fbpx

Shimano Unzen 6 MTB hátizsák

Az Unzen-hegy japán déli csücske felett magaslik, aktív vulkánja okozta japán eddigi legnagyobb természeti katasztrófáját. A Shimano Unzen hátizsákok piaci hatása ugyancsak földcsuszamlásszerű, gyökerestül változtatták meg a kerékpáros hátizsákokról alkotott elképzelésünket. Ennyi forradalmi ötletet és egyedi megoldást egyetlen ma kapható „háti” sem tartalmaz!

A nehéz terepviszonyok közt is rendkívüli stabilitást nyújt, bármilyen testformára megfelelően illeszkedik...

A nehéz terepviszonyok közt is rendkívüli stabilitást nyújt, bármilyen testformára megfelelően illeszkedik…

Az Unzen-sorozat három évvel ezelőtti bemutatása óta „hegycsúcsként” emelkedik ki a piacon kapható kerékpáros hátizsákok tengeréből. Kettőtől 15 literes kapacitásig kínálnak hidratációs rendszerrel ellátott tárolómegoldást az MTB kerékpározás különböző szegmenseinek. Hátizsákkörképünkbe a 6-literes „U6” változat érkezett, amely elsődlegesen a keményebb montis felhasználás igényeit tartja szem előtt. Alig meglepő, hogy az innovatív Unzen-kollekció számos rangos nemzetközi díjban részesült, ellenben mégiscsak furcsa a hátizsákviselet teljes újragondolását nem egy fényes múlttal rendelkező táskaspecialista márka, hanem az alkatrészgyártás „kék óriása” tette le az asztalra!

Futártáska módjára magunk elő fordítva ezek felső zsebek lesznek!

Futártáska módjára magunk elő fordítva ezek felső zsebek lesznek!

A Shimano 2013-ban olyan terméket mutatott be, amely korábban nem szerepelt a japán márka palettáján. “Hátizsák?” – lepődött meg mind a szakma, mint a nagyközönség. És ha az bravúros technikai megoldásokról méltán híres alkatrészgyártó egy fejlesztésbe belefog, az újszerű megközelítés borítékolható. Az első Unzen „hátit” a szó szoros értelmében degeszre tömték ötletekkel, alig van rajta olyan megoldás, amely hasonlít a hagyományos kerékpáros hátizsákhoz.

A Shimano forradalmi X-Harness keresztpántja fokozott stabilitást és egyszerűbb kezelést tesz lehetővé

A Shimano forradalmi X-Harness keresztpánt, amelyen szemüvegtartó fül és zseb is helyet kapott…

Az eredeti koncepció az extrém kerékpársport igényeit maximálisan kielégítő modell létrehozása volt, amely elsődlegesen integrált hidratációs rendszerrel rendelkezik, a nehéz terepviszonyok közt is rendkívüli stabilitást nyújt, bármilyen testformára megfelelően illeszkedik, használata praktikus, illetve biztosítja az MTB maraton, trail és enduro szakágak által igényelt funkcionalitást.

Vízálló mikrozsál-béléses felső zseb szemüvegnek, mobiltelefonnak...

Vízálló mikrozsál-béléses felső zseb szemüvegnek, mobiltelefonnak…

Nehéz az oszakai fejlesztők által alkalmazott újszerű megoldások közt rangsorolni. Számunkra mégis a legérdekesebb az X-alakú pántrendszer, amely terhelést a háton rendkívül jól oszlatja el, mindemellett eddig soha nem tapasztalt stabilitást és állíthatóságot biztosít. A technológia teljes neve Rider Fit X-Harness, ráadásul könnyen kezelhető, egyetlen csattal rögzül, illetve ergonómikus kialakításnak köszönhetően remekül illeszkedik a felsőtest formájához. A két pánt „kényszerzubbonyként” öleli át a felsőtestet (a légzést természetesen egyáltalán nem akadályozza!), nincsenek kilógó hevederek, a középső csatot kioldva az Unzen „futászsákszerűen” magunk elé fordítható. Az X-Harness állító rendszerét az ivózsák mellett találjuk, S-től XXL-ig terjedő beállítást tesz lehetővé, amely hozzávetőleg 150-198 cm testmagasság között kínál megfelelő illeszkedést. A mellékelt derékpánttal is kiegészíthető, de erre a legtöbb esetben nincs szükség.

Esővédő huzat

Esővédő huzat

Az Unzen 6-ban prémiumkategóriás kétliteres víztároló zsák is helyet kapott. A Hydrapak-rendszer a hátrész mögött egy oldalról kicipzározható rekeszben pihen, a zsákhoz tépőzárral rögzül. Kiemelve ki is fordítható, tehát egyszerűen tölthető és tisztítható. Ahogy a Hydrapak-ból menet közben fogy a “nedű”, térfogata egy oldalsó zsineggel szűkíthető. Hoppá!

A tárolókapacitás ennél az Unzen modellnél mindössze 6 liter, de ez szerencsére a 2-literes Hydrapack felett értendő. A főrekesz egyedi módon nem felülről, hanem két(!) oldalról nyílik, így a zsákot magunk elé fordítva a nyílás valójában felül van. Jobbra fordítva az egyik cipzár áll rendelkezés, balról a másik. Ez az ötlet sem szerepelt még a kerékpáros hátizsákok történetében! Felül is van cipzáras zseb, ráadásul mikroszálas/bolyhos béléssel, ideális tehát a szemüveg vagy a telefon számára. Elől, a zsák alján, egy további kisebb cipzáras rekeszt találunk, a főrekeszhez hasonlóan belül néhány további hasznos zsebbel. Ezen felül egy zseb és számos bujtató található a X-Harness pánton is, ahova mondjuk az energiaszelet és a levetett szemüveg kerülhet.

Minőségi cipzárak praktikus húzószárral

Minőségi cipzárak praktikus húzószárral

Az Unzen 6 zsák anyaga ugyancsak újdonság. Elasztikus szövet! Miért ne? A zsákban lévő felszerelés így kevésbé mozog, az anyag jobban felveszi annak formáját. És ahogy az alkatrészek esetében már bőven megszokhattuk, a Shimano Unzen hátizsák a minimális tömeget célozza meg: felesleges súlyt nem célszerű a bringán cipelni!

Az alapanyag maga elasztikus!

Az alapanyag maga elasztikus!

A rengeteg innovatív megoldást tartalmazó kialakítást hasznos apró részletmegoldások egészítik ki. Ilyen a sisaktartó konzol, az alsó protektortartó gumiháló, a szerszám- és pumpa-rendezőzseb, az integrált szemüvegtok, illetve az X-Harness-en található külső „szemcsitartó”. A lista ezzel sem ér véget: az Unzen alján lévő cipzáras zsebből láthatósági színű esővédő huzat kerül elő, a biztonságunkat emellett fényvisszaverő elemek és egy stabil lámpatartó konzol is fokozza.

Érdemes még megemlíteni, hogy a japán fejlesztők a testtel érintkező hátrész szellőzésén is elgondolkodtak: hálós nedvességelvezető anyaggal borított „habtámasz-szigetek” emelkednek ki a viszonylag merev hátrészből, köztük – a legforróbb napokra is gondolva – jelentős légrésekkel. 2016-ban az „U6” már négyféle színben kapható, tehát a Shimano azért visz egy kis nehézséget a választásba. Amúgy szerintem nem kell sokat gondolkodni, ha egy 6+2 trail/enduro hidratációs zsákot szeretnél!

Kiváló szellőzés és nedvességelvezetés

Kiváló szellőzés és nedvességelvezetés

A szakember véleménye:
Extrém használatra tervezett zsák, amely a német Bike magazin „Enduro tipp”-jét is megkapta. A tervezők apait-anyait beleadtak! Több különleges megoldást is kapott: ezekből kiemelendő az X-formájú vállpánt, amely tökételesen illeszkedik a legtöbb felsőtest-formához. A pántok hossza növelhető (S-től egészen XL méretig), feszességük nem a szokásos hevederrel, hanem tépőzárral állítható. Jól beállítva még lefeszegetni sem nagyon lehet, így elmozdulni sem nagyon tud. Igaz a „rakméret” mindössze 6 liter (nem egy Mikulás puttony!), de a legtöbb zsáktól eltérően ez a beépített italzsák mellett értendő! Másik érdekes megoldás a főzseb oldalsó nyitása. Ez meglepő, de mivel a zsák nem éppen hatalmas, a legtöbb felhasználónak beválhat az innen-onnan pakolás. Az Unzen „fullos” felszereltségű: esővédő, sisaktartó, szemüveg és villogótartó fül, sok zseb és még egy levehető derékpánt is jár hozzá. Az Unzen tényleg profi zsák, többfelé minőségi anyagból készül, kivitelezése maximalista szemléletre utal. Simán „tud” annyi extrát, amennyivel többe kerül, mint egy átlagos kerékpáros „háti”. Szerintem már-már ciki, hogy egy ilyen minőségű zsák egy patinás hátizsákmárka helyett a kerékpáralkatrész-gyár logóját viseli!

2-literes Hydrapak víztartállyal érkezik

2-literes Hydrapak víztartállyal érkezik

Jellemzők:

  • extrém kerékpáros felhasználásra tervezett rendkívül innovatív hátizsák
  • anatómiailag formált Rider Fit X-Harness vállpánt-rögzítés
  • 2-literes Hydrapak víztartállyal
  • víztartályszűkítő megoldás
  • rendkívül stabil tartás
  • hatékonyan szellőző hátrendszer
  • kiváló szellőzés és nedvességelvezetés
  • sisaktartó háló konzol (akár full-face bukónak is!)
  • protektorrögzítő háló
  • méretes és erős kétoldali cipzár a főrekeszen
  • futártáska módjára magunk elő fordítva ezek felső zsebek lesznek!
  • vízálló felső zseb szemüvegnek, mobiltelefonnak
  • több belső tárolózseb és rekesz
  • X-Harness pánton további tárolók, akasztók
  • szemüvegtartó fül
  • lecsatolható opcionális derékpánt
  • fényvisszaverő nyomat a zsák hátulján
  • lámpatartó fül
  • esővédő huzat
  • minőségi cipzárak praktikus húzószárral
  • négyféle szín
  • 6+2 liter űrtartalom
  • 590 g (800 g ivótartállyal)

Ajánlott fogyasztói ár: 28 990 Ft (Hydrapak 2 l ivózsákkal).

További információ itt található, valamint a Shimano partnerkereskedőknél.

Az oldalról nyíló zsebek az X-Harness rendszerrel párosítva tényleg praktikus!

Az oldalról nyíló zsebek az X-Harness rendszerrel párosítva tényleg praktikus!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo