán 34 másodperces hátránnyal zárta a napot, Mikel Landával együtt ért be. Rigoberto Uran 1:55-öt kapott a győztestől, míg a Porte kiválásával első számú összetett menővé előlépő Van Garderen több, mint öt percet.

Amikor nagyjából 20 kilométerrel a cél előtt befogták a szökevényeket, Yves Lampaert (Quick Step Floors), John Degenkolb és Greg van Avermaet (BMC) lépett el a főmezőnytől, akikről sejteni lehetett, hogy egymás közt fogják majd lemeccselni ennek a szakasznak a végét. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) próbált  üldözőcsoportot összehozni, de eléggé alacsony odszokkal adták volna a fogadóirodák, hogy ez ebben a helyzetben nem fog összejönni.

 

Nem a Velodrome-ban, hanem a nyílt utcán volt a befutó, ez azt jelentette, hogy Degenkolbnak volt hármuk között a legnagyobb esélye. A német sprinter pedig véghezvitte a feladatot. Ez volt az első nevezetes győzelme, mióta 2016 januárjában egy edzésbaleset során majdnem elvesztette egy ujját, a célba érkezés utáni meghatódott interjúban egy nemrég elhunyt jó barátja – “második apja” – emlékének ajánlotta a győzelmet. Degenkolbnak egyébként ez volt az első Tour de France szakaszgyőzelme.

A sárga trikó Greg van Avermaeten marad a pihenőnapon is. Keddtől pedig jönnek a hegyek. A pihenőnapon a közösségi médiában aktív versenyzők minden bizonnyal részletesen beszámolnak majd a vasárnapi élményeikről, érdemes tehát figyelni a kedvenceket.

Összefoglaló  videó a szakaszról:

Top 10 a szakaszon 

1 John Degenkolb (Ger) Trek-Segafredo 3:24:26
2 Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team
3 Yves Lampaert (Bel) Quick-Step Floors
4 Philippe Gilbert (Bel) Quick-Step Floors 0:00:19
5 Peter Sagan (Svk) Bora-Hansgrohe
6 Jasper Stuyven (Bel) Trek-Segafredo
7 Bob Jungels (Lux) Quick-Step Floors
8 André Greipel (Ger) Lotto Soudal 0:00:27
9 Edvald Boasson Hagen (Nor) Dimension Data
10 Timothy Dupont (Bel) Wanty-Groupe Gobert

Összetett  top 10 

1 Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team 36:07:17
2 Geraint Thomas (GBr) Team Sky 0:00:43
3 Philippe Gilbert (Bel) Quick-Step Floors 0:00:44
4 Bob Jungels (Lux) Quick-Step Floors 0:00:50
5 Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team 0:01:31
6 Rafal Majka (Pol) Bora-Hansgrohe 0:01:32
7 Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro Team 0:01:33
8 Chris Froome (GBr) Team Sky 0:01:42
9 Adam Yates (GBr) Mitchelton-Scott
10 Mikel Landa (Spa) Movistar Team

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo