fbpx

Simon Péter duplázott a jubileumi MAPEI Tour de Zalakaroson, Tafi a mezőnyt mozgatta

Tízedik alkalommal rendezték meg Zalakaroson az országúti szakág egyik legnagyobb hazai granfondo versenyét, a Mapei Tour de Zalakarost, amely egy nem akármilyen sztárvendégnek, az olasz Andrea Tafinak köszönhetően még inkább rászolgált a klasszikus elnevezésre.

NUTR4155

Már tavaly is odaítéltük a Tour de Zalakaros-nak a „magyar granfondo” címet, ebben a műfajban a leginkább nemzetközi színvonalat hozza hazánkban. Bármilyen szinten bringázol, megtalálod a neked való kategóriát, és ez idén sem volt másképp, sőt, sikerült rátenni egy lapáttal. A szombati csapat időfutamon, és a vasárnapi három távon több mint másfél ezer kerékpáros vágott neki a Zalai dombságnak 127-, 60- vagy 33 km-en.

Verőfényes napsütés, de erőteljes szél köszöntötte Zalakarosra érkezőket június 17-én, szombaton, az idén debütáló Szabadics Ride Company Challenge elnevezésű céges csapat időfutam versenyen, ahol 4-5 fős csapatok mérték össze erejüket, 33 km-en. Az útvonal nagy része megegyezett a másnapi Karos Spa Kis-Balaton családi túrával, csak a tempóban mutatkozott elég jelentős különbség. A versenyt néhol zivatarok tarkították, de a győztes csapatnak sikerült így is fantasztikus, 49 perces idővel célba érnie.

NUTR4178

Őket a bringázás legkisebb szerelmesei követték egy 100 méteres sprint versennyel. Az U5, U7, U9, U11 és korosztályos fiúk és lányok szombaton 15 órától állhattak rajthoz, és a legügyesebbek nem sokkal később éremmel a nyakukban állhattak a dobogóra. Az eredményhirdetés után, a Teker Egyesület vezetésével bemelegítő túrára indultak a mozgásra vágyók, akik igen gyorsan letekerték a 33 km-t, hogy rápihenjenek a másnapi versenyre. Jól járt, aki ezen a napon érkezett, mert tökéletes strandidőben használhatta fel a rajtcsomagban lévő Zalakarosi Fürdő belépőjét.

A fő versenynap vasárnap volt, amikor először a Campagnolo Zalakaros Maraton közel 400 fős mezőnye indult lassú rajttal Galambok felé. Nagykanizsától megváltozott a szélirány, ami kedvezett egy hamar kialakuló szökevénycsoportnak. Az elmenésben az Epronexből, a Dr. Bátorfi Agria KTK-ból és a szekszárdi csapatból is volt ember, így a mezőny nem nagyon állt össze üldözni. Már itt is látszott, hogy a verseny sztárvendége, a több nagy klasszikust nyerő olasz bajnok, Andrea Tafi 50 évesen is remek kondiban van. Több lósszal rázta fel a mezőnyt, nehogy már csak 30-cal ügessenek…

NUTR4673

Miközben az élboly együtt abszolválta, a lassan már hagyománnyá váló, 15-20 % közötti meredekségű gelsei emelkedő a mezőnyt most is megrostálta, sőt a 10 km-re lévő, szintén igen meredeken kanyargó börzöncei domb sem kímélte őket. De még ha néhányan gyaloglásra is váltottak, az extrém kihívásoknak inkább örültek a résztvevők – hiszen ezektől lesz emlékezetes ez a verseny.

Már a börzöncei hegyihajrában is, az egyébként zalakarosi kötődésű Simon Péter (EPRONEX-Bike Hungary) haladt az élen, és végül a Campagnolo Zalakaros Maratonon a mezőny legjobbjaként, 3:09:20 alatt ért célba. Tavalyi győztes idejénél ez csak 13 perccel volt lassabb, ami az erős szélnek tudható be. Őt  minimális különbséggel Hartmann József (Szekszárdi SZKE) követte, míg a harmadik Pályi Csaba (Dr Bártorfi-Agria KTK) lett. A hölgyek abszolút versenyében a Speedway versenyzője, Tache Marike győzött, az Epronex versenytőit, Köllő Zsuzsannát és Temela Esztert.

NUTR4805

A hangulatot végig fokozta a Mapei és a Teker egyesület vendégeként a mezőnyben tekerő az igazi klasszikus-sztár, az élboly és a kisebb üldözőboly mögötti kis mezőnyben is többször irányította az eseményeket. Olaszországban is így szokás ez az amatőr versenyeken, a régi nagy sztárok már  nem vadásszák a trófeákat, de jelenlétükkel motiválják az amatőr sportolókat.

Tafiról tudni kell, hogy másfél évtizedes profi pályafutása során 8 profi győzelmet szerzett, közben 10 háromhetes körversenyen és 43 klasszikus egynaposon versenyzett. Napjainkban a Tour de Zalakaroshoz is hasonló „granfondo”, azaz tömegrajtos amatőr kerékpáros maratonokat népszerűsíti, valamint a kerékpáros sport turizmusban is érdekelt. A verseny után elmondta, hogy különösen szép panorámájú verseny a Tour de Zalakaros, és nagyon jó látni, hogy ennyi bringást nyeregbe hív a rendezvény. Fontos a gyerekek bevonása is minél fiatalabb korban, mert az ország kerékpársportjának fejlődéséhez nagyban hozzájárul az utánpótlás nevelése is.

NUTR4831

A maraton után, 10:20-kor a Zobori Élménypark Teljesítménytúra 420 indulója gurult ki, szintén lassú rajttal, Garabonc felé. Az éles rajt a város határától indult. A 60 km-es távot a férfiak közül leggyorsabban Rákóczi Viktor, nőknél pedig Bordás Eszter teljesítette.

A legnépesebb a Karos Spa Kis-Balaton családi túra mezőnye volt, akik 10:30-kor rajtoltak a Gyógyfürdő térről, több mint ötszázan. A 33 kilométeres túrára indulók szintén Garabonc felé indultak és kényelmes túratempóban kerülték meg a Kis-Balatont. Út közben a Kis-Balaton háznál álltak meg egy rövid frissítőre, majd a leggyorsabbak dél körül értek vissza Zalakarosra. A táv főként kisgyermekes családoknak szól, akik 4-5 órát szántak erre a bringás kirándulásra.

NUTR4869

A hétvége fénypontja a díjátadó utáni sorsolás volt, ahol a MAPEI Tour de Zalakaros indulói között kisorsoltak három értékes CTM kerékpárt, valamint wellnes hétvégéket a Karos Spa és az Art Hotel felajánlásából.

Eredmények:

Campagnolo Zalakaros Maraton (127 km)

Felnőtt férfi

  1. Simon Péter Epronex-Bike Hungary          03:09:20
  2. Hartmann József Szekszárdi SZKE                      03:09:22
  3. Pályi Csaba Bátorfi-Agria KTK             03:09:22

Felnőtt nő

  1. Tache Marike Speedway Team SE               03:30:09
  2. Temela Eszter Epronex-Bike Hungary          03:38:50
  3. Al Saidi Leila 03:50:15

Zobori Élménypark Teljesítménytúra (60 km)

Abszolút férfi

  1. Rákóczi Viktor 01:32:13
  2. Berecz Bence 01:33:47
  3. Szilágyi Tamás 01:33:47

Abszolút nő

  1. Bordás Eszter 01:47:54
  2. Horváth Anita 01:57:20
  3. Magdics Erika 01:57:20

A részletes eredménylista a www.tourdezalakaros.hu weboldalon tekinthető meg.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo